Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/60712/monitoriaus-istrizaines-ir-vaizdo-raiska-ka-rinktis/spausdinti/

Monitoriaus įstrižainės ir vaizdo raiška – ką rinktis?

Publikuota: 2017-08-31 19:07
Tematika: Kompiuterinė įranga
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Renkantis monitorių, teks susipažinti su įvairiomis skirtingomis šių įrenginių specifikacijomis, nuo kurių priklausys ir naudojimosi kokybė, ir monitorių kaina. Tuomet vienais iš pagrindinių kriterijų tampa monitoriaus įstrižainė ir jo maksimali raiška – ką apie šiuos parametrus vertėtų žinoti?

Monitoriaus įstrižainės ir vaizdo raiška – ką rinktis?

Svarstant, kokio dydžio turėtų būti monitoriaus įstrižainė, vertėtų atsižvelgti į savo naudojimosi įpročius. Tuomet, kai kompiuteris reikalingas tik kasdienėms užduotims atlikti – naršymui internete, elektroninių laiškų rašymui ar nuotraukų peržiūrai užteks ir 20 colių ar dar mažesnio monitoriaus ekrano. Tais atvejais, kai norėsis šiek tiek didesnio kompiuterio funkcionalumo – filmų žiūrėjimui, paprastesniems žaidimams ir didesniems dokumentams peržiūrėti tiks maždaug 21–26 colių monitoriaus ekranai. Tuo tarpu 27 colių ir didesni monitoriai tiks rimtesnių žaidimų mėgėjams, fotografijos, grafikos specialistams ar vaizdo įrašų kūrėjams.

Panaši situacija laukia ir tuomet, kai reikės išsirinkti tinkamiausią monitoriaus ekrano raišką. Pigu.lt elektroninėje parduotuvėje siūlomas itin platus maksimalios raiškos spektras, tad šiuo atveju taip pat svarbu įvertinti savo poreikius ir suprasti skirtingų monitorių galimybes. Tuomet, kai norėsis optimalaus kainos ir kokybės santykio bei pakankamai gero vaizdo peržiūrint nuotraukas, užteks ir HD (1366x768) ar HD+ (1600x900) raiškos – toks variantas nesužavės įspūdingais kontrastais, tačiau jo pilnai užteks kasdieniam kompiuterio naudojimui.

Vienas iš populiariausių pasirinkimų yra FULL HD monitoriai, kurių skiriamoji geba yra 1920x1080. Aukšta kokybė šiuo atveju bus garantuota ir atliekant paprastas kasdienes užduotis, ir tuomet, kai norėsis patogiai pažiūrėti filmą ar mėgstamą serialą. Norintiems dar daugiau kokybės ir tikslumo, vertėtų pasvarstyti ir apie QUAD HD monitorius, kurie dar yra žinomi kaip QHD, WIDE QUAD HD ar WQHD – jų maksimali raiška siekia net 2560x1440. Šie monitorių modeliai yra pritaikyti sudėtingoms vaizdo ar kitų grafinių elementų redagavimo programoms, todėl idealiai tinka fotografams, grafikos dizaineriams ir kitiems panašių sričių specialistams.

Vis dėlto, yra ir aukštesnę vaizdo kokybę užtikrinančių variantų, kurie FULL HD variantą lenkia net keturis kartus. Tai – monitoriai su 3840x2160 skiriamąja geba, vadinami 4K ULTRA HD, o taip pat žinomi ir kaip 4K, UHD arba 4K Ultra HD. Toks sprendimas leis žaisti itin aukštos grafikos reikalaujančius žaidimus, redaguoti didelės skiriamosios gebos nuotraukas ar vaizdo įrašus nepraleidžiant nei vienos smulkios detalės, todėl tiks tiek žaidimų mėgėjams, tiek multimedijos turinio kūrėjams. Toks monitorius bus ir gerokai brangesnis, tačiau jeigu Jums reikalingos maksimalios galimybės – vertėtų pagalvoti apie šį pasirinkimą.

Platus monitorių pasirinkimas elektroninėje pigu.lt parduotuvėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!