Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/7269/saugaus-naudojimosi-e-bankininkystes-paslaugomis-taisykes/spausdinti/

Saugaus naudojimosi e. bankininkystės paslaugomis taisykės

Publikuota: 2007-03-04 15:45
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©Esaugumas.lt
Inf. šaltinis: Esaugumas.lt

Elektroninės bankininkystės (toliau vadinama e. bankininkystė) paslaugoms Lietuvoje yra naudojamos moderniausios Europos standartus atitinkančios apsaugos technologijos. Vis dėlto jūsų turtui gali iškilti pavojus, jei prarastumėte plastikinę banko kodų kortelę arba jūsų pasitikėjimu ar neapdairumu pasinaudotų pašaliniai žmonės. Siekiant to išvengti, svarbu susipažinti ir laikytis toliau pateikiamų pagrindinių saugaus naudojimosi e. bankininkystės paslaugomis taisyklių.

Svarbiausia saugumo taisyklė

Saugokite savo prisijungimo prie e. bankininkystės paslaugų tinklalapio slaptažodžius taip, kaip ir buto raktą ar seifo kodą. Atminkite – niekas ir jokiomis aplinkybėmis neturi teisės reikalauti iš jūsų pateikti šių slaptažodžių – nei telefonu, nei el. paštu ar kitais būdais.

  • Saugokite prisijungimo prie e. bankininkystės paslaugų tinklalapio duomenis

    Neatskleiskite pašaliniams asmenims savo naudotojo ID ir kitų slaptažodžių. Niekuomet ir niekam nesiųskite šių duomenų el. paštu. Nerašykite savo naudotojo ID ant kodų kortelės ir nepalikite kodų kortelės vietose, kur ją galėtų pamatyti kiti asmenys.

  • Nuolatinį slaptažodį tiesiog įsiminkite ir niekur jo nerašykite

    Nuolatinį slaptažodį sugalvojate patys, todėl stenkitės, kad tai būtų sunkiai atspėjamas ženklų derinys. Telefonų numeriai, žmonių vardai ar kitokia su jumis susijusi informacija slaptažodžiui netinka. Tinkamiausias nuolatinis slaptažodis yra nieko nereiškiantis raidžių ir skaitmenų rinkinys. Tuoj pat pakeiskite nuolatinį slaptažodį, jei tik įtariate, kad kažkas jį galėjo sužinoti.

  • Visuomet įsitikinkite, kad baigę darbą atsijungėte nuo e. bankininkystės paslaugų tinklalapio

    Baigę darbą, BŪTINAI ATSIJUNKITE NUO TINKLO IR UŽVERKITE INTERNETO NARŠYKLĘ. Tai būtina net tada, kai kompiuterį paliekate tik akimirkai. Taip apsidrausite, kad pašaliniai asmenys negalėtų prieiti prie jūsų sąskaitų.

  • Jei sąskaitoje yra daugiau pinigų, negu jums reikia kasdienėms išlaidoms, nustatykite operacijų apribojimus

    Sudarant e. bankininkystės paslaugų sutartį, iš anksto nustatoma didžiausia pinigų suma, kurią galima išleisti naudojantis interneto banku. Paprastai ši suma lygi 4000 Lt per dieną ir 15 000 Lt per mėnesį. Jei norite pakeisti apribojimus arba pervesti didesnę sumą, atvykite į artimiausią banko padalinį.

  • Jungdamiesi prie e. bankininkystės paslaugų, visuomet įsitikinkite, kad tikrai esate reikiamame tinklalapyje:

    • prisijungdami prie e. bankininkystės paslaugų visuomet atverkite atskirą interneto naršyklės langą;
    • sąsaja turi būti koduota: tai galite suprasti iš adreso, prasidedančio raidėmis https://...;
    • naršyklės lango apačioje turite matyti spynelės piktogramą .
  • Prisijungdami prie e. bankininkystės paslaugų, naudokitės apsaugotais kompiuteriais

    Kompiuterių saugumas yra užtikrintas bankų padaliniuose esančiuose kompiuteriuose, „Langas į ateitį“ viešuosiuose interneto centruose, didelėse bendrovėse taip pat dažniausiai tuo būna pasirūpinama. Jeigu naudojatės namuose, Jus turite pats pasirūpinti kompiuterių apsauga nuo virusų ir neteisėtų vartotojų – reikia įdiegti antivirusinę programą, interneto užkardą (ugniasienę) ir nuolatos atnaujinti naudojamą programinę įrangą. Informaciją kaip apsaugoti savo kompiuterį rasite šiame kompaktiniame diske, taip pat galite patarimo teirautis ir savo banke.

Netikėtu atveju – nedelsdami praneškite savo bankui

Jei pametėte savo kodų kortelę, slaptažodžius sužinojo kitas žmogus ar iškilo abejonių, negaiškite! Nedelsdami bet kuriuo paros metu skambinkite savo bankui ir blokuokite prisijungimą prie savo interneto banko:

AB „DnB Nord“ bankas tel. 1608 arba (8 5) 239 3444,
AB bankas „Hansabankas“ tel. (8 5) 268 4820,
AB „Parex“ bankas tel. (8 800) 72739,
AB „SEB Vilniaus bankas“ tel. 1528 arba (8 5) 268 2800,
AB bankas „Snoras“ tel. (8 800) 27272,
AB Ūkio bankas tel. (8 800) 10007.

Esaugumas.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!