Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/55497/patarimai-kaip-apsaugoti-savo-pinigus/spausdinti/

Patarimai, kaip apsaugoti savo pinigus

Publikuota: 2016-07-13 12:23
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Asmeninių kompiuterių naudotojai penkis kartus dažniau susiduria su programomis šifruotojomis, reikalaujančiomis išpirkos už prieigos prie failų, kuriuos jos užšifravo ir padarė neskaitomus, grąžinimą. „Kaspersky Lab“ specialistai sulygino dvejų metų (2014 m. balandis–2015 m. kovas ir 2015 m. balandis–2016 m. kovas) duomenis ir išsiaiškino, kad žmonių, kurių kompiuteriuose bendrovės apsaugos sprendimai blokuodavo panašius virusus, skaičius padidėjo pusšešto karto.

Žaibišką šios grėsmės plėtrą liudija dar vienas faktas: tarp visų naudotojų, kurie susidūrė su bet kokiomis išpirkos reikalaujančiomis programomis (pavyzdžiui, blokuotojomis), susidūrusiųjų su šifruotojomis padaugėjo 25 proc. ir 2016 m. kovą sudarė 31,6 proc. Bendras naudotojų, kurių kompiuterius užpuolė bet kokio tipo išpirkos reikalaujančios programos, skaičius per minėtą laikotarpį padidėjo 17,7 proc. ir viršijo 2,3 mln.

Patarimai naudotojams

  • Atsarginės kopijos yra privalomos. Kuo greičiau atsarginių kopijų darymas taps kasdiene taisykle, tuo greičiau tapsite nepažeidžiami jokių virusų.
  • Nuolat atnaujinkite savo kompiuterio programinę įrangą. Plačiausiai naudojamos programos („Flash“, „Java“, „Chrome“, „Firefox“, „Internet Explorer“, „Microsoft Office“) ir operacinės sistemos (pavyzdžiui, „Windows“) privalo turėti automatinę atnaujinimo funkciją. Laikykite ją aktyvintą ir neignoruokite šių programų pranešimų dėl atnaujinimų diegimo.
  • Atidžiai tikrinkite internetu ir elektroniniu paštu gautus failus, ypač iš nepatikimų šaltinių. Kitaip tariant, jei failas, kuris turėtų būti MP3 failas turi .exe išplėtimą, tai tikrai ne muzikinis takelis, o kenkėjiška programa. Norėdami įsitikinti, ar atsiųstas turinys nėra kenkėjiškas, patikrinkite jo išplėtimą taikydami apsaugos sprendimą.
  • Jei dėl kokios nors priežasties Jūsų failai užšifruoti virusų ir Jūsų prašoma sumokėti išpirką, neskubėkite mokėti. Kiekvienas bitkoinas, patekęs į nusikaltėlių rankas, suteikia jiems pasitikėjimo ir skatina kurti naujus virusus. Saugumo bendrovės, taip pat ir „Kaspersky Lab“, aktyviai kovoja su išpirkos reikalaujančiais virusais. Kartais įmanoma sukurti dešifravimo įrankį tam tikros rūšies virusui, o kartais bendradarbiaujant su teisėsaugos institucijomis įmanoma gauti šifravimo raktus tam tikrų šeimų virusams. Be to, išpirkos reikalaujančių virusų kūrimas, platinimas ir reikalavimas sumokėti už iššifravimą daugelyje pasaulio šalių laikoma nusikalstama veikla. Praneškite apie užpuolimą policijai, kad būtų pradėtas tyrimas.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!