Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/79719/pazinkite-kodo-paslaptis-kaip-lengvai-ismokti-programuoti/spausdinti/

Pažinkite kodo paslaptis: kaip lengvai išmokti programuoti?

Publikuota: 2021-09-10 12:34
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Programavimas – viena paklausiausių ir pelningiausių profesijų. Kita vertus, norint programuoti, iš pradžių reikia nemažai pasimokyti ir įgyti patirties. Jei šiuo metu kaip tik svarstote pradėti mokytis programuoti, „Bitės Profai“ padeda tai daryti lengviau ir dalijasi patarimais, kurie padės pirmą kartą matantiems kodo eilutes.

Pažinkite kodo paslaptis: kaip lengvai išmokti programuoti?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Programavimas daugeliui skamba kaip sudėtingas dalykas, kurio mokytis galima tik specialiuose kursuose ar universitete. Tai – mitas. Programuoti galite pradėti tiesiog namuose, o tam pakaks tik interneto ryšio, nes didžiąją dalį informacijos galite rasti šiek tiek panaršę. Galimybių – išties daug, todėl visi atras tinkamiausias ar patogiausias“, – sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis ir pataria, nuo ko geriausia pradėti norintiems išmokti programuoti namų sąlygomis.

Platforma „YouTube“ – neatrastas programavimo pamokų lobynas

Vaizdo įrašų dalinimosi platforma „YouTube“ yra didžiausia pasaulyje, todėl net jeigu jūsų telefone liktų vien ši programėlė, tikriausiai bent jau programavimo pagrindus vis tiek galėtumėte išmokti. Pasak A. Archangelskio, į šią platformą kiekvieną minutę yra įkeliama po 300 valandų vaizdo įrašų, todėl visų programavimo pamokų, ko gero, surasti nepavyktų niekada, bet pradėti geriausia nuo pagrindų.

„Pradėti pažintį su programavimu galima su vienu geriausiai vertinamu platformos „YouTube“ turinio kanalu „The Coding Train“. Jame siūloma išmokti tiek programavimo pagrindus, tiek yra pamokų ir labiau pažengusiems šioje srityje. Tiems, kas domisi jau konkrečiomis programavimo kalbomis, verta įsijungti kanalą „sentdex“. Jis skirtas tiems, kas norėtų išmokti dirbti su programavimo kalba „Python“ bei tiems, kas domisi robotikos galimybėmis. Kanalas „Computerphile“ orientuotas į platesnį požiūrį į programavimą. Šiame kanale galime rasti ir labiau įprastų „Python“ pamokų, bet daugelis vaizdo įrašų programavimą apžvelgia bendriau. Tiems, kas nori pradėti kurti internetinius tinklalapius, vienas geriausių pasirinkimų platformoje „YouTube“ yra kanalas „Traversy Media“. Tiesa, visuose šiuose kanaluose informacija ir pamokos pateikiami anglų kalba“, – nurodo „Bitės Profas.

Elektroninės knygos – vis dar populiarus pasirinkimas

Ne paslaptis, kad programavimui mokytis puikiai tinka ir knygos. A. Archangeskis pastebi, kad šiandien jas vis dažniau pakeičia elektroninės knygos, o jų skaitymui itin patogios programėlės: „Apple“ telefonai jau turi „Apple Books“, o „Android“ naudotojai gali atsisiųsti ypač patogią „Moon+“ programėlę“.

„Įsijungus savo telefone minėtas programėles, paieškos laukeliuose tiesiog suveskite knygų pavadinimus. „Automate the Boring Stuff with Python“ tiks norintiems pažinti vieną populiariausių programavimo kalbų „Python“. Be to, ši kalba yra lengviau įkandama pradedantiesiems. Pati knyga yra nemokama, o „Python“ pagrindus siūlo mokytis pasitelkiant ir praktiškas užduotis. Kita siūloma knyga – „Think Like a Programmer“. Kas yra programavimo pagrindas? Problemų sprendimas, tad būtent to šioje knygoje ir mokoma. Knygoje naudojami „C“ kalbos pavyzdžiai, bet jau žinant „Python“ pagrindus, lengva pasitelkti ir šią kalbą. Norintiems mokytis programuoti kartu, pravarti knyga yra „Head First Design Patternds“. Ją galima naudoti mokantis programuoti su komanda, nes knygos autorius mokina rašyti kodą, kurį galėtų suprasti bei redaguoti visi“, – rekomenduoja A. Archangelskis.

Audioknygos – podkastų ir įprastų knygų mišinys

Jeigu esate klausę podkastų ar radijo laidų, audioknygos klausomos visiškai taip pat. A. Archangelskis pastebi, kad fone klausantis audioknygos apie programavimą, sėdint prie kompiuterio galima iš karto viską bandyti patiems. Mokantiems anglų kalbą „Bitės Profas“ siūlo rinktis audioknygų platfomą „Amazon Audible“, kurioje tokių knygų pasirinkimas yra bene didžiausias pasaulyje.

„Platformoje „Amazon Audible“ rekomenduojame ieškoti knygos „Algorithms to Live By“. Pradedantiesiems programuotojams šią knygą verta perklausyti bent kelis kartus, nes joje puikiai paaiškinami visi algoritmų bei programavimo principai. Kita vertus, programavimo pagrindus jau turintiems ši knyga bus mažiau vertinga. Taip pat verta perklausyti audioknygos „The Pragmatic Programmer: 20th Anniversary Edition, 2nd Edition“. Pati pirmoji šios knygos versija išleista dar 1999 metais, kai programuotojai Dave Thomas ir Andy Hunt tiesiog norėjo paaiškinti savo klientams, ką jie daro bei kaip veikia visos programavimo technologijos. Antroji knygos versija yra jau smarkiai atnaujinta, tačiau joje vis dar taip pat lengvai ir paprastai viskas paaiškinama, todėl ji puikiai pritaikoma audioknygų formatui“, – siūlo „Bitės Profas“.

Be to, šiais laikais, net ir užsienio kalbą galima mokytis išmaniaisiais būdais, atsisakant krūvos žodynų, pribraukytų sąsiuvinių ir pasenusių vadovėlių. Išmanios technologijos užtikrina, kad mokymosi procesas būtų žaismingas ir sklandus, todėl paprasčiausias frazes galite mokytis bet kur – net važiuodami troleibusu.

Kursai internete – visų lygių programuotojams

Net ir nemokamuose internetiniuose kursuose galima išmokti programavimo. Kaip teigia A. Archangelskis, nemokami interneto svetainės „Coursera“ ir panašių platformų kursai leidžia išmokti įvairių su programavimu susijusių dalykų, o kai kurie iš kursų – prieinami net lietuvių kalba.

„Platformoje „Coursera“ – kam patogiau, gali atsisiųsti ir išmaniesiems telefonams skirtą programėlę tuo pačiu pavadinimu – siūlome atkreipti dėmesį į šiuos kursus. „Learning How to Learn“ – šis kursas vertingas patiems pradedantiesiems, nes jo metu dėmesys skiriamas įvairioms mokymosi technikoms, kurios naudojamos ir yra lengvai pritaikomos daugelyje atvejų, taip pat ir programavime. Kursas „Applied Data Science with Python Specialization“ skirtas norintiems išmokti programavimo kalbą „Python“ pritaikyti duomenų moksle. Tiesa, šis kursas jau reikalauja mokėti „Python“ kalbos pagrindus. Norintiems išmokti tinklalapių kūrimo pagrindų, siūlomas Mičigano universiteto kursas „Web Design for Everybody: Basics of Web Development & Coding Specialization“. Be to, „Coursera“ platformoje nuolat atsiranda naujų kursų, todėl čia verta užsukti dažniau“, – teigia ekspertas.

Kad mokytis programuoti taptų lengviau, svarbu išsirinkti tinkamą kompiuterį. Šiandien nešiojamų kompiuterių rinkoje galima rasti gausybę įvairių modelių, todėl išsirinkti tinkamą įrenginį mokslams retai būna lengva užduotis. Kompiuteriai pasižymi įvairiais dydžiais ir formomis, skirtingomis savybėmis bei kainomis.

Pradėti mokytis programavimo galima jau nuo mažens

Matote, kad jūsų vaikai domisi programavimu arba norite mažuosius jau nuo mažens sudominti šia profesija? „Bitės Profas“ rekomenduoja pasitelkti tokias programėles, kuriose daug vizualiai pateiktos medžiagos, nes taip vaikams lengviau seksis susipažinti su gana sudėtingais programavimo iššūkiais.

„Viena geriausių programėlių, kuri tiks mokantis programuoti netgi vaikams – „Codemurai“ („Android“, „iOS“). Programėlė patraukli tuo, kad joje svetainių kūrimo, programavimo ar net žaidimų kūrimo profesionalai sutalpino savo žinias mažomis „porcijomis“, o mokytis siūloma įveikiant smagius bei vizualius iššūkius. Tuo metu savo žinias leidžiama patikrinti specialiais testais. Programėlė „Encode“ ( „iOS“ „Android“) taip pat išskaido pamokas ir pateikia informaciją mažomis dalimis. Be to, šios dvi programėlės patogios mokytis programuoti drauge su savo vaikais. Galiausiai, šmaikšti programėlė „Grasshoper“, skirta visoms platformoms. Joje reikės spręsti įvairias „JavaScript“ dėliones, kuriose stumdysime blokelius taip, kad iš jų susidarytų veikiantis kodas. Ieškantiems pačios žaismingiausios programėlės, kuri pamokytų ir programavimo, reikėtų rinktis būtent pastarąją“, – apibendrina A. Archangelskis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!