Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/81315/veiksmu-planas-kaip-suremontuoti-kompiuteri-kuris-isijungia-taciau-ekrane-nieko-nerodo/spausdinti/

Veiksmų planas kaip suremontuoti kompiuterį, kuris įsijungia, tačiau ekrane nieko nerodo

Publikuota: 2022-01-05 14:24
Tematika: Kompiuterinė įranga
Autorius: Valdemaras Pūtys
Aut. teisės: ©Valdemaras Pūtys
Inf. šaltinis: Valdemaras Pūtys

Turbūt daugelis iš mūsų per visą stacionaraus ar nešiojamojo kompiuterio turėjimo laiką yra susidūrę, kad vieną dieną kompiuteris nors ir įsijungė (užsidegė lemputės, girdėjosi garsai), tačiau monitoriaus ekrane nieko nerodė. Kaip jus tuomet elgėtės? Galbūt Jums kompiuterio remontą atliko specialistai? O gal susitvarkėte patys? Turėkite šį patarimų sąrašą po ranka, kad, prireikus, sutaupytumėte ne tik laiko, bet ir pinigų. Trikčių šalinimo darbus rekomenduojame atlikti būtent šia eilės tvarka.

Veiksmų planas kaip suremontuoti kompiuterį, kuris įsijungia, tačiau ekrane nieko nerodo
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

1. Patikrinkite patį monitorių

Prieš pradėdami sudėtingesnius ir daugiau laiko reikalaujančius kitų kompiuterio dalių gedimo ir remonto darbus, įsitikinkite, kad monitorius veikia tinkamai. Atjungę monitorių nuo kompiuterio, jį įjunkite ir išjunkite. Jei monitoriuje rodoma kokia nors informacija – pats monitorius veikia. Patikrinkite, ar teisingai prijungti visi kabeliai. Pavyzdžiui, jei integruota vaizdo plokštė buvo išjungta, prijungus prie jos VGA kabelį, monitoriuje nieko nerodys, net jei kompiuteris įjungtas ir tarsi visi laidai tinkamai sujungti. Tokiu atveju turėtumėte prijungti VGA kabelį prie tinkamos vaizdo plokštės jungties.

2. Prieš kompiuterį įjungiant, įsitikinkite, kad jis tikrai buvo išjungtas

Patikrinkite, ar kompiuteris įjungiamas iš visiškai išjungtos būsenos. Gali atrodyti, kad kompiuteris neįsijungia, nors iš tikrųjų kompiuteris tiesiog „Windows“ miego rėžime ir kyla problemų iš jo pabusti. Atjunkite maitinimo kabelį iš el. įtampos, palaukite kelias sekundes ir bandykite kompiuterį įjungti vėl. Jei tai nešiojamasis kompiuteris, palaikykite ijungimo/išjungimo mygtuka 5 sekundes, tuomet atleiskite ir bandykite įjungti iš naujo.

3. Kompiuterio atnaujinimas

Išvalykite visas matomas dulkes ir nešvarumų sankaupas nuo visų plokščių ir ventiliatorių. Galbūt kompiuteris nestartuoja dėl trumpo jungimo ar nesisukančio nuo dulkių ventiliatoriaus.

4. Maitinimo šaltinio patikrinimas

Jei tai nešiojamasis kompiuteris, kitą įkroviklį galite pasiskolinti iš draugo. Tačiau jei tai stalinis kompiuteris, bus šiek tiek sunkiau. Net jei kompiuterio ventiliatoriai ir lemputės veikia, dar nereiškia, kad maitinimo šaltinis veikia tinkamai. Atsukite gale esančius 4 maitinimo bloko varžtus ir atjunkite 2 laidus nuo pagrindinės plokštės. Tokiu pat būdu pabandymui prijunkite kito turimo kompiuterio ar pasiskolintą iš draugo maitinimo bloką.

4. Įsiklausykite į garsinį klaidos pranešimą

Kompiuteris gali skleisti garsinį pranešimą trumpais ir ilgais signalais. Jei tokį girdite, nešiojamo kompiuterio ar pagrindinės plokštės instrukcijoje ieškokite tokio klaidos kodo ir jos priežasties. Instrukcijos (angl. manual), galite ieškoti internete pagal gamintoją ir modelį. Tuomet ir nuspręsite ar remontą atliksite patys ar kompiuterio remontui kreipsitės į profesionalus.

5. Atkurkite BIOS gamyklinius parametrus

Tam, kad galėtumėte atkurti BIOS gamyklinius parametrus turite atlikti tam tikrus veiksmus pateikiamus pagrindinės plokštės gamintojo instrukcijoje. Dažniausiai tai padaryti galima tik stacionariems kompiuteriais. Paprastai šis darbas atliekamas keliolikai sekundžių pakeitus tam tikrų trumpiklių, esančių pagrindinėje plokštėje, padėtį arba 5 minutėms išėmus laikrodžio bateriją. Jei tai nešiojamasis kompiuteris, šių parametrų taip paprastai išvalyti nepavyks, tačiau galite bent pabandyti laikinai išimti / įdėti bateriją ir akumuliatorių.

6. Perdėkite viską iš naujo, ką tik įmanoma kompiuterio viduje

Išimant ir įdedant iš naujo vidinius kompiuterio komponentus, bus atnaujintos galimai kažkiek korodavusios ar apdulkėjusios jungtys. Iš naujo perjunkite visus vidinius duomenų ir maitinimo kabelius. Iš naujo perdėkite atminties (RAM) modulius. Iš naujo įdėkite visas prijungiamas plokštes (garso, tinklo, vaizdo).

7. Procesoriaus perdėjimas

Iš naujo perdėkite procesorių tik tuo atveju, jei įtariate, kad jis galėjo atsilaisvinti arba buvo netinkamai sumontuotas. Tikimybė, jog procesorius atsilaisvins, yra labai maža, o jo montavimas yra įgūdžių reikalaujanti užduotis.

8. Atjunkite visus įmanomus prietaisus

Kompiuterį paleiskite tik su prijungtu monitoriumi. Galbūt kažkurį išorinė įranga sukelia gedimus. Atjunkite visus periferinius įrenginius, net ir klaviatūrą bei pelę. Jei kompiuteris įsijungė, prijunkite visa įrangą po vieną ir bandykite nustatyti kuri iš jų įtakojo gedimą.

Elektronika.lt redakcijos pastaba: pranešime yra reklaminė nuoroda.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!