Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/89696/koks-ekranu-poveikis-pataria-neziureti-i-juos-bent-dvi-valandas-iki-miego/spausdinti/

Koks ekranų poveikis? Pataria nežiūrėti į juos bent dvi valandas iki miego

Publikuota: 2023-12-04 14:32
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: LRT radijo tinklalaidė „Miego DNR“, LRT.lt

Kodėl prieš miegą nerekomenduojama naršyti telefone ar žiūrėti į kitus ekranus? Ar įmanoma sumažinti ekranų poilsiui daromą poveikį? Apie tai naujame „Miego DNR“ epizode papasakojo miego neuromokslininkė dr. Laura Bojarskaitė.

Koks ekranų poveikis? Pataria nežiūrėti į juos bent dvi valandas iki miego
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Šviesa – pats stipriausias signalas mūsų smegenims apie tai, kad prasidėjo diena. Informacija apie šviesos kiekį mūsų aplinkoje mūsų smegenis pasiekia per akis. Tuo metu smegenys siunčia signalus žemyn į visą kūną ir jį budina. O vakare, saulei nusileidus, smegenys reaguoja į mažėjantį šviesos kiekį ir mus ramina, migdo, ruošia kūną nakties poilsiui.

Taigi, pasak neuromokslininkės L. Bojarskaitės, vakarais artėjant miegui mes, ko gero, tikrai nenorim signalizuoti savo kūnui, kad laikas mus budinti, todėl įvairūs ekranai gali sutrikdyti mūsų miegą dėl jų skleidžiamos ryškios šviesos.

„Smegenys, deja, neatskiria, iš kur ateina šviesa. Taigi apšviesdami veidus nenatūralia šviesa mes patys supainiojame smegenis ir jos vargšės gali pradėti mus budinti vietoj to, kad migdytų“, – sako L. Bojarskaitė.

Situaciją sunkina ir tai, kad mūsų akys yra žymiai jautresnės šviesai vakare nei ryte. Taip, anot neuromokslininkės, greičiausiai išsivystė evoliucijos metu, kad rytais neapaktume nuo ryškios šviesos, o vakarais matytume net prieblandoje. Dėl to rytais atsikėlus rekomenduojama mėgautis ryškia ir intensyvia saulės šviesa, o vakarais net ir žymiai menkesnė ekranų šviesa gali sutrikdyti mūsų biologinius ritmus ir miegą.

Moksliniai tyrimai, pasak L. Bojarskaitės, rekomenduoja padėti ekranus į šalį ir stipriai sumažinti žiūrėjimą į juos bent dvi valandas iki miego. Kuo anksčiau iki miego atsitrauksite nuo ekranų ir kuo mažiau juos naudosite vakare – tuo geriau.

Net mažas pokytis, pasak mokslininkės, gali padaryti daug.

„Pavyzdžiui, pabandykite likus dviem valandoms likus iki miego sumažinti ekranų naudojimą 15-ai minučių. O jei šiomis technologijomis mėgaujatės tol, kol užmiegate, pabandykite padėti juos į šalį likus pusvalandžiui iki miego. Ir geriau klausytis raminančios muzikos, garso pasakojimų ar paskaitykite knygą. Taip pat patariama sumažinti ekranų šviesos intensyvumą bei naudoti nakties filtrą, kuris sumažina mėlyną ekrano šviesą. Būtent mėlyna šviesa turi stipriausią budinantį poveikį“, – sako neuromokslininkė.

Galiausiai, pasak jos, svarbu paminėti, kad įtakos miegui turės ir skaitomas turinys – naujienų apie karą skaitymas prieš pat miegą poilsiui tikrai nepadės.

Daugiau – laidos įraše.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!