Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/59670/4-budai-kaip-apsisaugoti-nuo-duomenis-sifruojanciu-virusu/spausdinti/

4 būdai kaip apsisaugoti nuo duomenis šifruojančių virusų

Publikuota: 2017-06-05 17:18
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Vitoldas Martka
Aut. teisės: ©VIPhost tinklaraštis
Inf. šaltinis: VIPhost tinklaraštis

4 būdai kaip apsisaugoti nuo duomenis šifruojančių virusųPrieš nepilną mėnesį „praūžė“ virusas pavadinimu „WannaCrypt“ ir sugebėjo užkrėsti daugiau kaip 200 000 kompiuterių visame pasaulyje. Ši ataka buvo pavadinta „WannaCry“. Virusas užšifruodavo visus kompiuterio failus ir reikalaudavo iš naudotojų 300–600 dolerių už duomenų atstatymą. Kitu atveju, duomenys būtų negrįžtamai prarasti. Išties „WannaCry“ – angl. Norisi verkti.

Laimei yra keletas nesudėtingų patarimų kaip apsisaugoti nuo panašaus pobūdžio virusų.

Reguliariai naujinkite kompiuterio ar serverio operacinę sistemą

„WannaCrypt“ virusas plito pasinaudodamas „Microsoft“ programinės įrangos spraga, kuri pačio gamintojo buvo pataisyta 2017 Kovo mėnesį. Todėl pas ką „Windows“ operacinė sistema buvo laiku atnaujinta šios grėsmės net ir nepajuto.

Abejose populiariausiose operacinėse sistemose „Windows“ ir „Apple“ naujinimo procesas yra pilnai automatizuotas ir gali būti lanksčiai pritaikomas pagal Jūsų poreikius, pvz: nurodyti, kad naujinimas būtų vykdomas tik tuomet, kai Jūs nesinaudojate kompiuteriu ir pan.

Nesinaudokite Administratoriaus paskyra

Saugumo patarimuose „Apple“ savo klientams pataria: „niekada nenaršykite internete ir nesinaudokite el. paštu, kai esate Administratoriaus paskyroje“. Šis patarimas išties vertingas, kadangi, esant Administratoriaus paskyroje, potencialiai žalingas kodas gali pakeisti kompiuterio nuostatas Jums net nežinant.

„Microsoft“ taip pat deklaruoja, kad „esant prisijungus prie Administratoriaus paskyros, Trojos arklio principu veikiantis virusas gali ištrinti failus ir sukurti naują paskyrą kompiuteryje su Administratoriaus teisėmis.

Todėl, jei dar kompiuteryje nėra sukurta paskyra su ribotomis teisėmis, nedelsiant tai padarykite ir kasdieniniai veiklai naudokite būtent ribotą paskyrą be Administratoriaus teisių.

Naudokite antivirusinę apsaugą

Dažniausiai antivirusinės apsaugos galimybės apsaugoti kompiuterį nuo visų interneto grėsmių yra pervertinamos. Virusų kūrėjai, prieš pradėdami platinti sukurtą virusą, jį tikrina su populiariausiomis antivirusinėmis programomis, kad įsitikinti jo nesusekamumu. Bet kokiu atveju antivirusinė apsauga yra privalomas kompiuterio atributas kaip dar vienas saugumo lygis.

Darykite atsargines kopijas

Jei ir naudositės visais patarimas, visuomet išlieka tikimybė, kad dėl nedidelės klaidos Jūsų kompiuteris gali būti užkrėstas. Todėl turėti atsargines failų kopijas yra tikras išsigelbėjimas. Yra daug mokamų ir nemokamų interneto paslaugų teikėjų („Dropbox“, „Google“), kurių pagalba galite nesunkiai svarbiausių failų kopijas laikyti saugiai serveryje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!