Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/88865/ekspertas-pataria-i-ka-atkreipti-demesi-perkant-monitoriu-studijoms/spausdinti/

Ekspertas pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant monitorių studijoms

Publikuota: 2023-09-23 16:43
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai
Ekspertas pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant monitorių studijoms

Skaitmeniniame amžiuje monitorius studentams yra būtinas įrenginys. Nesvarbu, ar gilinatės į mokslinius darbus, ar dalyvaujate nuotolinėse paskaitose, ar bendradarbiaujate projektuose, tinkamas monitorius gali pagerinti jūsų mokymosi patirtį. Kaip rasti tinkamiausią modelį, parduotuvėse esant dideliam monitorių pasirinkimui, pranešime žiniasklaidai aiškina „LG Electronics“ ekspertas Kiril Miliajev.

Ekrano dydis ir raiška

Didesnis ekranas studijuojant gali daug ką pakeisti. Dideliame ekrane patogiau atlikti kelias užduotis vienu metu, nes galite greta atverti kelis langus. Ieškokite ne mažesnio kaip 27 colių monitoriaus, jog būtų patogiau. Didesnė raiška („Full HD“ ar didesnė) garantuoja ryškesnį tekstą ir aiškesnį vaizdą, todėl ilgiau mokantis mažiau pavargsta akys. Tokie monitoriai, kaip „UltraWide“, atveria platesnę horizontalią plokštumą, todėl patogu vienu metu ekrane dirbti su keliais dokumentais.

Ekranų technologijos

Yra dvi įprastos ekranų technologijos – „In-Plane Switching“ (IPS) ir „Twisted Nematic“ (TN). IPS ekranai pasižymi didesniu spalvų tikslumu ir platesniu žiūrėjimo kampu, todėl puikiai tinka užduotims, susijusioms su grafika ir teksto skaitymu. Kita vertus, TN ekranai yra pigesni nei IPS ekranai, tačiau pasižymi prastesnėmis spalvomis bei mažesniu žiūrėjimo kampu.

Mėlynos šviesos filtrai ir jokio mirgėjimo

Kai prie ekrano praleidžiama daug laiko, gali pavargti akys. Jei norite to išvengti, rinkitės monitorių su įmontuotais mėlynos šviesos filtrais ir technologija, kuri slopina mirgėjimą. Mėlynos šviesos filtrai sumažina kenksmingą mėlynos šviesos spinduliuotę, kuri gali sutrikdyti miego režimą, o technologija, slopinanti mirgėjimą, padeda išvengti diskomforto ir akių nuovargio.

Ergonomika ir pritaikomumas

Norint išlaikyti komfortą ir gerą savijautą per ilgas mokymosi sesijas, labai svarbi tinkama ergonomika. Galimybė reguliuoti monitoriaus aukštį, pakreipimą ir pasukimą leidžia atrasti patogiausią žiūrėjimo kampą. Dėl ergonomiško stovo galima lengvai reguliuoti monitoriaus padėtį pagal individualius poreikius.

Tinkamas monitoriaus tipas

Dažniausiai tenka rinktis iš dviejų tipų monitorių – plokščio arba lenkto. Abu turi savų privalumų ir yra tinkami konkretiems tikslams.

Pavyzdžiui, plokšti monitoriai rodo nuoseklų, neiškraipytą vaizdą, todėl puikiai tinka užduotims, kurioms reikia tikslaus vaizdo, tarkim, grafinio dizaino, vaizdo įrašų redagavimo, programavimo ir biuro darbams.

Lenkti monitoriai suteikia įtraukiančią žiūrėjimo patirtį, didina gylį ir įsitraukimą, o tai praverčia tokioms veikloms kaip žaidimai ir pramogos. Išlenkimas padeda sukurti įtraukiančią vaizdinę patirtį, todėl naudotojai labiau pasineria į turinį.

Reakcijos laikas

Tiems, kurie mėgsta vaizdo žaidimus, reikėtų atkreipti dėmesį į monitoriaus reakcijos laiką, reikalingą, jog pikseliai pakeistų spalvas. Trumpesnis reakcijos laikas užtikrina sklandesnį judėjimą, sumažina monitoriaus mirgėjimą, o žaidėjo akis per tą patį laiką pasiekia daugiau informacijos. Pavyzdžiui, mažiau nei 1 ms reakcijos greitis – tai rodiklis, būdingas brangiems vaizdo žaidimų monitorių modeliams; 1 ms – reakcijos greitis, leidžiantis patogiai žaisti vaizdo žaidimus; 4–8 ms tinka filmams ir darbui, tačiau gali būti per lėtas vaizdo žaidimams; 10 ms ir daugiau tinka kasdienėms užduotims atlikti, tačiau jo nepakanka dinamiškiems žaidimams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!