Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/24740/atostogos-su-kompiuteriu-kaip-islikti-saugiam/spausdinti/

Atostogos su kompiuteriu: kaip išlikti saugiam?

Publikuota: 2010-08-14 08:14
Tematika: Programinė įranga
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Laikai, kuomet geroms atostogoms, kaip liūtui Bonifacijui, pakako sietelio kibirėlio ir dryžuoto kostiumo, seniai baigėsi. Šiandien į kelioninį lagaminą drąsiai spraudžiasi ne tik skaitmeninis fotoaparatas ar vaizdo kamera, bet ir nešiojamasis kompiuteris. Pasaulinės saugumo sprendimų kūrėjos ESET ekspertas Jánas Vrabecas pataria, kaip atostogaujant pasirūpinti duomenų saugumu:

Prieš išvažiuojant atostogauti

  1. Auksinė taisyklė – įdiekite arba atnaujinkite antivirusinę programą. Visada naudokite antivirusinę programą, geriausia – pačią naujausią jos versiją. Duomenų saugumą užtikrinantys saugumo sprendimai puikiai veikia net ir nebrangiuose interneto kompiuteriuose.
  2. Saugokite duomenis. Pasidarykite atsargines duomenų kopijas, kad viskas, ką turite, būtų išsaugota amžiams. Jei pamesite kompiuterį ar išmanųjį telefoną, bent jau būsite ramūs, kad nepraradote duomenų: asmeninėmių nuotraukų ar svarbių dokumentų.
  3. Naudokite slaptažodžius. Duomenys ir duomenų talpyklos turėtų būti apsaugotos slaptažodžiais – geriausia naudoti šifravimą, kad niekas nepasinaudotų pamesta duomenų laikmena ir joje saugomais duomenimis.
  4. Patikrinkite nešiojamas duomenų laikmenas. USB atmintinėmis ir atminties kortelėmis kartu su duomenimis dažnai pernešami įvairūs virusai. Prieš išvykdami atostogų, atlikite skenavimą nuo virusų. Tai saugiausia daryti išjungus automatišką duomenų talpyklos atsidarymo funkciją „AutoRun“. Taip pat patariama naujai suformatuoti fotoaparato atminties kortelę. Geriausia tai atlikti naudojant fotoaparatą, o ne kompiuterį.

Atostogų metu

  1. Saugokitės vagių. Pavogtas nešiojamas kompiuteris ar mobilusis telefonas gali sugadinti nuotaiką visoms atostogoms. Kad to išvengtumėte, kompiuterį laikykite saugioje vietoje, nesineškite į paplūdimį arba naudokite specialias spynas, kuriomis galima prirakinti kompiuterį prie tvirto pagrindo.
  2. Belaidis internetas. Skamba griežtai, tačiau jei galite nesinaudoti internetu viešame prieigos taške – nesinaudokite. Darbas neapsaugotuose belaidžiuose tinkluose vėliau gali kainuoti daug nervų ir pinigų.
  3. Saugokitės informacijos vagių. Išlikite budrūs, kai įvedinėjate slaptažodžius, ypač naudodamiesi interneto kavinės kompiuteriu. Gana dažnai viešai prieinami kompiuteriai būna užkrėsti kenksminga programine įranga – slaptažodžių vogimo programomis, kurios fiksuoja ne tik slaptažodžius, bet ir visą klaviatūra rašomą informaciją. Interneto kavinėse nepatartina naudotis elektronine bankininkyste, jungtis prie socialinių tinklų ir naudotis elektroniniu paštu. Jei internetinėje kavinėje naudositės USB raktu, taip pat rizikuojate į namus parsivežti suvenyrų –virusų.
  4. Palaikykite vėsą. Aukšta temperatūra kenkia ne tik žmonėms, bet ir elektroniniams prietaisams – saulė gali juos pažeisti. Saugokite nešiojamą kompiuterį ir duomenų laikmenas nuo karščių ir tiesioginių saulės spindulių.
  5. Naršykite internete saugiai. Saugiau internete naršyti naudojant ne viešą belaidės prieigos tašką, o savo modemą ar išmanųjį telefoną. Kad išvengtumėte didelių tarptautinio mobiliojo ryšio ir interneto kainų, svarbioms interneto operacijoms įsigykite vietinio ryšio tiekėjo kortelę.
  6. Susikurkite laikiną elektroninio pašto dėžutę. Nustatykite automatinį laiškų persiuntimą iš savo nuolatinės elektroninio pašto dėžutės į naująją „atostogų“ dėžutę. Tai puikus sprendimas apsisaugoti nuo duomenų pasisavinimo, jei kas nulaužtų jūsų elektroninį paštą. Taip išsaugosite ir senus laiškus bei kontaktus.
  7. Skenuokite savo kompiuterį. Kai tik turite galimybę, profilaktiškai skenuokite savo nešiojamą kompiuterį. Tą galima atlikti naudojant internetinį skenerį, pavyzdžiui, nemokamą „online“ skenerį.

Kai grįšite namo

  1. Ieškokite virusų kompiuteryje ir telefone. Taip, padarykite tai dar kartą – atsarga gėdos nepadarys, jei grįžę iš kelionės dar kartą patikrinsite savo kompiuterį ir išmanųjį telefoną nuo virusų ir kenkėjiškų programų. Nepamirškite patikrinti ir nešiojamas laikmenas, USB atmintines bei atminties korteles.
  2. Vėl naudokitės įprasta elektroninio pašto dėžute. Išjunkite laiškų peradresavimą į „atostogų“ paštą ir vėl naudokitės savo nuolatiniu adresu. „Atostogų“ pašto dėžutė pravers išsirengus į kelionę kitąmet.

Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!