Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/2993/10-patarimu-pradedantiems-interneto-projektams/spausdinti/

10 patarimų pradedantiems interneto projektams

Publikuota: 2005-12-28 10:38
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Ev Williams
Aut. teisės: ©Kriause.com – internetinė komunikacija
Inf. šaltinis: Kriause.com – internetinė komunikacija

Ev Williams, sėkmingų interneto projektų „Blogger“ ir „Odeo“ savininkas nusprendė padėti savo pradedantiems kolegoms. Jis sudarė 10 patarimų pradedantiems interneto projektams.

Reikia patikslinti, kad sąraše yra ne dešimt o vienuolika taisyklių. Šias taisykles turi žinoti kiekvienas, kuris ketina pradėti verslą internete.

Nr. 1. Neišsiplėsk

Reikia orientuotis į siaurą sritį – maksimaliai mažą problemą, kurią spręs Jūsų projektas. Specializacija siauroje srityje duoda daug privalumų: su mažom sąnaudom galėsite tapti geresniu savo srityje, jums bus lengviau surasti savo vietą rinkoje, o susiliejant ar parduodant verslą, jums lengviau išvengti konfliktinių situacijų. Jei jūs tapote geriausias savo srityje, tada reikia plėsti verslą.

Nr. 2. Būk kitokiu

Idėjos skraido ore. Gal būt kas nors jau svarsto ar realizuoja jūsų „unikalią“ idėją. Tačiau kaip rodo „Google“ pavyzdys, kad net žinomas idėjas galima realizuoti savaip, tai yra jas perdirbti. Taip pat pradžiai yra labai svarbu sugalvoti nestandartinį ir originalų pavadinimą.

Nr. 3. Būk neformalus

Dabar mes jau žengiam žingsnius į „neformalų internetą“ (Casual Web), vis daugiau jo turinys tampa nestandartinis. „Neformalus internetas“ iš esmės yra kur kas daugiau nei praeities „profesionalus internetas“ ir praeities praeities „mėgėjiškas internetas“. Kodėl? Todėl, kad kiekvienas žmogus turi savo gyvenimą. O dabar jo gyvenime atsirado „daugiasluoksnis priėjimas“. Sukurkite tokią paslaugą, kuri tinka tokiam žmogui. Tai yra, tokį servisą, kuriuo jis galėtų pasinaudoti kartkartėmis be didelės būtinybės. „Skype“ – būtent tokia paslauga neformaliems pokalbiams. „Flickr“ – neformaliam nuotraukų publikavimui.

Nr. 4. Būk išrankus

Ši taisyklė svarbi viskam, ką bedarytumėte, būtų tai paslaugų funkcijos, personalas, investuotojai, partneriai ar bendravimas su žiniasklaida. Nauji projektai per lengvai priima žmones ar idėjas iš šalies. Nereikia skubėti: jūs beveik visada turite laiko, kad viską įdėmiai apgalvoti ir beveik visada neigiami momentai tampa svarbesni už teigiamus.

Nr. 5. Koncentruokitės į vartotoją

Tai yra svarbiausia. Jeigu jūs nežinote vartotojo sąsajos patogumo pagrindų – įsisavinkite juos. Susiraskite žmogų, kuris juos žino. Reikia gyventi tuo. Geriau šimtą kartų perdaryti svetainės funkcijas, bet padaryti gerai. Tai geriau, nei padaryti šimtą neteisingų sprendimų. Didžiausios interneto sprendimų firmos kreipiasi į „Ajax“ ir atidaro API ne todėl, kad tai madinga, o todėl, kad tai patogiau vartotojui.

Nr. 6. Koncentruokitės į save

Geriausius produktus sukuria tie žmonės, kurie patys jaučia neišspręstos problemos naštą. Sukurkite tai, ko Jums pačiam trūksta šiame pasaulyje. Būkite savo produkto vartotojas. Samdykite tuos žmones, kurie taip pat bus šio produkto vartotojais. Darykite taip, kad produktas idealiai atitiktų jūsų poreikius (tik netaikykite šios tiesos su „usability“ (vartotojo sąsaja)).

Nr. 7. Būk gobšus

Nors paslaugos populiarumas yra svarbus, tačiau finansinė nauda nebus našta. Sugalvokite savo paslaugos rėmuose mokamą funkciją ir įveskite ją per šešis mėnesius. Jei jūs padarėte viską gerai tai papildoma funkcija prisidės prie jūsų projekto augimo. Be to tai jums pasitarnaus kalbant apie investicijas į projektą arba jo pardavimą. Kartais net reikia susimąstyti ar tikrai verta turėti nemokamą jūsų paslaugos versiją.

Nr. 8. Būk nedidelis

Dabar rinkoje susidarė tokia situacija, kad mažam inovaciniam verslui su mažu personalo kiekiu kur kas lengviau „parduoti save“. Norint sumažinti savo biurą galima naudotis kitų teikiamomis paslaugomis „Administaff“, „ServerBeach“, „Elance“.

Nr. 9. Būk judrus

Yra patarlė apie lėktuvą, kuris skrisdamas iš Kalifornijos į Havajus 99 proc. viso laiko skenda ne tikrąja kryptimi o manevruoja. Taip pat galima pritaikyti ir Jūsų projektui. Daug pavyzdžių patvirtina šią tiesą. Pavyzdžiui, „Flickr“ buvo sugalvotas kaip žaidimas, o „Ebay“ turėjo pardavinėti programinę įrangą skirtą elektroninei prekybai. Pradiniai tikslai beveik visada neteisingi, bet kokioje firmoje.

Nr. 10. Būk subalansuotas

Koks interneto projektas be bemiegių naktų, didelių kavos puodelių, greitų užkandžių? Atsakymas: kur kas geresnė darbo vieta. Taip, kartais dideli darbų kiekiai neišvengiami. Tačiau tai neturi būti kasdienybė. Sveikame kūne smegenys dirba kur kas efektyviau.

Nr. 11. (Papildomas) Būk atsargus

Jokiu taisyklių negalima priimti pažodžiui. Visada yra išimtys.

Kritinis balsas

Nors autorius kalba apie pasaulinius projektus, skirtus globaliai auditorijai, bet dauguma minčių galima pritaikyti ir Lietuvos rinkai. Žinoma, čia žmonių vartojančių internetą yra taip mažai, kad vienoje siauroje srityje gali būti vienas interneto projektas. Žinoma, čia paslaugos pirkimas yra toks skausmingas vartotojui, kad geriau jis liks nieko nepešęs. Tačiau jei idėją, o vėliau ir projektą tu kuri sau ir dėl savęs. Sugebi gyventi su juo ir kartu tobulėti. Atsiras vis daugiau ir daugiau žmonių, kuriems yra ne vis vien ką tu darai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!