Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/84853/skaitmeninis-co2-pedsakas-aplinkai-kenkiame-net-narsydami-instagrame/spausdinti/

Skaitmeninis CO2 pėdsakas: aplinkai kenkiame net naršydami instagrame

Publikuota: 2022-11-02 16:16
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tvarų gyvenimo būdą dažniausiai siejame su atliekų rūšiavimu, apsipirkimu iš antrų rankų ar gamtos išsaugojimu, tačiau vargu, ar susimąstome, kokį poveikį aplinkai daro paprasčiausias naršymas internete. Norint puoselėti tvaresnį gyvenimo būdą, reikėtų atkreipti dėmesį ir į savo įpročius naudojant telefoną ar kompiuterį – skaitmeninį CO2 pėdsaką paliekanti veikla prisideda prie klimato kaitos ir aplinkos taršos.

Skaitmeninis CO2 pėdsakas: aplinkai kenkiame net naršydami instagrame

Eimantas Norkūnas, aplinkos ministro patarėjas informacinių technologijų klausimais ir „Samsung“ organizuojamo projekto moksleiviams „Solve for Tomorrow“ komisijos narys, teigia, kad asmens veikla internete lemia neigiamus pokyčius mūsų aplinkoje: „Internetas – milžiniško elektros energijos kiekio sunaudotojas. Tuo pačiu, veikla internete prisideda ir prie CO2 išsiskyrimo, nes energijos, kuri reikalinga tinkamai interneto veiklai, gamyboje šios dujos vis dar yra šalutinis produktas“.

Pašnekovo teigimu, kiekvieną kartą, kai internete naršome, skambiname ar siunčiame elektroninį laišką, į atmosferą yra išmetamos anglies dvideginio emisijos. Jos susidaro gaminant, naudojant ir perduodant duomenis į skaitmeninius įrenginius ir infrastruktūrą. Yra skaičiuojama, kad 1 valanda, praleista „Instagram” platformoje, sugeneruoja net 63 g CO2 per dieną.

Mažiau naršymo internete – sveikesnė aplinka

E. Norkūnas teigia, kad bet kokio skaitmeninio aktyvumo mažinimas dirbant prie kompiuterio yra raktas į mažesnį CO2 išsiskyrimą: „Nauji įpročiai, kurie sumažina elektros suvartojimą ir, tuo pačiu, CO2 emisijas prisideda prie tvaresnės aplinkos. Nors tokius įgūdžius išsiugdyti nėra lengva, tačiau kuo daugiau žmonių prie to prisidės, tuo didesnį efektą kartu galėsime pasiekti“.

Pateikiame 5 patarimus, kurie padės išsiugdyti aplinkai draugiškesnius įpročius naudojantis internetu:

  1. Išjunkite kompiuterį, kai baigiate darbą. Efektyvus elektros naudojimas – itin naudingas įprotis. Visuomet įsitikinkite, kad prietaisai yra išjungti, kai jie nėra naudojami. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į nenaudojamus, bet į elektros lizdą įkištus įkroviklius – tokie prietaisai vis tiek sunaudoja nedidelį kiekį elektros energijos.
  2. Sumažinkite naudojamų įrenginių skaičių. Turint mažiau įrenginių, suvartojama ir mažiau energijos. Todėl stenkitės kuo dažniau viską atlikti vienu įrenginiu.
  3. Paieškas internete paverskite ekologiškomis. Ar žinojote, kad paieškos sistema „Ecosia“ yra ekologiška alternatyva pagrindinėms paieškos sistemoms ir iš jūsų paieškų gautą pelną naudoja medžių sodinimui visame pasaulyje? Išbandykite!
  4. Atkreipkite dėmesį į automatinio muzikos įrašų paleidimo nustatymus. Daugelis žmonių naudoja „YouTube“ ar kitas medijų platformas kaip muzikinį foną. Automatinis įrašų paleidimas suvartoja gana didelį energijos kiekį, todėl verta nustatyti, kad nebūtų automatiškai perjungiami muzikiniai įrašai ar vaizdo klipai.
  5. Daugiau laiko praleiskite neprisijungę prie interneto. Nors šis žingsnis skamba gana paprastai, tačiau jis yra pats svarbiausias iš visų. Daugeliui iš mūsų internetas yra būtina gyvenimo dalis, tačiau norėdami kovoti su poveikiu mūsų klimatui, būtinai turime atkreipti dėmesį į tai, kiek laiko praleidžiame internete. Net ir mažiausi pokyčiai, pavyzdžiui, programėlių naudojimo limitų nustatymas, gali prisidėti prie mažesnio skaitmeninio CO2 pėdsako palikimo.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!