Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/67928/ekspertai-pataria-kodel-dabar-pat-turite-isvalyti-savo-kompiuteri/spausdinti/

Ekspertai pataria, kodėl dabar pat turite išvalyti savo kompiuterį

Publikuota: 2019-05-01 09:22
Tematika: Programinė įranga
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Jeigu dirbate prie kompiuterio, tai neabejotinai tvarkote daug dokumentų: finansinius, techninius ar konfidencialius. Ir turbūt turite reikalų su šimtais elektroninių laiškų, kuriuos gaunate kiekvieną dieną. Tačiau turėtumėte pasisaugoti, nes tikrai buvo atvejis, kai išsiuntėte pranešimą (su pridėtais dokumentais arba be jų) ne tam gavėjui.

Ekspertai pataria, kodėl dabar pat turite išvalyti savo kompiuterį

Saugumo požiūriu, tai yra duomenų nutekėjimas. Tyrimas, atliktas praėjusiais metais, nustatė, kad maždaug dėl trečdalio duomenų nutekėjimo atvejų kažkas praranda darbą. Tačiau duomenų nutekėjimas gali įvykti ne tik dėl to, kad kažkas ne tam asmeniui išsiuntė svarbius dokumentus, bet ir dėl blogų prieigos nustatymų. Tokia problema dažniausiai ištinka paprastus darbuotojus.

„Kaspersky lab“ pranešime spaudai dalijasi keletu ekspertų patarimų, kurie padės jums nepasimesti failų gausoje ir leis išvengti duomenų nutekėjimo.

1. Su darbu susijusius duomenis palikite darbo vietoje

Kai neturite laiko kažką užbaigti darbo valandomis, logiška manyti, kad galite parsinešti tą darbą namo. Tačiau, be tradicinio argumento apie sveiką darbo ir asmeninio gyvenimo pusiausvyrą, čia labai svarbi ir saugumo praktika. Darbo vietoje už saugumą atsakinga jūsų įmonės IT saugumo komanda. Ji įgyvendina saugumo strategijas bei naudoja įvairias paslaugas, kad tinkamai apsaugotų svarbius duomenis ir kompiuterius. Jei duomenų nutekėjimas įvyksta dėl blogos saugumo politikos arba todėl, kad jūsų darbo kompiuteris yra nepakankamai apsaugotas, tokiu atveju kaltinama įmonės saugumo komanda.

Bet kai pradedate dirbti namuose arba su darbu susijusius duomenis saugote naudodami išorines paslaugas, tada jūs prisiimate visą atsakomybę už šios informacijos saugumą ir už tai, kad ji nepatektų į netinkamas rankas. Yra daugybė būdų, kaip šią informaciją galite prarasti arba netyčia nutekinti. Pavyzdžiui, bendrai naudojamus „Google“ dokumentus gali matyti ne tik gavėjai, bet ir paieškos sistemos. Arba kas nors gali pavogti jūsų nešiojamąjį kompiuterį. Ar galbūt oro uoste kitas asmuo prisijungs prie jūsų išmaniojo telefono per USB įkrovimo stotelę.

2. Nepamirškite atšaukti prieigos leidimus

Tarkim, jūs dirbate kartu su partneriu, bet partneris atlieka savo darbo dalį anksčiau už jus. Tada jūs pamirštate atšaukti partnerio prieigą prie tam tikrų duomenų. O buvęs darbo partneris pradeda dirbti su jūsų konkurentais, kurie mielai sutiks pasisavinti jūsų darbo paslaptis.

Norėdami išvengti tokios situacijos, reguliariai tikrinkite darbo dokumentus, kad galėtumėte išlaikyti prieigos teises. Jei darbuotojas išeina iš darbo arba yra atleidžiamas, tai

nedelsdami patikrinkite, prie kokių duomenų jam buvo suteikta prieiga, o tada ją atšaukite. Tą patį atlikite ir pasibaigus susitarimui su darbo partneriais.

3. Su kolegomis nesidalinkite informacija, kuri nėra tiesiogiai su jais susijusi

Kaip parodė neseniai atliktas tyrimas, 30 proc. jaunų darbuotojų ir 18 proc. vyresnio amžiaus žmonių yra pasirengę pasidalinti darbo kompiuteriu ar kitais paskyros prisijungimo duomenimis su savo kolegomis. Gerai, kad šis procentas yra gana mažas. Tačiau tai, kad tokie žmonės egzistuoja, yra ne taip gerai. Galbūt jūsų kolega turi blogų motyvų ir nori sąmoningai nutekinti konfidencialią informaciją. Jei ši informacija yra oficialiai prieinama tik jums, nėra sunku atspėti, kas šioje situacijoje nukentės labiausiai. Bet net ir geras darbuotojas gali netyčia ištrinti ar netinkamai išsiųsti svarbų dokumentą iš jūsų kompiuterio.

4. Susitvarkykite savo elektroninio pašto dėžutę

Ar kada nors išsiuntėte elektroninį pranešimą ne tam asmeniui? Taip tikrai nutiko bent vieną kartą. Štai paprastas patarimas: kad būtų išvengta tokių situacijų, tiesiog sukurkite etiketę (pvz., svarbu) ir ten kelkite visus svarbius pranešimus. Dabar, kai siunčiate arba atsakote į tokį pranešimą, pastebėsite etiketę ir tikrai patikrinsite gavėjus bei informaciją, kurią norite išsiųsti. Kiekvienoje pašto dėžutėje yra periodiškai reikalingų dokumentų ar pranešimų. Ir, kad juos surastumėte, tikrai užtrunka daugiau nei minutę, nes jūs tiesiog pamirštate, kur tos informacijos ieškoti. Todėl labai svarbu sisteminti ir rūšiuoti pranešimus į atskirus aplankus.

5. Pradėkite nuo savo namų aplinkos

Ekspertų tyrimas taip pat parodė glaudų ryšį tarp darbo ir namų įpročių. Kitaip tariant, jei jūsų namuose netvarka, tai tikėtina, kad jūsų darbo vieta ir skaitmeninis gyvenimas taip pat netvarkingi. Pradėkite nuo mažų detalių, išsiugdykite gerus įpročius ir stenkitės teisingai organizuoti savo skaitmeninę darbo erdvę.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!