Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/66656/8-budai-kaip-maziau-laiko-praleisti-internete/spausdinti/

8 būdai kaip mažiau laiko praleisti internete

Publikuota: 2019-01-20 09:43
Tematika: Programinė įranga
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Jūs galite lengvai sutaupyti bent 10 minučių per dieną optimizuodami savo veiklą internete, nepriklausomai nuo to, kokia naršykle naudojatės. Tinklaraštininkas Niklas Gock (Medium.com) patarė, kaip sutrumpinti internete praleistą laiką, neprarandant našumo.

8 būdai kaip mažiau laiko praleisti internete

Šiose rekomendacijose daroma prielaida, kad dirbate „Chrome“. „Firefox“, „Opera“ ir „Safari“ naršyklėse plėtiniai, veiksmai ir spartieji klavišai yra maždaug tokie patys.

1. Pagalvokite prieš spustelėdami nuorodas

Taip, tai yra pats akivaizdžiausias patarimas. Bet norint to pasiekti, reikia ugdyti savidiscipliną. Neapgalvotai spustelėdami nuorodas, sugaištate daug laiko.

Todėl prieš spustelėdami, pažiūrėkite kur ta nuoroda gali jus nukreipti. Norėdami tai padaryti, užveskite pelės žymeklį ant nuorodos ir pažiūrėkite apatiniame kairiajame ekrano kampe.

Kai ieškote informacijos mokslo žurnaluose, neverta spausti nuorodų į tinklaraščius. Kai dirbate, neatidarykite socialinių tinklų puslapių. Perskaitę norimą straipsnį, neskaitykite komentarų. Jei radote kažką įdomaus, bet neturite laiko perskaityti, tiesiog išsaugokite nuorodą.

2. Naudokite naršyklės klavišus

Daugelis žmonių, dirbančių su naršykle ir kitomis programomis, dažnai nenaudoja klaviatūros trumpinių. Tačiau klavišai sutaupo daug laiko. Jums nereikės žymekliu keliauti per ekraną ir ieškoti reikiamų mygtukų ir meniu elementų.Tiesiog prisiminkite keletą derinių, ir nustebsite, kiek laiko jų pagalba, jūs sutaupysite.

  • Ctrl + N – atidaro naują langą.
  • Ctrl + Shift + N – atidaro naują langą inkognito režimu „Chrome“, „Opera“ ir „Safari“ naršyklėse. „Firefox“, „Internet Explorer“ ir „Microsoft Edge“ naudoja Ctrl + Shift + P.
  • Ctrl + T – atidaro naują skirtuką. Tuo pačiu metu žymeklis įkeliamas į „Chrome“ paieškos juostą. Galima iš karto pradėti paiešką „Google“ sistemoje.
  • Ctrl + Shift + T – atidaro paskutinį uždarytą skirtuką. Naudinga, kai netyčia uždarėte reikalingą skirtuką.
  • Ctrl + W – uždaro dabartinį skirtuką. Jei lange yra atidarytas tik vienas skirtukas, tuomet uždaromas visas langas.
  • Ctrl + [skaičius] – persijungia į „Chrome“ skirtuką, atitinkantį skaičių. Naudodami skaičių 9, pereisite prie paskutinio lango skirtuko. „Firefox“ naršyklėje naudokite Ctrl + Alt + [saičius], „Safari“ – naudokite Cmd + [number].
  • Ctrl + L – žymeklį įkelia į paieškos juostą.
  • Ctrl + F – atidaro paieškos eilutę puslapyje.

„MacOS“ klaviatūros spartieji klavišai yra tokie patys, tiesiog vietoj Ctrl, spauskite Cmd.

3. Sumažinkite skirtukų skaičių

Kiek jūsų naršyklėje yra atvirų skirtukų? Jei jų yra daugiau nei dešimt, tuomet labai sunku suprasti visą šią netvarą. Yra keletas būdų, padėsiančių jums neperkrauti atitinkamo skydelio.

Jūs galite užtvirtinti skirtukus, kuriais nuolat naudojatės. Pavyzdžiui, „Gmail“ arba muzikos grotuvą. Dešiniuoju pelės mygtuku spustelėkite skirtuką ir pasirinkite „Pin Tab“. Tokiu atveju jūs „nušausite“ du zuikius. Pirma, norimas skirtukas nebus atsitiktinai uždarytas. Antra, fiksuotieji skirtukai užima mažiau vietos skydelyje.

Skirtukus, su kuriais tuo metu nedirbate, geriau uždaryti. Kuo daugiau jų yra skydelyje, tuo labiau suspaudžiamas aprašymas, o galų gale bus sunku skaityti tai, kas atverta.

Jei jūs atidarėte daug skirtukų ir norite juos sutvarkyti vėliau, pabandykite „OneTab“ plėtinį. Jis leidžia uždaryti visus skirtukus vienu spustelėjimu, išsaugant tik nuorodas juose.

Arba galite visas svetaines, kurių nespėjate perskaityti išsaugti vėlesniam laikui, su atidėto skaitymo paslaugų pagalba. Viena iš tokių programų yra „Pocket“.

4. Sumažinkite naršyklės langus, kurių nenaudojate

Niklas Gock rekomenduoja dar vieną būdą, kaip išsaugoti tvarką, kai ekrane atidaryta daug skirtukų – išskirstikyte juos į skirtingus langus pagal turinį. Pramogos, vaizdo įrašai – viename lange, darbas – kitame, susirašinėjimas – trečiajame.

Kai jums nereikalingas kažkuris skirtukų rinkinys, tiesiog sumažinkite šį langą. Jei turite daug papildomų langų, spustelėkite aktyvų apatinį dešinį „Windows 10“ skydelio kampą, kad sumažintumėte visus langus, ir tada atidarykite tik jums reikalingą langą. „MacOS“ vartotojai tam tikslui gali spustelėti Option + Cmd + H – šis derinys sumažins visus langus, išskyrus aktyvųjį.

5. Naudokite vaizdus žymų juostoje

Čia tokia pati padėtis kaip ir skirtukų. Daugelis žymų, esančių skydelyje, apkrauna jį ir susigaudyti žymose tampa nepatogu. Todėl galite sutaupyti vietos skydelyje, tiesiog pašalindami svetainės pavadinimus ir palikdami tik piktogramas. Juk iš esmės pakaks tik jų.

Žymų juosta atrodys panašiai taip:

Naudokite vaizdus žymų juostoje

6. Vietoj „AdBlock“ išjungimo naudokite inkognito režimą

Reklama svetainėse erzina ir trukdo, todėl jūs tikriausiai naudojate „AdBlock“. Daugelis svetainių nemėgsta šios programos ir paprašo ją išjungti. Čia jums vėl pagelbės spartieji klavišai.

  • Ctrl + L – išskirti adresų eilutės turinį.
  • Ctrl + C – nukopijuoti URL.
  • Ctrl + Shift + N – atidaryti langą inkognito režimu „Chrome“, „Opera“ ir „Safari“ naršyklėse, Ctrl + Shift + P – „Edge“ ir „Firefox“ naršyklėse.
  • Ctrl + V – įklijuoti URL į adreso juostą.
  • Enter – pereiti į svetainę.

Žinoma, jums atrodo, kad taip praleidžiate daug laiko veltui. Bet jei įprasite naudoti sparčiuosius klavišus, tai užims mažiau nei penkias sekundes jūsų laiko. Tuo labiau, kad derinių rinkimo metu galite neatitraukdami laikyti pirštus ant Ctrl klavišo.

7. Naudokite „Google“, o ne integruotą svetainės paiešką

Beveik visose svetainėse yra įdiegta paieška. Ir dažnais atvejais, ji nėra kokybiška. Todėl geriau naudoti „Google“ paiešką.

Įveskite į paieškos laukelį: site_address search query. Tokiu atveju galite rasti daug tikslesnių rezultatų nei naudodami integruotą paiešką.

8. Naudokite puslapio paiešką

Tai yra neįtikėtinai efektyvus būdas norint sutaupyti laiko. Vietoj to, kad ieškotumėte reikalingos informacijos peržiūrint visą straipsnį, pagrindinei informacijai surasti, naudokite integruotą naršyklės paiešką. Paspauskite Ctrl + F ir atsiradusioje eilutėje įveskite norimą žodį arba frazę. Tada spustelėkite Enter. Su kiekvienu paspaudimu naršyklė perkels jus į teksto atitikmenis. Kartais tikslinga įvesti tik pirmas kelias paieškomo žodžio raides.

Tai taikoma ne tik naršyklėms. Paieška tekste gali būti vykdoma beveik visur: teksto redaktoriuose, knygų skaityklėse ir PDF failuose. Nuolat naudokitės paieška ir užtruksite daug mažiau laiko skaitydami ilgus tekstus.


Sugedo.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!