Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/80219/3-butini-zingsniai-norint-internetu-apsipirkti-saugiai/spausdinti/

3 būtini žingsniai, norint internetu apsipirkti saugiai

Publikuota: 2021-10-14 20:14
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Pandemijai bei dėl jos ne kartą skelbtiems ilgiems karantinams pakoregavus mūsų įpročius, apsipirkimas internetu dažnam tampa patogesne alternatyva vaikščiojimui po parduotuves. Itin aktualu tai bus artimiausiais mėnesiais, virtualioje erdvėje ieškant kalėdinių dovanų.

3 būtini žingsniai, norint internetu apsipirkti saugiai
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Visgi sumanios televizijos ir neriboto šviesolaidinio interneto paslaugų tiekėjos „Cgates“ ekspertas primena, kad apsiperkant internetu svarbu būti atsargiems – populiarėjant veikloms virtualioje erdvėje, joje netrūksta ir sukčiavimo atvejų.

„Duomenų apsauga internete sparčiai tobulėja: daug žingsnių šia linkme daro tarptautinė bendruomenė, ypač – ES. Vis dėlto ir mes kiekvienas turėtume nepamiršti svarbiausių apsisaugojimo taisyklių, nes praradus pinigus, net ir turint mechanizmus juos sugrąžinti, tai – nemalonus, ilgas ir daug įtampos galintis kainuoti procesas“, - sako Audrius Ogylba, „Cgates“ Sistemų valdymo, palaikymo skyriaus ir saugumo vadovas.

Saugumo ekspertas pateikia tris svarbiausius žingsnius, padėsiančius išvengti sukčių.

Rinkitės saugias interneto svetaines

Visų pirma, apsiperkant vertėtų lankytis svetainėse, kurios jums yra gerai žinomos – atpažįstami prekės ženklai. Tai padės užtikrinti, kad svetainė nėra skirta apgaulei. Visgi A. Ogylba ragina atidžiai įvertinti svetainės interneto adresą: vienas iš banaliausių apgaulės būdų yra naudoti žinomo prekės ženklo pavadinimą, pakeičiant jame vieną ar kelias raides.

Nusprendę apsipirkti jums negirdėtoje svetainėje, patikrinkite, ar ji yra apsaugota SSL saugumo protokolu. Tai padaryti galime kiekvienas: apsaugotų svetainių interneto adresas prasideda raidėmis „https“, tuo tarpu nesaugių – „http“. Dar vienas nesudėtingai aptinkamas saugumo įrodymas: greta interneto adreso naršyklėje kairėje arba dešinėje pusėje turi būti matomas užrakintos spynos simbolis.

„Ši taisyklė – griežta ir vienareikšmiška: norėdami būti saugūs, lankykitės bei apsipirkinėkite tik apsaugotose interneto svetainėse“, - teigia ekspertas atstovas.

Visgi A. Ogylba primena, kad pinigų praradimo atvejų gali pasitaikyti ir patikimose svetainėse, jei į jų sistemas yra įsilaužiama ir pavogiami kortelių duomenys. Gera žinia vartotojams yra ta, kad paprastai tokiais atvejais patys pardavėjai stengiasi spręsti susidariusią situaciją bei kompensuoti klientų patirtus nuostolius.

Atsiskaitykite kreditine kortele

Saugiausias būdas mokėti už prekes internetu – atsiskaitymas kreditine kortele. Eksperto teigimu, svarbu, turint galimybę, tokiems mokėjimams naudoti ne debetinę, bet būtent kreditinę kortelę. Jūsų duomenims patekus į sukčių rankas, prieiga prie debetinės kortelės reikštų tiesioginę prieigą prie jūsų nuosavų lėšų, o tai gali būti finansiškai labai skausminga.

„Elementaru, tačiau vis dar nutinka patiklumo atvejų, todėl svarbu priminti vėl ir vėl: niekada nesiųskite savo kortelės duomenų el. paštu ar trumposiomis žinutėmis – tai tikrai nėra saugu ir dažnu atveju gali būti bandymas jus apvogti“, - sako A. Ogylba.

Vienas iš būdų apsaugoti savo santaupas yra apsipirkimams internetu naudoti tik vieną, specialiai tam skirtą kreditinę kortelę, joje nekaupiant nei santaupų, nei pajamų. Taip, net ir nutekėjus kortelės duomenims, visi jūsų pinigai neatsidurs pavojuje.

Reguliariai tikrinkite savo banko sąskaitą

Sąskaitos, prie kurios pririštą kortelę naudojate apsipirkimui internetu, pinigų likutį bei atliktų operacijų istoriją reikėtų tikrinti dažnai bei reguliariai. Bankai saugo savo klientus ir taiko sudėtingas daugiapakopes kontrolės sistemas, leidžiančias greitai aptikti įtartiną veiklą klientų sąskaitose ir užblokuoti ar įšaldyti kortelės naudojimą, tačiau labai svarbu, kad situaciją nuolat stebėtume ir mes patys.

„Visi saugumo ekspertai vieningai sutaria, kad kuo anksčiau bus pastebėtas sukčiavimo atvejis bei apie jį informuotas bankas ar kitas mokėjimo paslaugų tiekėjas, tuo paprasčiau yra situaciją išspręsti: susigrąžinti pinigus bei rasti sukčius. Todėl savo banko sąskaitą reikėtų stebėti nuolat“, - sako „Cgates“ ekspertas.

Pastebėjus keistus veiksmus, pinigų nurašymus ar atliktus įtartinus pirkimus, visų pirma reikėtų užblokuoti kortelę savo internetinės bankininkystės paskyroje ar susisiekus su banku, tuomet informuoti apie prarastas lėšas banką bei teisėsaugą.

„Praradimus klientams grąžinti turėtų bankas, tačiau, jei sukčiai jūsų pinigus leido užsienyje, šis procesas gali užtrukti. Todėl kur kas apdairiau – prevenciškai apsisaugoti ir apsipirkinėti tik saugiose svetainėse, tinkamai apsaugant savo duomenis“, - teigia A. Ogylba.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!