Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/81459/virtuves-prietaisai-apsaugantys-nuo-produktu-svaistymo/spausdinti/

Virtuvės prietaisai, apsaugantys nuo produktų švaistymo

Publikuota: 2022-01-17 08:33
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ar jūsų šaldytuve dar rikiuojasi šventinio periodo maisto likučiai? O gal jau papildėte statistiką, liudijančią, kad net trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama arba iššvaistoma? Norint išvengti žalos aplinkai ir elgtis tvariau, ekspertai siūlo atsakingiau žiūrėti į šią problemą. Nustebsite, tačiau, siekiant teigiamo pokyčio, pakeisti gali tekti ne tik įpročius, bet ir buitinę techniką, mat kai kurie išmanūs virtuvės įrenginiai geba prailginti produktų vertę ir netgi prikelti juos antram gyvenimui.

Asociatyvi „Shutterstock“ nuotr.
Asociatyvi „Shutterstock“ nuotr.

Išmetame dažnai dar gerą, tačiau estetinę išvaizdą praradusį maistą

Nors pastaraisiais metais visuomenė edukuojama ne tik per šventes, o ir kasdien pirkti tiek maisto, kiek realiai pajėgu sunaudoti tuosyk, patarlė liudija, jog sotus alkano neužjaučia. Tenka pripažinti, kad apskaičiuoti reikiamo produktų kiekio įvairioms gyvenimo situacijoms vis dar mokomės, spintelėse, duoninėse, šaldytuvuose ir šaldikliuose palikdami galybę „atsargų“.

Tiesa, nesilaikant tam tikrų taisyklių, produktai nejučia ima pelyti, džiūti ar vysti, o praradę estetinę išvaizdą, dažnai dar būdami tinkamo galiojimo atsiduria šiukšlių dėžėje. Šią opią problemą derėtų spręsti ne tik atidžiau planuojant pirkinių sąrašą bei kasdienį meniu, bet ir permąstant laikymo ar gamybos įpročius.

Šviežumui bei skoniui išlaikyti – šiuolaikiniai vakuumavimo sprendimai

Pasak „Electrolux“ grupės mokymų vadovo ir buitinės technikos eksperto Igno Bernoto, kiekvienas žmogus, kuriam asmeninis komfortas neatsiejamas nuo tokių globalių problemų kaip maisto švaistymas ar aplinkos tarša, savo virtuvėje turėtų turėti maisto vakuumatorių, suderinamą su daugkartinio naudojimo vakuumavimo maišeliais ir dėžutėmis. Šis prietaisas išsiurbia orą iš specialios pakuotės – maišelio ar indelio – taip sustabdydamas ar sulėtindamas procesus, kurie veikia bet kokį šviežią maistą. Jo dėka vakuumuoti produktai ilgiau išlaiko savo kvapą, skonį, galiojimo terminą ir, žinoma, estetiški patrauklų, skanų vaizdą.

Paprastai vakuumavimas daugiausia naudojamas mėsai, pieno produktams ir žuviai pakuoti, tačiau tokiu būdu galima ruošti bei laikyti ir skystus produktus: košes, tyres, sriubas. Vasaros metu vakuumavimas tampa tikru pagalbininku, siekiant ilgiau išlaikyti šviežias daržoves, vaisius ir uogas.

„Kalbant apie maisto švaistymą, svarbu pažymėti, jog kai kuriuose kartu su prietaisais komplektuojamuose indeliuose yra datos nustatymo funkcija. Tokiu būdu jūs galite visuomet stebėti saugomą maistą ir būti tikri, ar jis nesuges ir jo neteks išmesti. Be to, vakuumavimo procesas yra labai paprastas: prietaisas uždedamas ant specialios talpos ir vienu spustelėjimu įjungiamas, o pasiekus tinkamą vakuumavimo lygį, įrenginys automatiškaiišsijungia. Mokyklinio amžiaus vaikai patys nesunkiai valdo ir vakuumuoja savo maisto pasirinkimus“, – pasakoja I. Bernotas, pridurdamas, jog vakuumatoriaus dėka maistas išlieka šviežias net iki 5 kartų ilgiau.

Garų funkcija vakarykščiams patiekalams suteikia naujo skonio

Jei šaldytuve ar kitoje virtuvės kertėje randate nebe pirmos dienos patiekalą, kurį jūs ar šeiminykščiai jau buvote pradėję valgyti, o vėliau tarytum primiršote – neskubėkite likučio mesti lauk. Puikiausias būdas prikelti tokį maistą antram gyvenimui – garinė orkaitė. Anot I. Bernoto, didysis tokių orkaičių privalumas slypi pačiuose garuose, mat jų dėka maistas ne tik greitai pašyla, bet ir nesausta, taip ne tik išsaugant, bet ir sustiprinant jo skonines savybes.

„Kai kurios garinės orkaitės turi specialią programą būtent šildymui – tai tikrai puikus ir patogus sprendimas, išvengiant maisto švaistymo. Tiesa, šildant dera atkreipti dėmesį į skirtingas garų funkcijas, pavyzdžiui, vidutinis drėgmės garas puikiai tiks įvairiems kepiniams, pyragams ar kišams šildyti – jie taps maloniai drėgni, bet ne šlapi, šilti, todėl atsiskleis jų aromatas. O štai pilną garą naudokite produktams, kurie šaldytuve linkę daugiau išsausėti, pavyzdžiui, makaronams, bulvėms, ryžiams. Toks garų intensyvumas puikiai tinka šiems produktams „atgaivinti“ ir nustebinti savo skoniu“, – pataria buitinės technikos ekspertas.

Na, o jei iš šildyto kelių dienų patiekalo vis dėlto pasigendate skonio, I. Bernotas primena, jog garinės orkaitės patiekalus taip pat leidžia virti, pusiau ar pilnai kepti ir netgi skrudinti. Tai reiškia, jog dalis patiekalų, pavyzdžiui, virti cepelinai, balandėliai ar koldūnai, gali nesunkiai būti apkepinti ir taip atgimti visiškai naujame amplua.

I. Bernoto teigimu, ateityje buitinių inovacijų dėka elgtis tvariau bus dar paprasčiau, tačiau naujus tvarumo įgūdžius galima pradėti ugdyti jau dabar.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!