Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/46502/mazieji-hakeriai-arba-kaip-pasidalinti-viena-plansete/spausdinti/

Mažieji „hakeriai“ arba kaip pasidalinti viena planšete

Publikuota: 2014-09-11 13:52
Tematika: Kompiuterinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pareinate namo iš darbo ir vaikai iš karto puola kaulyti jūsų planšetinio kompiuterio ar telefono. Pažaisti. Bet duoti nedrąsu, nes gali „pridirbti ką nors negero“. Pažįstama situacija? Prieš kelis metus tai buvo nemaža problema, tačiau dabar mobiliųjų įrenginių ir jiems skirtų programų gamintojai siūlo keletą sprendimų.

Mažieji „hakeriai“ arba kaip pasidalinti viena planšete

Apsauga būtina

Kai keli žmonės naudojasi tuo pačiu įrenginiu, visuomet yra pavojus, kad vienas pridarys eibių kitam. Galbūt tyčia, o greičiau netyčia. Ir nebūtinai „kenkėjais“ tampa vaikai. Ištrinti failą, įdiegti nereikalingą programą arba, dar blogiau, virusą, gali ir žmona, vyras, draugai ar pažįstami. Dėl šių priežasčių išmaniojo telefono arba planšetinio kompiuterio apsauga yra aktuali daugeliui.

Viena planšetė – keli vartotojai

Jei jūsų planšetinis kompiuteris pagamintas praėjusiais arba šiais metais ir jame įdiegta „Android“ sistema, jame greičiausiai jau yra minimalios kelių vartotojų darbui skirtos priemonės. Tai taip vadinama „multi-user“ aplinka. Ši funkcija atkeliavo iš stalinių ir nešiojamųjų kompiuterių pasaulio. Jos veikimo esmė – jūs galite sukurti atskiras paskyras (prisijungimus) kiekvienam šeimos nariui. Kiekvienas vartotojas, prisijungęs savo vardu, gali įsikelti jam skirtas programėles ir apipavidalinti planšetės aplinką: pasikeisti foninį paveiksliuką, parinkti langų spalvas, įsivesti savo kontaktus. „Google“ taip pat leidžia sukurti riboto naudojimo paskyras. Jos skirtos vaikams arba suaugusiems, kuriems nenorime suteikti visų įrenginio valdymo ar keitimo galimybių. Kaip sako pats pavadinimas, prisijungus prie šios paskyros vartotojas galės naudoti tik tas aplikacijas, kurias parinksime mes, ir negalės įdiegti naujų.

Iki aštuonių skirtingų vartotojų

Vartotojų paskyros kuriamos, tvarkomos ir trinamos planšetės nustatymuose (angl. „Settings“). Tai nėra labai sudėtinga procedūra. Dar paprasčiau naudotis jau sukurtomis paskyromis. Užtenka įjungti užmigusią planšetę ir pradinio lango kampe pasirinkti savo vartotojo vardą.

Kiek skirtingų žmonių gali naudotis viena planšete? Tai priklauso nuo kompiuterio modelio. Pavyzdžiui, naujausioje „Samsung Galaxy Tab S“ planšetėje galima sukurti iki aštuonių paskyrų. To turėtų pakakti net ir daugiavaikei šeimai.

Daugelio vartotojų režimą palaiko visi planšetiniai kompiuteriai, kuriuose įdiegta „Android 4.2“ arba dar naujesnė jos versija. Beje, pigesnėse planšetėse taupymo sumetimais kartais įdiegiama telefonams skirta „Android“ programa, kuri kelių vartotojų režimo neturi.

Yra ir paprastesnis būdas

Nežinote, kaip surasti planšetėje nustatymų langą? Gąsdina parametrų gausa ir pavadinimai? Tuomet pasinaudokite specialių programėlių paslaugomis. Ir į išmanųjį telefoną, ir į planšetinį kompiuterį galima įdiegti nemokamų vaikų apsaugai skirtų aplikacijų, tokių kaip „Vaikų režimas“ (angl.„Kids mode“). Naujausiuose „Samsung“ telefonuose ir planšetėse tokios programos jau yra įdiegtos paties gamintojo. Vaikų režimas sukuria įrenginyje atskirą, saugią aplinką, į kurią galima įrašyti vaikams skirtus žaidimus. Dar geriau, jei su panašių programų pagalba galima apriboti atžaloms ryšį su internetu ir neleisti atverti svetainių su netinkamu turiniu. Kai kurios aplikacijos netgi pakeičia fotokameros aplinką, padaro ja žaismingesne. Jau minėtame „Samsung Galaxy Tab S“ įjungus vaikų režimą, kamera galima daryti juokingus draugų koliažus, papuošti nuotraukas spalvingais, nuotaikingais piešinukais. Ši programa skirta daugiau ikimokyklinio amžiaus vaikams, tačiau suteikia nemažai kontrolės įrankių, tokių kaip dienos limito įvedimas, sąrašas programų ir žaidimų, kurias ir kiek naudojo vaikas.

Ar reikalingas pirštų atspaudų skaitytuvas?

Kai kurios brangesnės planšetės ir išmanieji telefonai turi pirštų atspaudų skaitytuvą. Jis leidžia atrakinti įrenginį tiesiog perbraukus pirštu per mygtuką. Gali pasirodyti, kad tai tik verslininkams skirta išmonė. Bet jei įrenginiu naudojasi ir suaugę, ir vaikai, patikėkite, atspaudų skaitytuvas gerokai palengvins jūsų gyvenimą.

Vaikai labai imlūs naujoms technologijoms. Dar daugiau, jie labai pastabūs ir greitai sužino suaugusiųjų naudojamus kompiuterių ir telefonų slaptažodžius ar ekranų atrakinimo kombinacijas. Tuomet jokie „Vaikų režimai“ ir riboto naudojimo paskyros nebepadeda iki kol jūs nesusizgrimbate ir nepakeičiate slaptažodžio. Kitas reikalas, jei atrakinimui naudojami pirštų antspaudai. Šios apsaugos priemonės „nulaužti“ vaikai jau nebegalės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!