Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/79502/specialistas-pataria-kaip-isrinkti-vaikui-kompiuteri-tinkanti-ir-mokslui-ir-lavinimuisi-laisvalaikiu/spausdinti/

Specialistas pataria, kaip išrinkti vaikui kompiuterį, tinkantį ir mokslui, ir lavinimuisi laisvalaikiu

Publikuota: 2021-08-24 20:41
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuvos mokykloms skiriant vis daugiau dėmesio hibridiniam mokymuisi ir tam skirtų klasių įrengimui, patikimas kompiuteris moksleiviui tampa vienu būtiniausių pirkinių. Įmonės „Avitelos prekyba“ rinkodaros skyriaus vadovas Irmantas Viliūnas pasidalino įžvalgomis į ką atkreipti dėmesį, kad naujasis kompiuteris būtų universalus bei tiktų ne tik mokslams, bet ir laisvalaikiui – vaiko gebėjimus, koordinaciją lavinantiems kompiuteriniams žaidimams.

Specialistas pataria, kaip išrinkti vaikui kompiuterį, tinkantį ir mokslui, ir lavinimuisi laisvalaikiu
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kaip rašoma „Inbank“ pranešime žiniasklaidai, kompiuteris vaikui gali būti ne tik naudingas įrankis mokslui, bet ir laisvalaikiui. Specialūs kompiuteriniai žaidimai gali lavinti koordinaciją, padėti išmokti geriau skaityti, lengviau bendrauti bei kūrybiškai mąstyti. Tačiau ne visi kompiuteriai gali palaikyti tokio pobūdžio žaidimus, todėl svarbu žinoti į kokias kompiuterio specifikacijas vertėtų atkreipti dėmesį ieškant moksleiviui tinkamo įrenginio.

Pirkimo tendencijos Lietuvoje dabar

„Inbank“ Lietuvos filialo duomenimis, pastarųjų metų tendencijos rodo, jog pirkėjai yra linkę savo svajonių kompiuterį įsigyti nekeldami kojos iš namų – net 62 proc. visų pirkusių kompiuterius lizingu, prekę įsigijo el. parduotuvėje. Bene kas antras kompiuterį perkantis asmuo taip pat įsigyja papildomą prekę arba paslaugą – pratęstą garantiją ar kt. Vidutinė kompiuterio kaina, už kurį vartotojai yra linkę mokėti dalimis, siekia 807 eurus, o vidutinis išsimokėjimui pasirenkamas terminas – 19 mėnesių.

Pasak I. Viliūno, tokio biudžeto užtenka norint aprūpinti vaiką ir mokymuisi, ir laisvalaikiui tinkamu kompiuteriu, svarbiausia – atkreipti dėmesį į jo specifikaciją. Siekdamas padėti išsirinkti investicijų vertą įrenginį, specialistas pasidalino keletu patarimų, į kuriuos reikėtų atsižvelgti pirkimo metu.

Universalus kompiuteris – toks, kuris tinka kompiuteriniams žaidimams

Užtikrinti, kad moksleivis galės sėkmingai mokytis, atlikti namų darbus, dalyvauti nuotolinėse pamokose ar kituose užsiėmimuose, gali bet kuris kompiuteris ir stabiliai veikiantis internetas. Todėl, pasak I. Viliūno, siekiant rasti universalų kompiuterį, reikia rinktis gebantį palaikyti žaidimus, nes toks įrenginys tikrai bus tinkamas ir mokymuisi.

„Svarbiausias komponentas žaidimams – pakankamai galinga vaizdo plokštė. Tai reiškia, kad reikia gero aušinimo, galingesnio maitinimo bloko bei greito procesoriaus. Žinoma, toks kompiuteris kainuoja brangiau“, – sako I. Viliūnas.

Stacionarus ar nešiojamas?

Dabar parduotuvėse galima rasti ne tik platų stacionarių, bet ir nešiojamų kompiuterių, kurie atitinka kompiuteriniams žaidimams žaisti reikalingas specifikacijas, pasirinkimą. Dėl šios priežasties kompiuterio pasirinkimas priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių ir namuose esančios vietos.

„Jei namuose yra pakankamai vietos ir norisi didesnio ekrano, patogesnės klaviatūros ir ilgiau nesenstančio sprendimo – verta rinktis stacionarų kompiuterį. Jis patogus tuo, kad šiek tiek daugiau kompiuteriu pasidomėjęs paauglys vėliau gali plėsti, tobulinti, keisti jo komponentus, prijungti papildomus įrenginius, – dalinasi I. Viliūnas. – Visgi jei vaikas norės kompiuterį naudoti būdamas pas draugus, bibliotekoje, mokykloje – rinkitės nešiojamą kompiuterį. Šiek tiek galingesnis prietaisas leis žaisti daugelį vaikų mėgstamų žaidimų. Norint žaisti imliausius vaizdo plokštės resursams žaidimus, reikės investuoti į specialiai žaidimams pritaikytą nešiojamąjį kompiuterį. Nereikia nė sakyti, kad mokymuisi jis taip pat puikiai tiks.“

Vertinant kompiuterio ilgaamžiškumą, I. Viliūnas atkreipia dėmesį, kad gerai prižiūrimas nešiojamasis kompiuteris gali tarnauti 4–7 metus, o stacionarus – apie 5–8 metus. Stacionaraus kompiuterio tarnavimo laiką galima pratęsti tobulinant ir atnaujinant komponentus.

Rekomenduojamas biudžetas

Pasak I. Viliūno, siekiant aprūpinti vaiką universaliu kompiuteriu, turi būti skiriamas bent 500-700 eurų biudžetas, o norint kokybiškesnio varianto – ir kelis kartus daugiau.

„Stacionarus kompiuteris kainuos nuo 500 eurų. Dar už 200 eurų galima nusipirkti monitorių, klaviatūrą ir pelę. Reikia nepamiršti, kad kiekvienas šių komponentų gali kainuoti ir kelis kartus daugiau, jei norėsite greitesnio, galingesnio, ryškesnio ar platesnio. Dėmesio vertas nešiojamasis kompiuteris taip pat kainuos maždaug nuo 600 eurų“, – sako įmonės specialistas.

Ką vartotojai perka šiandien?

I. Viliūno teigimu, vertinant šių ir praėjusių metų tendencijas, pastebimi kardinalūs pokyčiai.

„Praėjusiais metais daugeliui netikėtai teko aprūpinti visą šeimą kompiuteriais, todėl buvo pasirenkami pigesni įrenginiai nei šiemet. Žmonės tiesiog nebuvo pasiruošę tam skirti didelio biudžeto. Šiais metais pastebime, kad kompiuteriai pasirenkami daugiau dėmesio skiriant jų charakteristikos įvertinimui ir atsižvelgus į ilgesnį tarnavimo laiką. Taigi, dabar pasirenkami našesni ir, atitinkamai, brangesni kompiuteriai“, – pasakoja rinkodaros skyriaus vadovas.

I. Viliūnas prideda, kad siekiant rasti optimalų įrenginį, nebūtinai brangesnis bus geresnis, tačiau ieškant kuo našesnio varianto, tenka mokėti daugiau. Visgi geriausias sprendimas, I. Viliūno teigimu, yra iš anksto apsispręsti dėl kompiuteriui skiriamo biudžeto, o dėl konkretaus modelio pasitarti su pardavėju-konsultantu.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!