Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/5466/kompiuteris-neisikrauna-del-blogai-veikiancios-technines-irangos/spausdinti/

Kompiuteris neįsikrauna dėl blogai veikiančios techninės įrangos

Publikuota: 2006-09-25 07:38
Tematika: Kompiuterinė įranga
Autorius: Jeffas Bertolucci
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija – PC World

Jei neseniai įdiegėte naują kompiuterio komponentą, pavyzdžiui, talpesnę atmintinę, gali būti, kad ją nepakankamai įtvirtinote arba netyčia sujudinote greta esančią dalį ar laidą ir atlaisvinote jungtį. Visiškai tikėtina, kad kuris nors komponentas sugedo arba nepritaikytas jūsų kompiuteriui.

Pirmiausia išjunkite kompiuterį, pašalinkite statinį krūvį paliesdami metalinę kompiuterio korpuso dalį ir tik tada atidarykite korpusą. Patikrinkite, ar vidiniai kabeliai tvirtai prijungti. Švelniai paspausdami įsitikinkite, kad RAM moduliai ir visos vidinės plokštės gerai įstatytos į savo lizdus. Jei švelniai spaudžiant komponentas nejuda, viskas gerai. Kilus abejonių, išimkite plokštes ir pritvirtinkite jas iš naujo. Baigę uždarykite korpusą, prijunkite kabelius ir paleiskite kompiuterį.

Tačiau turėkite galvoje, kad net ir tvirtai prijungus RAM modulius kompiuteris gali neveikti dėl sugedusios atmintinės. „Memtest86“ programa sukurkite atmintinę tikrinantį įkrovos CD. „Memtest86“ atlieka išsamius bandymus, todėl geba aptikti net tuos gedimus, kurių nepastebi BIOS.

Retais atvejais kompiuteris neįsikrauna dėl neveikiančios naujos aparatūros ar jos nesuderinamumo su kitomis kompiuterio dalimis. Nors ši problema opesnė senesnių kompiuterių turėtojams, tačiau nuo jos neapsaugoti ir naujų įrenginių tobulintojai. Jei numanote, kad bėdų kelia nauja aparatūra, išimkite ją ir įdėkite senąją. Jei kompiuteris įsikrovė, vadinasi, įsigijote prastą dalį. Ką daryti toliau, sužinosite susisiekę su naujojo komponento gamintoju ar platintoju.

Kartais kompiuteris lyg ir kraunasi normaliai, įkeliant „Windows“ sistemą girdėti garsai, tačiau ekrane nėra vaizdo. Atsakymas paprastas – sugedo vaizduoklis arba vaizdo posistemis. Pirmiausia patikrinkite, ar tvirtai prijungtas vaizduoklio kabelis. Atjunkite jį, patikrinkite, ar jungčių antgaliuose nėra nulūžusių kojelių.

Nepastebėję nieko įtartino, mėginkite prijungti vaizduoklį prie kito kompiuterio. Jei jis veikia, prie nenoriai dirbančio kompiuterio prijunkite kitą vaizduoklį. Jei vaizdo ekrane vis dar nėra, galbūt prastai prijungtas vaizdo posistemis arba jis yra sugedęs. Tada liks tik išjungti kompiuterį, atidaryti korpusą ir patikrinti, ar visos plokštės tvirtai laikosi. Sugedus į pagrindinę plokštę įdiegtam vaizdo posistemiui, teks įsigyti naują pagrindinę plokštę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!