Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/17641/lcd-monitoriu-diagnostika/spausdinti/

LCD monitorių diagnostika

Publikuota: 2009-06-15 12:09
Tematika: Kompiuterinė įranga
Autorius: el. paštas Savel
Aut. teisės: el. paštas ©Savel
Inf. šaltinis: Vabolis.lt

Norėdamas palengvinti LCD diagnostiką, pabandysiu aprašyti su iliustracijomis kai kuriuos LCD monitorių gedimus. Straipsnį, manau, pildysiu, nes per trumpą laiką labai sunku surinkti visų tipinių gedimų iliustracijas.

Gedimai

Tipinis matricos gedimas - horizontalus ar vertikalus plonas brukšnys. Kartais jis būna spalvotas. Jei mechaniškai paspaudus defektas neišnyksta tai matricai mirtis. Remontas - nauja matrica.

Tipinis matricos gedimas - horizontalus ar vertikalus plonas brukšnys

Dažnai dingsta vaizdas, o tebedega žalias indikatorinis diodas. Aš visada prašau pažiūrėti su prožektorium ar kokia lempa, ar tebėra vaizdas. Tačiau daugelis žmonių nelabai supranta kaip tai daroma. Štai - iliustracija:

Dažnai dingsta vaizdas, o tebedega žalias indikatorinis diodas

Paimam prožektorių ir priglaudžiam prie pat LCD ekrano. Šioje nuotraukoje jis dar nepriglaustas:

Paimam prožektorių ir priglaudžiam prie pat LCD ekrano

…kai priglaudžiam visiškai, galima ižiūrėti vaizdą. Čia matos „LT“ klaviatūros išdėstymo indikacija („Windows XP“). Jei pas jus toks variantas - LCD matrica ir kontroleris geras. Greičiausiai, perdegė lempa (dažniausiai) arba lempų maitinimo blokas (tada dažnai pasmirsta degėsiais).

Dar vienas diagnostinis elementas - išjungti ir įjungti monitorių. Vaizdas pasirodo kokiai sekundei ar mažiau. Tačiau kai kurie monitoriai nesugeba suformuoti vaizdelio ką tik įjungus, todėl „prožektorinė“ diagnostika geresnė.

Tolygus baltas šviečiantis ekranas. Matrica negauna maitinimo. Gedimas- matricos gedimas, maitblokio gedimas, nutrūko laidas tarp matricos ir kontrolerio (LVDS). Tą ir rodo raudona rodyklė:

Tolygus baltas šviečiantis ekranas

Pilkos dėmės ant ekrano, kažkokie plėmai, kartai jie juda. Gedimas - matricos gedimas, kontrolerio gedimas, LVDS laidas:

Pilkos dėmės ant ekrano

O čia normaliai veikianti matrica, tačiau ir čia būna problemų - kai kurios matricos kaista ir išylusios praranda vaizdą:

Kai kurios matricos kaista ir išylusios praranda vaizdą

Taip atrodo LVDS laido gedimas (arba lizdo gedimas, arba išsimovusios jungties). Dažnai panašūs vaizdeliai būna pas „notebukus“, kai pasižeidžia kabelis tarp kompiuterio ir matricos - jis ten dažnai eina per lankstus ir stipriai stresuoja.

Filmukas rodo simuliuotą defektą - aš paprasčiausiai traukiojau už veikiančio monitoriaus LVDS laido. Nebandykit taip daryti namuose, nes yra galimybė, kad sudegs matrica, kontroleris ar abu kartu.

Nuorodos

Atnaujinamas straipsnis autoriaus tinklaraštyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!