Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/7627/elektroninis-pastas-ir-spam/spausdinti/

Elektroninis paštas ir SPAM

Publikuota: 2007-04-14 14:01
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: IceFM

SPAM yra nepageidaujami laiškai. Kas kuria SPAM? Pirmiausia, tai kuria žmonės, kurie nori išreklamuoti savo produktą, paslaugas ir pan. Yra kita dalis, kuri taip pat priskiriama SPAM - tai visi tie laiškai „iššsiųsk šitą 10-čiai draugų, kitu atveju tau nesiseks“, „Gretutė baisiai serga, tad nuo kiekvieno Jūsų išsiųsto laiškučio jos mamytei AOL sumokės 0.1$“ ir panašaus tipo laiškai, apie kuriuos ir yra šis straipsnis.

AOL („America On Line“) - tai interneto paslaugų tiekėjas, tiekiantis savo paslaugas užsienyje. Išsivaizduokite, siunčiate laišką iš gmail į kokį yahoo pašto serverį, laiškas per AOL serverius nekeliauja, tad iš kur jiems žinoti, kad Jūs išsiuntėte laiškutį? O jei ir sužinotu, koks jiems tikslas teršti savo ir svetimus tinklus elektroniniais laiškais, kai jų uždarbis nuo išsiųstų laiškų kiekio nepriklauso? Manau jiems būtų pigiau iškart sumokėti 100 tūkstančių dolerių ir apsaugoti savo pašto serverius nuo milijono laiškų. Tada kam tai daroma?

Tokį SPAM sugalvoja visokie niekšeliai, norėdami pakenkti tinklams ir sutrikdyti interneto paslaugų tiekimą. Jei vienas toks laiškas užima sakykim 1 KB duomenų, išsiunčiam 10-čiai žmonių, išnaudojam 10 KB interneto srauto. Jie taip pat išsiunčia kiekvienas 10-čiai... 100 KB... 1000 KB... Dar dar ir jau turim ~1 GB duomenų. Ir tai tik po 6 kartų... Ačiū Dievui, kad ne visi tokie buki ir tokias nesamones tęsia. Tiek brudo gali pridaryti vienas vartotojas, o kai vartotojų milijonai? O dar ir masinė reklama... Ar bent įsivaizduojat, kokį srautą išnaudoja šis šlamštas? O po to skundžiamasi: „Va, dingo internetas, jie nedirba savo darbo. Fui, koks lėtas internetas, vos slenka, o sutartyje numatyta...“ - dėl viso šito esate kalti patys (na ne visi, tik ta masė kvailų vartotojų). Tad būkite malonūs, nepersiuntinėkite tokių laiškų.

Dar viena didelė problema - vartotojų pasitikėjimas neaiškais portalais, kaip Tagged.com kurie prašo įvesti savo el. pašto slaptažodį. Jie tikrąja ta žodžio prasme teisėtai pavogia Jūsų kontaktus iš adresų knygutės ir šsiuntinėja „pakvietimus“. Kiekvienas gavęs tokį pakvietimą tikriausiai iškart patenka į spam adresų duomenų bazes, kurios pardavinėjamos spameriams. Plačiau: http://www.critical.lt/?news/1144.

Tad, mielieji, mąstykite su galva, o ne su bala žino kuom, kai ruošiates kurnors įvesti savo duomenis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!