Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/75054/ssd-ar-hdd-kuri-kietaji-diska-rinktis/spausdinti/

SSD ar HDD – kurį kietąjį diską rinktis?

Publikuota: 2020-10-19 10:16
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

SSD (solid-state-drive) ir HDD (hard-disk-drive) iš tiesų yra gana skirtingi dalykai. Šių kietųjų diskų lyginimas prilygsta motociklo ir sunkvežimio lyginimui – abu variantai yra transporto priemonės, tačiau jų silpnybės bei stiprybės labai skiriasi. HDD kietieji diskai yra pigūs, tačiau siūlo labai didelę talpą. Tuo tarpu, SSD kietieji diskai yra brangesni, bet greitesni.

„Unsplash.com“ nuotr.
„Unsplash.com“ nuotr.

Tokių žinių tikrai nepakanka norint išsiaiškinti, kuris pasirinkimas patenkins visus jūsų poreikius. Pirmiausiai reikia sužinoti, kodėl kaina taip skiriasi ir kodėl kai kurie kompiuteriai parduodami tik su SSD kietuoju disku.

Panašūs, bet skirtingi

Abiejų kietųjų diskų pagrindinė paskirtis yra aiški – talpinti vartotojo failus. Tačiau reikia nuspręsti, ar jūs savo kompiuteryje ruošiatės talpinti daug nuotraukų, gausybę filmų bei žaidimų? O gal kompiuterį naudojate tik darbui arba pramogoms?

Stacionarūs kompiuteriai dažniausiai yra skirti visų funkcijų atlikimui – darbas, studijos, pramogos. Todėl stacionarus kompiuteris be HDD yra praktiškai bevertis – jame turi būti talpus kietasis diskas, kad visos šeimos nuotraukos bei vaizdo įrašai galėtų būti saugomi nepašalinus kitų failų.

Tačiau nešiojami kompiuteriai neretai parduodami tik su, pavyzdžiui, 256 GB SSD atmintimi. Tai nėra daug, tačiau to dažnai pakanka, kadangi pagrindinė nešiojamų kompiuterių paskirtis – darbas ir mobilumas.

HDD

„Pixabay.com“ nuotr.
„Pixabay.com“ nuotr.

HDD kietasis diskas yra dalinai mechaninis prietaisas. Visai kaip plokštelių grotuve, kojelė skaito duomenis iš disko, kuris, mažo elektrinio varikliuko pagalba, yra sukamas. Šios rūšies kietieji diskai gali suktis 4000-7000 kartų per minutę greičiu, o nuo sukimosi greičio priklauso ir failų įrašymo bei skaitymo greitis. HDD kietojo disko privalumai:

  • Pigus
  • Talpus
  • Naudojama laiko patikrinta technologija

HDD kietieji diskai yra mechaniniai, todėl jie veikia lėčiau. Jie taip pat yra gerokai didesni ir sunkesni už SSD atmintį, todėl nešiojamų kompiuterių gamintojai jų vengia. Jeigu, pavyzdžiui, kompiuterį netyčia numestumėte, HDD kietasis diskas gali sugesti dėl peršokusios kojelės ar kitų mechaninių gedimų.

SSD

„Senukai.lt“ nuotr.
„Senukai.lt“ nuotr.

SSD naudojama elektroninė atmintis (visai kaip atmintukuose). Šiuose kietuosiuose diskuose nėra mechaninių dalių ir talpai sukurti naudojama NAND technologija – duomenys saugojami sudėtingų elektroninių procesų dėka. SSD privalumai:

  • Greitas veikimas
  • Kompaktiškumas
  • Suvartojama mažiau energijos

Kadangi SSD tebėra gana nauja technologija, šie kietieji diskai vis dar brangūs – apie keturis kartus brangesni nei HDD. Negana to, SSD kietųjų diskų talpa dažniausiai svyruoja tarp 250 GB ir 750 GB. Prekyboje galima rasti ir 2-3 TB SSD kietuosius diskus.

Geriausias sprendimas – rinktis abu

Pats optimaliausias sprendimas kainos ir kokybės atžvilgiu – kompiuteryje turėti ir HDD ir SSD kietuosius diskus. Nors modernūs nešiojami kompiuteriai dažnai parduodami tik su SSD atmintimi, kompiuterį vis tiek galima patobulinti papildant jį HDD kietuoju disku.

Pavyzdžiui, jeigu jūsų kompiuteryje yra 250 GB talpos SSD ir 750 GB HDD kietieji diskai, SSD yra puiki vieta operacinei sistemai bei kasdien naudojamiems failams bei žaidimams saugoti. Tokiu atveju operacinė sistema ir naudojami failai veiks žymiai greičiau.

HDD kietąjį diską galite naudoti kaip saugyklą ir jame talpinti nuotraukas, vaizdo įrašus, filmus, muziką bei kitus failus, kurių nenaudojate nuolat. Kai operacinė sistema yra instaliuota SSD diske, HDD diskas veikia tik tada, kai naudojami jame esantys failai.

Sužinokite daugiau apie naujausius SSD bei HDD kietuosius diskus apsilankę internetinėje parduotuvėje Senukai.lt. Čia siūlomas platus elektronikos prekių pasirinkimas, todėl jums tinkamą kietąjį diską tikrai išsirinksite nesunkiai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!