Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/10166/el-pasto-adresu-apsauga-nuo-spam-robotu/spausdinti/

El. pašto adresų apsauga nuo spam robotų

Publikuota: 2008-01-07 11:48
Tematika: Programinė įranga
Autorius: el. paštas Audrius Lučiūnas www.isec.lt
Aut. teisės: ©InformacijosApsauga.lt
Inf. šaltinis: InformacijosApsauga.lt

Tinklalapių autoriai ir juos prižiūrintys asmenys labai gerai žino tą problemą, kai į tinklalapį įdėjus savo el. pašto adresą labai greitai į jį pradeda ateiti visokie reklaminiai laiškai. Tai reiškia, kad Jūsų el. pašto adresas tinklalapyje buvo sėkmingai suindeksuotas blogų paieškos robotų ir įtrauktas į el. pašto duomenų bazes, kuriems gali būti sėkmingai siunčiamas spam'as.

Kad apsisaugotų nuo tokių robotų, autoriai savo el. pašto adresą pradeda visaip darkyti, kad jų neatpažintų ir nesuindeksuotų tie blogiečiai robotai. Tada el. pašto adresai būna užrašomi visaip taip: aaa[eta]gmail.com arba _NO_SPAM_aaa@gmail.com, vietoj @ simbolio dedamas jį vaizduojantis paveikslėlis ir t.t. Šie būdai dažnai suklaidina paieškos robotus, bet įveda ir papildomo nepatogumo lankytojams. Tokiu atveju neišeina puslapyje padaryti nuorodos „mailto:aaa@gmail.com“, kad lankytojui ją paspaudus iš karto iššoktų jo el. pašto programa su paruoštu Jums rašyti laišku. Jūsų puslapio lankytojui būtinai reikės tinkamai pakoreguoti Jūsų adresą, kad gautumėte laišką. Pažangesni vartotojai į tai atkreipia dėmesį, mažiau pažengę - ne. Rezultatas - Jūs negaunate dalies laiškų.

Norint apsisaugoti ir nuo robotų, ir išlaikyti funkcionalumą vartotojui, reikėtų el. pašto adresą formuoti su JavaScript'u. Dešinėje pusėje nuoroda į mano pašto adresą formuojama būtent tokiu būdu. Nuorodos suformavimo funkcija gali būti tokia:

Parametras „galas“ tyčia sudurstomas iš gabalų, kad paieškos robotams būtų sunkiau aptikti labai gerai žinomus domenus. Toliau tiesiog suformuojama ir išvedama nuoroda. Suformavimas vėl daromas iš gabalų apsunkinant paieškos robotams žymės „mailto:“ atpažinimą. Viskas, pagrindinis darbas padarytas. Šį primityvų iškraipymą ir durstymą gabalais galite pasidaryti kokį tik norite. Kol robotai neras jiems tinkamų frazių ir kol nesugebės patys indeksavimo metu įvykdyti puslapyje parašyto JavaScript kodo, tol jie Jūsų el. pašto adreso nesuras. Norėdami panaudoti šią funkciją, tiesiog reikiamoje puslapio vietoje įdėkite tokią eilutę:

Čia funkcijai „email“ nurodoma el. pašto adreso pradžia. Kai naršyklė vykdys puslapyje esantį JavaScript kodą, tuomet ji automatiškai vartotojui suformuos ir pateiks normalią „mailto:“ nurodą, lankytojas galės ją paspaudęs iš karto parašyti laišką, o el. paštų surinkimo robotai liks išdurti. Efektyvu ir tuo pačiu eilinį kartą paprasta.

Gero adresų taisymo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!