Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/64128/automatiskai-pasileidzianciu-mac-aplikaciju-valdymas/spausdinti/

Automatiškai pasileidžiančių „Mac“ aplikacijų valdymas

Publikuota: 2018-08-20 07:11
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

Diegiant kai kurias aplikacijas, jos nurodo automatiškai paleisti jas ar jų specialias tarnybas kai naudotojas prisijungia prie savo paskyros. Kai kurių aplikacijų, pavyzdžiui „Dropbox“ atveju tai naudinga funkcija, tačiau kai kurios automatiškai startuojančios aplikacijos gali lėtinti kompiuterio sistemos įkrovimo procesą ir bereikalingai eikvoti kompiuterio resursus.

Automatiškai startuojančių aplikacijų reikėtų ieškoti dviejose vietose: viena yra prieinama naudotojui ir leidžia be didesnių žinių automatiškai startuojančias aplikacijas ištrinti ar įdėti į sąrašą, o kita – paslėpta diske ir jai valdyti reikės šiek tiek žinių ir pasitelkti „Terminal“ aplikaciją.

Pradėsiu nuo akivaizdesnio, paprastesnio ir daugeliui suprantamo būdo.

Automatiškai startuojančių aplikacijų trynimas pasitelkus „System Preferences“

  1. Atidarykite System Preferences.
  2. Pasirinkite Users and Group.
  3. Pažymėkite savo naudotojo paskyrą kairėje lango pusėje.
  4. Aktyvuokite Login Items skirsnį
  5. Jei Lango apačioje/kairėje matote užrakintos spynos piktogramą – paspauskite ant spynos ir įvesite savo paskyros slaptažodį.
  6. Automatiškai startuojančių aplikacijų sąraše pažymėkite aplikaciją, kuriai nenorite leisti automatiškai pasileisti jums prisijungiant prie savo paskyros ir paspauskite piktogramą esančią po sąrašu.
Automatiškai pasileidžiančių „Mac“ aplikacijų valdymas

Baigę automatiškai pasileidžiančių aplikacijų trynimą, nepamirškite dar kartą spustelėti ant spynos ir ją užrakinti.

Ištrintas aplikacijas galėsite paleisti rankiniu būdu tada, kai jums jų prireiks.

Prieš trindami aplikaciją ar tarnybą iš automatiškai startuojančiųjų sąrašo pasidomėkite ką tiksliai daro ši aplikacija ar jos tarnyba ir ar jums tikrai to nereikia. Pavyzdžiui „iTunesHelper“ seka ar prie kompiuterio pajungtas „iPhone“, „iPad“ ar „iPod“ ir jei taip – automatiškai atidaro „iTunes“ aplikaciją.

Aplikacijų startavimo vėlinimas

Kai kurias aplikacijas ar jų tarnybas automatiškai startuojančių sąraše geriau yra palikti, tačiau jų startavimą pavėlinti.

Pavyzdžiui, nors „Photos“ ir „iTunes“ aplikacijos pritaikytos veikti su sisteminiame diske esančiomis jų bibliotekomis, kai kurie naudotojai prikaupę milžiniškus duomenų kiekius tose bibliotekose nutaria jas iškelti į išorinius diskus. Taip sukonfigūruotos aplikacijos jei diskai dar nebus už´mount´inti greičiausiai pasitiks pranešimu apie nerastos bibliotekos klaidą. Tokiais atvejais geriau nurodyti atidėti tos aplikacijos startavimą kuriam laikui.

Tai padaryti galima tiek shell skripto pagalba tiek ir „Script Editor“, čia jau kaip jums patogiau rašyti skriptus. Galima ir patikrinimą įdėti ar diskai jau už´mount´inti ir aplikaciją paleisti tik tada kai to reikia. Žinoma nereikėtų į begalinį laukimo ratą įsukti šio proceso. Tokio skripto logika turėtų būti paprasta:
palaukiame 10 sekundžių (wait 10), patikriname ar diskas jau yra už´mount´intas ir jei taip atidarome aplikaciją, žemiau shell skripto pvz. (tik indikacijai)

#!/bin/sh
sleep 10
if [ -d "/Volumes/diskas" ]; then
        open "/Applications/Aplikacija.app"
else
    sleep 5
    if [ -d "/Volumes/diskas" ]; then
        open "/Applications/Aplikacija.app"
     fi
fi

Žinoma, geriausia būtų sukurti skriptą, kuris paleidžia kitus skriptus taip, kad šie galėtų visi veikti vienu metu fone. Aukščiau esančiame paveikslėlyje, mano automatiškai pasileidžiančių aplikacijų sąraše yra „LaunchStartupScripts.sh“ skriptas, kuris ir paleidžia visą eilę mano kitų skriptų man prisijungiant prie savo paskyros.

Automatiškai startuojančios aplikacijos, kurių nėra „System Preferences“ sąraše

Diegiant kai kurias aplikacijas, jos automatiškai startuojančias paslaugas įrašo taip, kad jų naudotojas nemato „System Preferences“. Taip gali būti įrašytos ne tik naudotojui prie savo paskyros jungiantis startuojančios, bet ir automatiškai pasileidžiančios startuojant kompiuteriui aplikacijos ir tarnybos.

Nuorodos automatiškai startuoti tokias aplikacijos ar tarnybos yra patalpintos ~/Library/LaunchAgents/ jei reikia, kad ji startuotų naudotojui jungiantis prie savo paskyros arba /Library/LaunchAgents/ jei reikia ją/jas įkelti kylant kompiuterio sistemai.

Norint tokiai aplikacijai/tarnybai neleisti startuoti reikia „Terminal“ aplikacijoje paleisti komandą

launchctl unload -w 
/Library/LaunchAgents/com.kompanija.paslaugospavadinimas.plist

Jei tai aplikacija ar tarnyba kylanti tik jungiantis naudotojui tada vietoje /Library/ reikėtų rašyti ~/Library/. Pavyzdžiui norint atjungti naudotojui besijungiant prie savo paskyros automatiškai pasileidžiančią „AdobeCreativeCloud“ tarnybą komanda atrodytų taip:

launchctl unload -w 
/Library/LaunchAgents/com.adobe.AdobeCreativeCloud.plist

Jei atlikę šį veiksmą supratote, kad vis tik reikia šios tarnybos, vėl grąžinti nuorodą ją startuoti automatiškai galite:

launchctl load -w 
/Library/LaunchAgents/com.adobe.AdobeCreativeCloud.plist

Jei nuėmę automatinį startavimą pamatėte, kad viskas gerai, tą .plist failą galite ir visai ištrinti, bent jau iki sekančio atnaujinimo:

sudo rm /Library/LaunchAgents/com.kompanija.paslaugospavadinimas.plist

Yra ir dar pora vietų kur galima pamatyti naudotojo sąsajoje nematomas automatiškai startuojančias tarnybas, tai /Library/LaunchDaemons/ ir ~/Library/LaunchDaemons/. Atminkite, kad .plist failo buvimas šioje direktorijoje nebūtinai reiškia, kad jis yra paleidžiamas. Pasinaudokite launchctl unload komanda ir jei gausite klaidos „Could not find specified service“ pranešimą – ši tarnyba nėra automatiškai paleidžiama.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!