Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/35677/g-data-ispeja-apie-padaznejusias-kibernetines-atakas-ir-sukciavimus-londono-olimpiniu-zaidyniu-metu/spausdinti/

„G Data“ įspėja apie padažnėjusias kibernetines atakas ir sukčiavimus Londono olimpinių žaidynių metu

Publikuota: 2012-08-02 13:58
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Acme kompiuterių komponentai, UAB

Jau savaitė, kai atletai iš viso pasaulio varžosi dėl 2012 m. vasaros olimpinių žaidynių medalių. Tačiau sporto gerbėjai nėra vieninteliai, besidomintys šiuo svarbiu tarptautiniu renginiu – kibernetiniai nusikaltėliai taip pat naudojasi olimpinėmis žaidynėmis savo tikslams.

„G Data“ numato, jog padaugės „spam“ (šlamšto) el. pašto laiškų, sukčiavimų ir kenkėjiškų programų atakų atvejų, skirtų privilioti nieko neįtariančius olimpiados gerbėjus į spąstus ir pavogti jų asmeninius duomenis, įskaitant kreditinių kortelių informaciją.

„G Data“ įspėja apie padažnėjusias kibernetines atakas ir sukčiavimus Londono olimpinių žaidynių metu

Kokio sukčių scenarijaus galima tikėtis?

Internetiniai nusikaltėliai gali užsiimti įvairia veikla vasaros olimpinių žaidynių metus:

Tariamų bilietų pasiūlymai elektroniniu paštu. Siuntinėjami „spam“ (šlamšto) el. pašto laiškai su bilietų pasiūlymais į įvairius renginius ar atidarymo/uždarymo ceremonijas už neįtikėtinai mažą kainą. Šie pranešimai dažnai yra su nuorodomis į tariamų bilietų parduotuves.

„Fišingas“(duomenų viliojimas iš vartotojo apgaulės būdu) per padirbtų bilietų parduotuves. Piktavaliai naudoja el. pašto laiškus ar socialinių tinklų žinutes, kad suviliotų savo aukas pasinaudoti fiktyvių internetinių parduotuvių pasiūlymais su padirbtais olimpinių žaidynių bilietais. Atliekant pavedimus, kibernetiniai sukčiai užfiksuoja mokėjimo duomenis ir kitą asmeninę informaciją.

Kenkėjiškom programom užkrėstos svetainės. Žinutėmis su nuorodomis į socialinius tinklus ar el.pašto laiškais bandoma privilioti vartotojus apsilankyti užkrėstuose internetiniuose puslapiuose. Juokingi video, tiesioginės transliacijos su medalių laimėjimais, tariami dopingo skandalai ar preliminarūs varžybų rezultatai naudojami kaip masalas.

Kas gali nutikti pačiame Londono mieste?

Ir patys sporto gerbėjai Londone gali tapti nusikaltėlių taikiniu. Sukčiai įrengia specialų nemokamą „Wi-Fi“ tašką, kur galėtų skaityti visus vartotojų duomenų srautus. Tačiau sporto gerbėjai turėtų būti ne tik atsargūs naudodamiesi viešais „Wi-Fi“ tinklais ir interneto kavinėmis. Vagys taip pat gali susidomėti išmaniaisiais telefonais, planšetiniais ir nešiojamaisiais kompiuteriais, juos pavogti bei prieiti prie duomenų, saugomų šiuose prietaisuose. Taigi, olimpiados aistruoliai turėtų visada su savimi nešiotis mobiliuosius įrenginius ir niekada nepalikti jų be priežiūros. Vartotojai gali imtis atsargumo priemonių įdiegiant apsaugos sistemas į išmaniuosius telefonus ar nešiojamuosius kompiuterius, kad vagystės atveju būtų galima ištrinti visus duomenis ar užrakinti įrenginį nuotoliniu būdu.

Kokie yra sukčių tikslai?

Pagrindinis tokių nusikalstamų kompanijų tikslas yra pavogti asmeninę informaciją, ypač kreditinių kortelių ir mokėjimo sąskaitų duomenis. Sukčiai taip pat domisi adresais, slaptažodžiais bei papildoma informacija, kurią panaudojus, galėtų gauti grynųjų pinigų.

„G Data“ saugumo patarimai sėkmingoms ir saugioms olimpinėms žaidynėms, gerbėjams namuose ir pačiame Londono mieste:

  • Vartotojai turėtų ištrinti visus „spam“ (šlamšto) el. pašto laiškus net neperskaitę jų. Jokiu būdu neatidarinėti prisegtų failų ar paspausti ant URL. Priešingu atveju, vartotojai gali būti nukreipti į užkrėstus internetinius puslapius.
  • Interneto vartotojai turėtų nepriimti pasiūlymų, kurie atrodo per daug geri, kad būtų tiesa. Nusikaltėliai, siekiantys išgauti asmeninę informaciją, kaip tik ir dangstosi tokiais pasiūlymais.
  • Vartotojai niekada neturėtų atskleisti savo kreditinių kortelių duomenų, slaptažodžių ar kitos asmeninės informacijos el. paštu ar abejotinose internetinėse svetainėse.
  • Įdiegta operacinė sistema, naršyklė ir jos dalys, taip pat ir apsaugos sistemos, turėtų nuolatos būti atnaujinamos.
  • Vartotojai turėtų naudoti moderniausią apsaugos programinę įrangą, kuri nuolat stebėtų užkrėstus „http“ srautus. Tai užtikrintų, kad kompiuteriai būtų veiksmingai apsaugoti nuo užkrėstų parsiunčiamų failų. Taip pat privalu turėti „spam“ (šiukšlių) filtrą, kuris atsikratytų nepageidaujamais laiškais.
  • Apsaugos sistemos turėtų būti įdiegtos ir į išmaniuosius telefonus bei planšetinius kompiuterius, kad apsaugotų nuo kenkėjiškų programų ir kitų grėsmių. Įrenginio dingimo atveju, moderniausios saugumo programos leistų vartotojams apsisaugoti jį užrakinant ar ištrinant visus esamus duomenis nuotoliniu būdu.
  • Sporto aistruoliai Londone turėtų vengti viešų „Wi-Fi“ tinklų, nes jie dažnai nepakankamai saugūs. Tai reiškia, kad nusikaltėliai gali skaityti duomenų srautą. Vietoj to, interneto vartotojai turėtų naudotis UMTS kortele.
Acme kompiuterių komponentai
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!