Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/72468/patarimai-kaip-apsaugoti-savo-ismaniuosius-telefonus-nuo-koronaviruso/spausdinti/

Patarimai, kaip apsaugoti savo išmaniuosius telefonus nuo koronaviruso

Publikuota: 2020-04-09 10:44
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiuo sudėtingu laikotarpiu daugelis pasaulio gyventojų skiria didesnį dėmesį asmens higienai. Nepaisant to, kad žmonėms patariama dažnai plauti rankas, vos keletas susimąsto apie išmaniųjų telefonų higieną. „Kaspersky“ pateikia keletą patarimų, kurie padės jums teisingai dezinfekuoti savo mobiliuosius įrenginius.

Patarimai, kaip apsaugoti savo išmaniuosius telefonus nuo koronaviruso
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

„Dar prieš COVID-19 pandemiją buvo baisu net pagalvoti, kiek bakterijų gyvena ant mūsų mobiliųjų įrenginių. Kadangi koronavirusas gali išgyventi kambario temperatūroje ir keletą dienų išlikti ant metalo, stiklo, keramikos ar plastiko, tiesiog būtina laikytis veiksmingų dezinfekavimo protokolų“, – sako Maher Yamout, „Kaspersky“ saugumo ekspertas.

Virusas ant jūsų telefono ar planšetės paviršiaus gali patekti dviem būdais: arba mažais lašeliais, kai užsikrėtęs asmuo kosėja šalia išmaniojo įrenginio, arba nuo jūsų rankų, jei lietėte durų rankenas, bankomatų mygtukus ar kitus užkrėstus paviršius.

Gera žinia ta, kad jeigu užsikrėtęs asmuo tiesiogiai nesinaudojo jūsų mobiliuoju prietaisu, tai užsikrėtimo tikimybė yra gana maža. Viruso pernešimas per rankas priklauso nuo kontakto trukmės ir yra skirtingas įvairiems mikroorganizmams. Kol kas nėra patikimų duomenų apie COVID-19, todėl patartina laikytis papildomų saugumo priemonių.

„Jeigu vis dėlto turite eiti į parduotuvę, tada, sugrįžę namo, būtinai dezinfekuokite savo mobilųjį telefoną. Yra net keletas buitinės chemijos gaminių, kurie gali efektyviai kovoti su koronavirusu: etanolis (C2H5OH), izopropilo alkoholis (C3H7OH), vandenilio peroksidas (H2O2) ar natrio hipochloritas (NaClO)“, – priduria „Kaspersky“ saugumo ekspertas.

Izopropilo alkoholis mažiausiai kenkia oleofobinei telefono dangai, kuri leidžia pirštams slysti per ekraną ir padeda nepalikti pirštų antspaudų. Taigi, jeigu galite, naudokite būtent šią priemonę (purškiamu ar drėgnų servetėlių pavidalu).

Etanolis ir vandenilio peroksidas turėtų būti laikomi atsarginiais variantais, jeigu neturite kitų priemonių. Dažnai naudojant šiuos produktus, jie gali greitai sugadinti oleofobinę dangą. Kai kuriems įrenginiams ar paviršiams gali pakenkti net ir vienas kartas.

Kalbant apie koncentraciją, geriausia naudoti tokias priemones, kurių sudėtyje yra 70–80 proc. alkoholio. Grynas alkoholis išgaruoja pernelyg greitai, kad galėtų efektyviai sunaikinti virusus ir bakterijas. Dezinfekavimo priemonės turi išlikti ant paviršiaus maždaug 1 minutę. Na, o mažesnė koncentracija yra mažiau efektyvi naikinant virusus.

Todėl dezinfekavimui neturėtumėte naudoti alkoholinių gėrimų, pavyzdžiui, degtinės. Net stiklo valiklis nėra toks efektyvus, kaip izopropilo alkoholis, nes jame yra žymiai mažesnė alkoholio koncentracija. Be to, labai svarbu pasirūpinti, kad dezinfekavimo priemonės nepatektų į išmaniojo telefono jungtis, garsiakalbius ir kitas angas, net jei jūsų įrenginys yra atsparus vandeniui. Geriau naudokite vatos diskelius. Pamirkykite juos dezinfekciniame skystyje ir padenkite juo visas prietaiso puses. Nereikia stipriai spausti, tiesiog atsargiai ir kruopščiai nuvalykite telefono paviršių.

Taip pat žmonės turėtų dezinfekuoti ir kitus įrenginius, kuriuos dažnai naudoja viešose vietose. Tai gali būti planšetiniai kompiuteriai, nešiojami kompiuteriai, išmanieji laikrodžiai, apyrankės, ausinės ar kiti daiktai. Tačiau prieš tai nepamirškite patikrinti oficialios gaminio svetainės. Galbūt gamintojas turi kitų rekomendacijų, kurios medžiagos yra tinkamiausios prietaisui valyti ir kaip jas reikėtų naudoti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!