Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/kompiuterija/16407/kaip-serveriams-sunaudoti-maziau-gelezies/spausdinti/

Kaip serveriams sunaudoti mažiau „geležies“?

Publikuota: 2009-04-05 08:23
Tematika: Kompiuterinė įranga
Autorius: Igoris Gorbačiovas
Inf. šaltinis: Blue Bridge, UAB

Informacinių technologijų (IT) sistemų virtualizavimas šiandien yra viena iš dažniausių temų, minimų IT konferencijose bei specializuotose žiniasklaidos priemonėse. Tai technologija, kuri iš esmės transformuoja klasikinę IT infrastruktūrą bei padeda išspręsti vieną pagrindinių šios srities specialistų galvos skausmų – kaip efektyviai panaudoti įrangos resursus ir tuo pačiu sumažinti IT išlaidas.

Išlaidos nesibaigia tik įsigijimu

Taip jau istoriškai susiklostė, kad kiekviena didesnė aplikacija – el. pašto, duomenų bazės ar kitos sistemos – diegiama atskirame serveryje. Jei tai yra gyvybiškai svarbu verslui ir norima užtikrinti aplikacijos patikimumą bei našumą, ji diegiama ne viename, o keliuose serveriuose. Todėl auga tiek kompanijos serverių skaičius, tiek ir su tuo susiję kaštai.

Šiuolaikinis serveris įmonei nėra pats pigiausias pirkinys. Nepamirškime, kad išlaidos nesibaigia tik įsigijus patį serverį. Juk jį reikia patalpinti specialiai tam pritaikytoje patalpoje, prijungti prie esamo kompiuterių tinklo, o viso eksploatavimo metu laikyti įjungtą į elektros tinklą bei užtikrinti jo aušinimą. Kiekvieno papildomo serverio įsigijimas priverčia plėsti ir infrastruktūrą, o kai serveriai nebetelpa jiems skirtoje patalpoje, tenka susimąstyti ir apie papildomų įrengimą.

Pastaraisiais metais auganti elektros kaina dar labiau didina išlaidas, skirtas serveriui išlaikyti.  Apskaičiuota, kad įprasto serverio per trejus metus (įprastai tokiam laikotarpiui įmonei pakanka serverio pajėgumų) sunaudojama elektros energija sudaro trečdalį jo kainos.

Galimybė iki 40 proc. sumažinti kaštus

Ar būtų galima sumažinti šias išlaidas, užtikrinant efektyvesnį serverių resursų panaudojimą? Tokias galimybes suteikia serverių virtualizacija. Daugelis įmonių Lietuvoje ją naudoja kol kas tik testavimui, tačiau pasitelkus šią technologiją ir verslo aplikacijoms, būtų galima net 40 proc. sumažinti IT infrastruktūros kaštus.

Įmonė, įsigijusi serverį, trejus metus išnaudoja vidutiniškai tik 15 proc. jo galimybių, kadangi į vieną serverį negalima įdiegti kelių operacinių sistemų ar verslo taikomųjų programų. Virtualizacija išsprendė šią problemą, leisdama vieno serverio išteklius panaudoti kelioms ar keliolikai sistemų aptarnauti, o intensyvaus vienos aplikacijos apkrovimo metu suteikti didžiąją serverio pajėgumo dalį būtent jai. Tuo metu kitos aplikacijos naudoja tik tiek resursų, kiek reikia funkcionalumui palaikyti. Taikant šią technologiją visų įmonės serverių ištekliai yra konsoliduojami ir gali būti panaudoti 80-90 proc. efektyvumu.

Kitas klausimas – ar technologija yra pakankamai patikima, kad bendrovė pasiryžtų tokiai IT infrastruktūros transformacijai? Pasaulinė praktika liudija, kad taip. Šiai technologijai yra daugiau nei 10 metų, o ja naudojasi visos didžiosios kompanijos, patenkančios į žurnalo „Fortune“ šimtuką.

Virtualus niekuo nenusileidžia įprastiniam

Kaip vyksta visas diegimo procesas? Iš pradžių į serverius diegiama virtualizavimo programinė įranga, po to joje sukuriami virtualūs serveriai, o juose jau tradiciškai – operacinės sistemos, aplikacijos ir t.t. Tuomet galima sukurti norimą virtualių serverių skaičių, kurių kiekvienas bus izoliuotas ir veiks nepriklausomai. Tokiu būdu užtikrinamas saugumas – jei viename serveryje bus sukurti 6 virtualūs serveriai, o vienas iš jų dėl kažkokios priežasties (pvz., operacinės sistemos klaidos, viruso ar pan.) nustotų veikti,  likę 5 ir toliau tinkamai funkcionuos.

Serveriai, kuriuose įdiegta virtualizavimo programinė įranga, sujungiami į aukšto patikimumo blokinius (angl. cluster), tai leidžia užtikrinti visų virtualių serverių veikimą, net jei sugestų fizinis serveris.

Iš esmės savo galimybėmis virtualus serveris niekuo nenusileidžia įprastiniam. Pagrindinis skirtumas, kad keli ar keliolika virtualių serverių naudoja tą pačią „geležį“ – vieno įprasto serverio pajėgumus. Todėl įmonei reikia rečiau pirkti naujus serverius, sumažėja investicijos į duomenų centrą bei išlaidos už sunaudotą elektros energiją ir aušinimą.

Darbui parengiamas per kelias valandas

Įmonei ar organizacijai prireikus naujo serverio, jo užsakymas, atgabenimas, sukonfigūravimas ir įdiegimas gali užsitęsti iki mėnesio ar net ilgiau. O visiškai parengti virtualų serverį darbui  užtenka vos kelių valandų.

Pernai bendrovė „Blue Bridge“ taip pat įsidiegė virtualizacijos programinę įrangą. Įmonė keturiuose įprastuose serveriuose sutalpino 77 virtualius. Planuojama, kad investicijos į virtualizaciją dėl sumažėjusių kaštų atsipirks dar iki šių metų pabaigos.


Blue Bridge
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!