Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/84497/plansetinis-kompiuteris-dizaino-darbams-kokio-parametro-negalima-praleisti-pro-akis-renkantis/spausdinti/

Planšetinis kompiuteris dizaino darbams: kokio parametro negalima praleisti pro akis renkantis?

Publikuota: 2022-10-02 17:18
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: LRT.lt

Planšetinis kompiuteris tapo nepakeičiamu pagalbininku tiek darbe, tiek ir asmeniniame gyvenime – tyrimų bendrovės „Statista“ duomenimis, 2022 m. daugiau nei 1,28 mlrd. žmonių visame pasaulyje naudojasi šiais įrenginiais. Rinkoje siūloma daugybė įvairių planšetinių kompiuterių, kurie skiriasi ne tik funkcionalumu, bet ir kaina, tad ekspertas pataria, į kokius parametrus svarbu atkreipti dėmesį, kad išsirinktumėte tinkamiausią variantą dizaino darbams, rašoma „Tele2“ siųstame pranešime žiniasklaidai.

Planšetinis kompiuteris dizaino darbams: kokio parametro negalima praleisti pro akis renkantis?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Anot Arnoldo Lukošiaus, „Tele2 Inovacijų biuro“ eksperto, planšetiniai kompiuteriai tampa vis populiaresniu įrankiu dėl jų akivaizdžių pranašumų: greitos prieigos, intuityvios vartotojo sąsajos, paprasto ekrano valdymo ir patogaus dydžio. Anot jo, smarkiai populiarėja ir skaitmeniniam darbui tinkančios planšetės, tad verta išmanyti apie jų pagrindinius parametrus bei skirtumus.

Itin kruopščioms užduotims

Kuo didesnė planšetinio kompiuterio raiška, tuo smulkesnes detales dirbdami galėsite matyti savo ekrane. Tai itin naudinga atliekant detalias grafikos užduotis, kaip iliustracijų kūrimas ar nuotraukų redagavimas. Kai kurių planšetinių kompiuterių skiriamoji geba matuojama pikseliais, o daugumoje naudojamas linijų viename colyje (LPI) rodiklis. Idealiu atveju 1 000 LPI skiriamoji geba puikiai tinka piešti piešinius su smulkiomis detalėmis bei kurti maketus. Mažesnės skiriamosios gebos planšetiniai kompiuteriai ne ką prastesni, jie tinka logotipų bei karikatūrų piešimui.

Grafikos darbams itin svarbus parametras – ekrano dydis, kuris matuojamas coliais. Paprastai planšetinių kompiuterių ekranai yra nuo 6 iki 10 colių. Renkantis planšetę skaitmeniniams darbams, reikėtų žvalgytis į kuo didesnį ekraną, kadangi jis leidžia geriau ir tiksliau atlikti iliustravimo ar vaizdo įrašų redagavimo užduotis.

Nenutrūkstamam darbui

Nešiojamas kompiuteris suteikia laisvę dirbti iš bet kurios vietos, tačiau svarbu pasirūpinti, kad turėtumėte galimybę prisijungti prie interneto ryšio. Planšetėse veikia dviejų tipų ryšys: „Wi-Fi“ arba mobilusis ryšys. Pirmuoju atveju svarbu, kokį „Wi-Fi“ ryšį palaiko įrenginys. Bet kuri planšetė turėtų palaikyti 2,4 GHz, ir 5 GHz dažnių juostas. Jeigu planuojate planšete dirbti ten, kur nėra „Wi-Fi“, reikėtų rinktis įrenginį su SIM kortele – ji leidžia iš bet kurios vietos prisijungti prie interneto.

Jei planšetiniu kompiuteriu naudojatės visą dieną, baterijos veikimo trukmė yra svarbi detalė, į kurią turėtumėte atkreipti dėmesį. Planšečių baterijos specifikaciją sunku vertinti, nes skirtingos naudojamos programos gali naudoti skirtingą energijos apkrovą. Yra du standartiniai baterijos veikimo trukmės matavimo metodai. Pirmasis – naršant internete, o kitas žiūrint vaizdo įrašus ar žaidžiant žaidimus. Jei intensyviai atliekate kelias užduotis, reikėtų įvertinti tai, kad baterijos veikimo laikas bus trumpesnis nei skelbiama techninėje specifikacijoje.

Tikroviškiems piešiniams

Planšetinis kompiuteris grafiniams darbams siūlo tai, ko negali pasiūlyti paprastas kompiuteris – išmanųjį rašiklį. Šiuo įrankiu galėsite ne tik itin tiksliai ir greitai redaguoti nuotraukas, bet ir kurti įvairaus storio linijas piešiniuose. Išmanieji rašikliai gali būti 2 tipų – veikiantys su baterijomis arba elektromagnetiniai. Akumuliatoriniai tipai yra storesni ir gali būti ne tokie patogūs – naudojantis šio tipo rašikliais geriausia turėti papildomų baterijų, kad išsikrovus rašikliui nereikėtų pristabdyti savo veiklos. Elektromagnetinio rezonanso (EMR) rašikliai yra naujausias tipas rinkoje – jie naudoja elektromagnetinį dažnį, kad belaidžiu būdu naudotų energiją iš planšetinio kompiuterio, todėl jų nereikia įkrauti. Juos dažnai galima pritvirtinti prie planšetės, todėl būsite užtikrinti, kad jo nepamesite ar jūsų darbų nenutrauks ne laiku išsikrovęs rašiklis.

Prieš įsigydami planšetę, įsitikinkite, kad ji palaiko ekrano paspaudimo jautrumą. Ši specifikacija ypač svarbi, jei piešite, maketuosite ar atliksite nuotraukų redagavimo darbus. Daugumos planšetinių kompiuterių paspaudimo jautrumo lygiai svyruoja nuo 300 iki 3000. Skirtingi lygiai lemia, kokios bus jūsų piešiamos linijos – storos ar plonos. Paprasčiau tariant, kuo stipresnį paspaudimą naudosite, tuo storesnės bus jūsų linijos arba atvirkščiai. Naudojant skirtingas linijas, koreguojamas vaizdo gylis, šešėliai, akcentai ir daugiau matmenų. Skirtingo kietumo pieštukai leidžia sukurti storesnes tamsesnes linijas šešėliams arba detales piešiniuose bei nuotraukose, kaip blakstienos ir plaukų sruogos.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!