Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/57550/budas-programuojantiems-xcode-sutaupyti-vietos-diske/spausdinti/

Būdas programuojantiems „Xcode“ sutaupyti vietos diske

Publikuota: 2017-02-20 07:18
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

Programuotojai džiaugiasi dažnais „Xcode“ atnaujinimais, kurie užima apie 5 GB, bet didelei daliai jų 90 % šios programos užimama vieta tėra disko vietos švaistymas.

Ne visi programuotojai programų kūrimai naudojantys „Xcode“ kuria visoms „Apple“ platformoms. Pavyzdžiui manęs visiškai nedomina „iOS“, „Apple TV“ ir „WatchOS“. Dabar kai daugelio kompiuteriuose yra SSD diskai, kurie nėra pigūs ir, kaip taisyklė, dėl šios priežasties dažno kompiuteryje nėra labai didelės talpos – vieta diske yra jei ne aukso vertės, tai vis tiek labai brangi ir jos nesinori švaistyti dalykams, kurių niekada nenaudojame.

Būdas programuojantiems „Xcode“ sutaupyti vietos diske

„Apple“ vietoje to, kad leistų programoje atsisiųsti reikiamų platformų failus atskirai – juos sukrauna į vieną paketą ir apgyvendina apie 10 GB užimančioje „Xcode“ programoje.

Kaip sutaupyti vietos diske jei programuojate ne visoms įmanomoms „Apple“ platformoms? Ogi elementariai – ištrinti nereikalingų platformų failus. Įvairių „Apple“ platformų failai saugomi „Xcode“
/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/ aplanke ir užima 8,87 GB iš kurių pavyzdžiui aš 8,5 GB niekada nenaudoju.

Būdas programuojantiems „Xcode“ sutaupyti vietos diske

Nors 8 GB nėra daug, bet ilgainiui kaupiantis kuriamų programų versijoms ir kompiuteryje apsigyvenant kitiems failams – šitie papildomi 8 GB gali būti labai naudingi. Kita vertus, sena programuotojų taisyklė teigia: pasirūpinkite baitais, o kilobaitai jau patys savimi pasirūpins“. Aišku ši taisyklė labai sena, bet perskaičiavus į dabartinius duomenų kiekius ji vis tiek išlieka aktuali.

Būdas programuojantiems „Xcode“ sutaupyti vietos diske

Taigi, triname tai, ko nenaudojame. Žemiau pateiktos „Terminal“ programos komandos, bet galite naudoti Jums priimtinus metodus:

(dvi komandos eilutės)

cd /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/
sudo rm -rf AppleTV* Watch* iPhone*

Jei kuriate vienai iš aukščiau paminėtų platformų – jos nerašykite, o jei nekuriate programų „Mac“ kompiuteriams papildomus 410 MB galite sutaupyti į komandą įrašydami MacOSX*

Pavyzdžiui mano aukščiau kaip pavyzdys duota komanda leis sutaupyti kompiuteryje 8,46 GB disko vietos. Jei šito negana?

  • jei nenaudojate „Swift“ – galite sutaupyti dar kiek daugiau nei pusę gigabaito

    (viena komandos eilutė)

    sudo rm -rf /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/
    Toolchains/Swift_2.3.xctoolchain
  • neprogramuojate „iOS“ galite sutaupyti dar nuo 800 MB iki 3,1 GB disko vietos (šio aplanko dydis banguoja priklausomai nuo „Xcode“ versijos).
    rm -rf ~/Library/Developer/Xcode/iOS DeviceSupport/
  • ištrindami „iPhone“, „iPad“ ir t. t. simuliatorių palaikymo aplanką galite sutaupyti dar kiek daugiau nei 1 GB.
    rm -rf ~/Library/Developer/CoreSimulator/Devices/*

Taigi priklausomai kokioms „Apple“ platformoms kuriate galite sutaupyti nemažai vietos diske. Pavyzdžiui kadangi mane domina tik „Mac“ kompiuteriams skirta platforma – ištrynus nereikalingus aplankus ir jų turinį sutaupau apie 12 GB disko vietos.

Trindami būkite dėmesingi ir trinkite tik tai, ko nereikia, aišku persistengus galima atsisiųsti „Xcode“ iš naujo ir ištrinti tai, ko reikia, kaip beje šią švarinimosi procedūrą reikės pakartoti ir po „Apple“ išleisto kiekvieno „Xcode“ atnaujinimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!