Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/73422/ka-reiketu-zinoti-dirbant-is-namu-ekspertu-patarimai/spausdinti/

Ką reikėtų žinoti dirbant iš namų – ekspertų patarimai

Publikuota: 2020-06-18 19:46
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tyrimas rodo, kas penktas dirbantis asmuo Lietuvoje dirba nuotoliniu būdu. Norint susikurti malonią darbo iš namų aplinką, svarbu pasirinkti reikiamą techninę įrangą, nes tik taip pavyks dirbti produktyviai ir našiai, rašoma pranešime žiniasklaidai. „LG Electronics“ ekspertai paaiškina, ką reikėtų turėti omenyje norint, kad darbas iš namų netaptų našta ir būtų patogus.

Ką reikėtų žinoti dirbant iš namų – ekspertų patarimai

Darbas iš namų naudingas tiek darbuotojams, tiek darbdaviams. Žmonės gali patys planuoti savo laiką ir pasirinkti aplinką, kurioje jie jaučiasi patogiai ir gali dirbti produktyviai, aplinką, kuri dera su jų gyvenimo būdu. Žinoma, daug kas priklauso ir nuo tinkamos techninės įrangos. Reikalinga ne tik aukštos kokybės aparatinė įranga, sumažinanti akių nuovargį, bet ir gera programinė įranga – nuotolinio bendravimo programos, taip pat prieiga prie duomenų serverių, kad net ir nuotoliniai darbuotojai galėtų vienas su kitu susisiekti ir jaustis viena komanda.

Tinkama techninė įranga

Kadangi dauguma žmonių dirba žiūrėdami į kompiuterio ekraną, labai svarbu turėti kokybišką, profesionalų monitorių. Monitoriai su ergonomišku stovu – geras pasirinkimas profesionalams ir bet kam, kas prie kompiuterio praleidžia daug laiko. Prie poreikių prisitaikantis, technologiškai ir ergonomiškai pažangus stovas padeda naudotojams susikurti idealią darbo vietą. Su juo ekraną galima pakelti į akių lygį arba nuleisti ant stalviršio. Monitorių netgi galima apsukti į kitą pusę – tokiu būdu patogu parodyti reikiamą informaciją kitiems žmonėms.

Reguliuojamas apšvietimas

Jei prie kompiuterio monitoriaus sėdėsite per daug arti, nuvargs akys. Taip pat nepatartina į monitorių žiūrėti ilgą laiką be jokios pertraukos. Tam, kad būtų išvengta šių blogybių, rekomenduojama dirbti patalpoje, į kurią patenka dienos šviesa. Jei patalpa per tamsi ar per šviesi, akys įsitemps, kai monitoriuje bandysite įžiūrėti rodomą vaizdą arba šviesius, nedidelius objektus. Pavyzdžiui, sėdint tamsoje vyzdžiai išsiplečia, kad į juos patektų daugiau šviesos. Monitoriuje galima įjungti specialų skaitymo režimą, pritaikantį ekraną taip, kad akys nepavargtų dirbant su tekstais.

Tinkama monitoriaus padėtis

Nuo monitoriaus padėties priklausys, ar nekils sveikatos problemų – bėdų su akimis, nugaros ar sprando skausmų. Svarbu, kad monitorius stovėtų akių lygyje arba žemiau, kad nepertemptumėte vertikaliųjų akių raumenų. Be to, žiūrint į monitorių kūnas neturi būti keistoje padėtyje, neturite jausti jokios įtampos. Norint, kad akys nepavargtų, monitorių reikia laikyti tokioje vietoje, kurioje nuo jos neatsispindėtų saulės šviesa. O jei akys vis dėlto pavargsta, kartkartėmis pažiūrėkite kur nors kitur, pasistenkite sutelkti žvilgsnį į kokį nors tolumoje esantį objektą. Taip pat galite įsiminti taisyklę 20–20–20: kas 20 minučių skirkite 20 sekundžių pažiūrėti į objektą, esantį už 20 metrų.

Jei jūsų monitoriuje yra funkcija, leidžianti automatiškai pritaikyti ekrano ryškumą prie aplinkos apšvietimo, būtinai ją naudokite, nes tada vaizdas nebus per ryškus ir nepradės erzinti akių, pavyzdžiui, kai žiūrėsite kokią nors pramoginę laidą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!