Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/60907/kaip-istrinti-senas-atsargines-duomenu-kopijas-padarytas-time-machine/spausdinti/

Kaip ištrinti senas atsargines duomenų kopijas, padarytas „Time Machine“

Publikuota: 2017-10-09 07:00
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

Atsarginių duomenų kūrimas ir saugojimas yra privalomas dalykas kiekvienam kompiuterio naudotojui, kuris bent kiek brangina savo duomenis ir nenorėtų jų prarasti – nesvarbu ar tai šeimos nuotraukos ir video, ar dokumentų failai.

Daugelis „Mac“ kompiuterių naudotojų, kaip vieną iš atsarginių failų kopijų kūrimo veiksmų naudoja jiems prieinamiausią ir sistemos dalimi esančią „Time Machine“. Jei diskas, kuriame nurodyta saugoti atsargines, pasitelkus „Time Machine“ sukurtas duomenų kopijas yra pajungtas prie kompiuterio – failų kopijos (per tą laiką pakeistų) daromos kas valandą (jei nenurodėte kitaip)

Nors, kai „Time Machine“ pritrūksta vietos diske – seniausiai padarytų duomenų kopijos ištrinamos automatiškai (prieš tai paprašius sutikimo, jei nenurodyta kitaip), kartais tiesiog paprasčiau „rankomis“ ištrinti senas failų kopijas atlaisvinant vietą diske.

Žemiau pateiktos instrukcijos tinka tik išoriniuose diskuose išsaugotoms „Time Machine“ failų kopijoms ir negali būti pritaikytos vidiniame kompiuterio diske išsaugotoms laikiniems „failų atvaizdams“ trinti“.

„Time Machine“ sukurtų kopijų trynimas „Time Machine“ priemonėmis

  1. Atidarykite „Finder“ aplikacijos langą
  2. Pajunkite išorinį diską, kuriame saugomas „Time Machine“ kopijas norite ištrinti (nebūtinai visas)
  3. Paspauskite ant meniu juostoje esančios „Time Machine“ piktogramos

    Jei meniu juostoje nematote „Time Machine“ piktogramos – atidarykite System Preferences → pasirinkite „Time Machine“ → pažymėkite Show Time Machine in menu bar.

  4. Atsidarius „Time Machine“ langui, naudodami dešinėje pusėje esančią laiko juostą, pasirinkite atsarginių kopijų išsaugojimo datą, kuriai priklausančius failus norite ištrinti.
  5. Pažymėkite aplanką ar failą, kurį norite ištrinti ir paspauskite ant jo dešinį pelės klavišą
  6. Pasirodžiusiame kontekstiniame meniu pasirinkite „Delete All Backups of [failo ar aplanko pavadinimas]

„Time Machine“ sukurtų kopijų trynimas naudojant „Finder“

  1. Atidarykite „Finder“ aplikacijos langą
  2. Pajunkite išorinį diską, kuriame saugomas „Time Machine“ kopijas norite ištrinti (nebūtinai visas)
  3. Kairėje „Finder“ aplikacijos pusėje pažymėkite pajungtą prie kompiuterio diską, kuriame saugomos „Time Machine“ failų kopijos. Jei būsite paprašyti įvesti kompiuterio administratoriaus slaptažodį – įveskite.
  4. „Finder“ lange pamatysite aplanką „Backups.backupdb“ atidarykite jį.
  5. „Backups.backupdb“ aplanke pamatysite kompiuterių, kurių atsarginės duomenų kopijos saugomos tame diske pavadinimus – atidarykite reikiamo kompiuterio aplanką.
  6. Šio aplanko viduje bus aplankai, kurių pavadinimai yra atsarginių duomenų kopijos sukūrimo data ir laikas, pvz. 2012-12-22-184038. Tai reiškia, kad šiame aplanke išsaugotos 2012 metų gruodžio 22 dienos 18:40:38 kompiuteryje buvusių failų ir aplankų, neįtrauktų į „Time Machine“ išimčių sąrašą, kopijos.
  7. Ištrinkite pageidaujamą data ir laiku pažymėtą aplanką.

Atminkite, kad „Time Machine“ atsarginių duomenų kopijų trynimui naudodami „Finder“ negalite trinti atskirų, data ir laiku užvadinto aplanko viduje esančių failų ir aplankų individualiai, o turite ištrinti visą data ir laiku pažymėtą aplanką.

„Apple“ nerekomenduoja naudoti „Terminal“ aplikacijos „Time Machine“ atsarginių duomenų kopijų trynimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!