Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/76724/internete-ne-vien-saugumo-pavojai-kaip-atpazinti-melagienas/spausdinti/

Internete – ne vien saugumo pavojai: kaip atpažinti melagienas?

Publikuota: 2021-02-12 14:52
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Išmanymas, kaip naudotis technologijomis, yra tik viena skaitmeninio raštingumo dalis. Kitas itin svarbus momentas – gebėjimas interpretuoti ir kritiškai įvertinti internete pasirodantį turinį. Deja, dažnai tai sunku net suaugusiems, o ką jau kalbėti apie paauglius ir vaikus. Tęsiantis Saugesnio interneto savaitei, „Telia“ kviečia susipažinti ir išmokti atpažinti melagienas (angl. fake news).

Internete – ne vien saugumo pavojai: kaip atpažinti melagienas?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Melagienas žmonės dažnai painioja su dezinformacija, ir nors panašumų yra, šie terminai skirtingi. Dezinformacija – tai melaginga ar klaidinanti informacija, kuriama ir platinama tikslingai, siekiant supainioti, sukelti abejones ar daryti įtaką tam tikroms žmonių grupėms ar visai visuomenei. Melagienos taip pat yra klaidinga informacija, tačiau jos gali būti skleidžiamos tiek tikslingai, tiek per klaidą ar dėl nežinojimo“, – paaiškina „Telia“ Tvarumo projektų vadovė Indrė Bimbirytė-Yun.

Melagienos dažnai plinta sąmokslo teorijų pavidalu, o jų keliami pavojai priklauso nuo motyvų, konteksto, ekonominės ir politinės situacijos bei kitų faktorių. Pavyzdžiui, melagienų platintojai gali siekti sukelti visuomenės pasipiktinimą ar neramumus, pakeisti visuomenės nuomonę, išvilioti pinigus ar kitaip pakenkti konkrečiam žmogui ar žmonių grupei.

Bendram mus pasiekiančios informacijos kiekiui nuolat augant, daugėja ir melagienų – tad kaip jas atpažinti? „Telia“ ekspertai dalinasi 10 patarimų, parengtų bendradarbiaujant su partneriais iš Estijos „Vaikų gerovės sąjunga“.

„Verta šiuos 10 punktų aptarti su vyresniais šeimos nariais ir, žinoma, vaikais. Tai, kad ne viskuo, kas skelbiama internete, galime tikėti, yra mūsų šių laikų realybė. Gebėdami tai identifikuoti galėsime išvengti nemalonių situacijų, nesusipratimų ar blogų sprendimų“, – pataria I. Bimbirytė-Yun.

  1. Skeptiškai įvertinkite antraštes. Melagienoms dažnai parenkami emociškai paveikūs pavadinimai, ypač mėgstami šauktukai. Jei antraštė skamba neįtikėtinai, ko gero, taip ir yra.
  2. Atkreipkite dėmesį į tinklalapio adresą. Melagienų platinimui dažnai kuriamos svetainės, primenančios tikrus naujienų portalus ir kitus patikimus šaltinius, tačiau jas išduoda tinklalapio adreso eilutė. Patikrinkite, ar joje tikrai nurodomas tos svetainės, kurioje manote besilankantys, adresas.
  3. Pasidomėkite šaltiniu. Įsitikinkite, kad informaciją skelbia patikimas, gerą reputaciją turintis šaltinis. Jei apie naujienų portalą, institutą ar mokslinę įstaigą nesate girdėję ir nieko nerandate internete, vargu ar juo galima pasitikėti.
  4. Melagius išduoda klaidos. Sutapimas ar ne, bet melagienų svetaines dažnai kuria mažai raštingi žmonės, o jų tekstuose apstu rašybos, skyrybos ir stiliaus klaidų. Tas pat galioja ir moksliniams darbams – jei klaida veja klaidą, toks ir pats tyrimas.
  5. Kuo tekstai iliustruojami? Melagienų skleidėjai mėgsta ne tik šūksmingus pavadinimus, bet ir akį rėžiančias iliustracijas. Pačios nuotraukos gali būti tikros, tačiau naudojamos visai kitame kontekste – pavyzdžiui, tekstas apie COVID-19 skiepus iliustruojamas maro vaizdais.
  6. Atkreipkite dėmesį į datą. Straipsniai su melaginga informacija dažnai skelbiami nurodant neteisingą datą.
  7. Patikrinkite argumentų kilmę. Ar straipsnio, vaizdo įrašo autorius nurodo tikslius informacijos šaltinius, kuriais remiasi? Pasidomėkite cituojamais šaltiniais, ekspertais, kitų ekspertų nuomone tuo klausimu, pažiūrėkite kelis vaizdo įrašus, kad susidarytumėte bendrą vaizdą.
  8. Patikrinkite informaciją kitur. Jei apie tai nerašo joks kitas naujienų portalas, didelė tikimybė, kad žinia išgalvota. Kuo daugiau patikimų šaltinių nurodo tokią pat informaciją, tuo labiau ja galima pasitikėti.
  9. Gal tai tik pokštas? Kartais melagieną gali būti sudėtinga atskirti nuo parodijos ir satyros. Aiški užuomina – jei straipsnį radote svetainėje, kuri anksčiau yra skelbusi parodijų, satyros straipsnių.
  10. Būkite kritiški. Kai kurios svetainės specialiai skelbia melagienas – kritiškai vertinkite visas naujienas ir dalinkitės tik patikimomis naujienomis. Jei manote, kad skelbiama melagiena, praneškite apie tai atsakingoms institucijoms arba palikite komentarą, bet nesidalinkite tuo turiniu socialiniuose tinkluose – taip tik padėsite jam plisti.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!