Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/74273/specialistai-pataria-kaip-patikimai-apsaugoti-savo-tiktok-paskyra/spausdinti/

Specialistai pataria: kaip patikimai apsaugoti savo „TikTok“ paskyrą?

Publikuota: 2020-08-25 13:35
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Pastaruoju metu liūdnai spaudoje pagarsėjusi ir jaunimo itin pamėgta programėlė „TikTok“ buvo kritikuojama dėl nepakankamo jos naudotojų saugumo užtikrinimo. Indijoje „TikTok“ programa buvo uždrausta naudoti dar šių metų birželio mėnesį, o Jungtinėse Amerikos Valstijose jau yra svarstoma įteisinti tam tikrus reguliavimus, kurie šalyje apribotų šios programos naudojimą.

Specialistai pataria: kaip patikimai apsaugoti savo „TikTok“ paskyrą?

Šiaurės Korėja „TikTok“ kūrėjams pateikė baudą už vaikų teisių pažeidimą, kadangi programėlės nustatymai, pasak saugumo specialistų, reikalauja prieigos prie įvairių įrenginio nustatymų, kas gali lemti vartotojų duomenų nutekėjimą ar saugumo pažeidimą. Nepaisant to, „TikTok“ dar vis išlieka tarp vienų populiariausių mobiliųjų programėlių pagal jos atsisiuntimų kiekį visame pasaulyje. Retas šios programėlės naudotojas žino, kaip apsaugoti savo paskyrą, nustatymuose nurodyti kas gali matyti pamėgtą turinį, komentuoti įkeltus vaizdelius arba apsaugoti asmeninį profilį. ESET Lietuva kibernetinio saugumo specialistai, atsižvelgdami į esamą situaciją, parengė keturių žingsnių sąrašą, kuris padės apsaugoti įrenginius ir „TikTok“ programėle naudotis saugiau.

Apsaugokite „TikTok“ paskyrą

Registruojant naują vartotoją, turite galimybę jį sukurti naudojantis viena iš populiarių platformų paskyrų (pvz., Facebook, Google ir kt.) arba įvedant el. pašto adresą ar telefono numerį. Programos nustatymai yra valdomi skiltyje „Manage my account“. Čia galite pasirinkti, ar norėsite patvirtinti savo paskyrą naudojantis papildoma autentifikacijos funkcija, kuomet patvirtinimo kodas bus atsiųstas į Jūsų išmanųjį telefoną arba elektroninį paštą. Norėdami užtikrinti kuo didesnį saugumą, turėtumėte pasirinkti abejus autentifikavimo būdus. Jeigu norėsite papildomai pridėti ir slaptažodį, būsite dar kartą prašomi patvirtinti savo paskyrą sugeneruotu kodu, kuris bus siunčiamas į anksčiau nurodytą elektroninį paštą arba telefono numerį.

1. Paveikslas: nustatymai
1. Paveikslas: nustatymai

ESET saugumo specialistai pastebi, kad nepaisant šio paskyros aktyvavimo būdo, pasitelkiant papildomą patvirtinimo būdą, pati programėlė neturi galimybės leisti jungtis prie vartotojo paskyros kiekvieną kartą pasitelkiant dvigubos autentifikacijos metodą – funkciją, kurią šiandien jau siūlo daugelis socialinės medijos programėlių.

Programos nustatymuose taip pat reikėtų atkreipti dėmesį ir į „Security” skiltį. Šioje skiltyje rekomenduojama įgalinti pranešimus, kurie būtų siunčiami, jeigu kažkas bandytų jungtis prie jūsų paskyros iš kito įrenginio. Pirmą kartą jungiantis prie savo paskyros naudojant naują įrenginį, kuris iki šiol nebuvo patvirtintas su „TikTok“, programa prašys patvirtinti tapatybę arba kitaip neleis prisijungti prie sukurtos paskyros. Tai padeda užtikrinti, kad Jūsų paskyra bus apsaugota nuo neleistinų bandymų pasisavinti tapatybę. Pastebėjus nepatvirtintus įrenginius savo paskyroje, galėsite juos tiesiog pašalinti, taip užkertant prieigą nuo potencialių programišių bandymų pasisavinti Jūsų duomenis.

Paskyros saugumas ir privatumo nustatymai

Daugelis vartotojų yra linkę praleisti programos „Privacy and safety“ nustatymų dalį, manydami, kad gamyklinė parinktis yra pakankama užtikrinti jų duomenų saugumą. Tačiau saugumo specialistai atkreipia dėmesį, kad šio žingsnio praleisti nederėtų, nes būtent šioje vietoje galima pasirinkti, kokią prieigą „TikTok“ programa turės prie jūsų duomenų. Nustatymuose taip pat galite pasirinkti, ar pageidaujate, kad jūsų paskyra būtų viešai rodoma kitiems vartotojams. „TikTok“ programa taip pat leidžia nurodyti, ar pageidaujate, kad jūsų įkeltus įrašus galėtų atsisiųsti kiti programos naudotojai, tačiau nereikėtų pamiršti, kad visuomet galima apeiti net ir sudėtingiausius nustatymus, atliekant ekrano nuotraukas.

2. Paveikslas: nustatymai
2. Paveikslas: nustatymai

Aktualu tėvams – nepageidaujamos žinutės

Norint nusiųsti žinutę kitam šios programos naudotojui, pirmiausiai turite pasekti jo paskyrą ir sulaukti kol būsite pasektas atgal. Socialinės medijos programėlė „TikTok“ šią interakciją vadina „tapimu draugais“. Todėl nepageidaujami ar „Spam“ tipo pranešimai neturėtų jūsų pasiekti iš turimų draugų, kadangi tik šie vartotojai vieni kitiems gali siųsti asmenines žinutes. Deja, kuriant programą nebuvo apgalvota, kad vartotojų ratas bus toks platus, o norint matyti kitų kūrėjų turinį, pirma turėsime pasekti jų paskyras. Turint didelį kiekį draugų, sunku suvaldyti iš jų gaunamą turinį, o tai ypač aktualu nepilnamečių naudotojų tėvams. Retas žino, kad „TikTok“ programa leidžia tiesiog išjungti gaunamų žinučių funkciją (reikėtų nustatyti „Who can send you direct messages” reikšmę į „No one“), kuri eliminuoja nepageidaujamo turinio žinučių gavimą. Nenorint visiškai atsisakyti galimybės siųsti ir gauti žinutes, galima pasirinkti kuriuos naudotojus norite sekti, tačiau taip pat blokuoti, norint negauti pranešimų, siunčiamų iš jų paskyros.

Bendravimas su kitais programos naudotojais

„TikTok“ programa sulaukė labai didelio dėmesio visame pasaulyje dėl jos interaktyvumo ir galimybės kurti bendrą vaizdo turinį su kitais programėlės naudotojais. Nustatymuose galima pasirinkti, ar pageidaujate, kad Jūsų sukurti vaizdo klipai galėtų būti naudojami kitų naudotojų paskyrose, arba kuriant bendrus vaizdo įrašus, „TikTok“ vadinamus „duetu“. Naršant programėlėje galima pažymėtii patikusius įrašus, o šie pamėgti įrašai atsiranda atskirame aplanke, kurio privatumo nustatymus taip pat galite reguliuoti ir nurodyti, ar norite, kad kiti programos naudotojai matytų, kokius vaizdelius jūs mėgstate. Programa suteikia galimybę moderuoti gaunamus komentarus. Kaip ir su gaunamais pranešimais, taip ir su komentarais, galite pasirinkti, ar norite juos išjungti, leisti komentuoti tik jūsų draugams arba leisti visiems naudotojams palikti įrašus po jūsų turiniu. Programėlėje galite įjungti „Spam“ komentarų filtrą, kuris automatiškai nustato įžeidžiančio arba reklaminio pobūdžio komentarus ir juos blokuoja.

3. Paveikslas: nustatymai
3. Paveikslas: nustatymai

ESET Lietuva kibernetinio saugumo specialistai pataria nepamiršti peržiūrėti ir kitų turimų socialinės medijos paskyrų nustatymų bei patikrinti, ar esate tinkamai apsaugoję savo duomenis turimose „Facebook“, „Google“, „Instagram“ ir kitose programose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!