Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/72297/kaip-padeti-vaikams-mokytis-internetu/spausdinti/

Kaip padėti vaikams mokytis internetu?

Publikuota: 2020-03-27 14:55
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Karantinas šalyje tęsis mažiausiai iki balandžio vidurio, tačiau gyvenimas nestoja. Biurus perkėlėme į namus, darbus, bendravimą ir socialinį gyvenimą – į virtualią erdvę. Nuo šio pirmadienio ir vaikai nustos ilsėtis – pradės eiti į virtualias mokyklas.

Keturis vaikus auginantis Petras Masiulis, „Tele2“ generalinis direktorius Baltijos šalims ir Vokietijai, dalijasi patarimais, kaip tėvams paruošti savo vaikus mokslams iš namų.

Kaip padėti vaikams mokytis internetu?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

1. Išnaudokite savaitgalį pasiruošimui. Pirmas žingsnis – vietos, kurioje vyks virtualios pamokos, paruošimas. Mokslo vieta turėtų neblaškyti ir netrukdyti vaikui tobulinti žinias, o ant stalo turėtų būti tik reikalingi įrenginiai ir reikalingos kanceliarinės priemonės. Mokantis iš namų labai svarbu išlaikyti dėmesį, susikaupimą ir discipliną.

Tėvams patarčiau išbandyti mokytojų siųstas aplikacijas iš anksto, kad pirmadienį prasidėjus pamokoms, būtumėte tikri, kad programėlės veiks sklandžiai.

2. Įrankiai efektyviam darbui. Įrankius mokslui galima pasirinkti individualiai ar pasitarus su mokytoju. Svarbiausia, kad įrenginiai turėtų integruotą kamerą. Jei jos neturi kompiuteris, tuomet kaip pakaitalą, kad nereikėtų atskirai įsigyti kameros, galima naudoti išmanųjį telefoną.

3. Būkite pasiruošę sisteminiams trikdžiams. Lietuvoje bendrojo ugdymo mokyklose mokosi daugiau nei 300 tūkst. mokinių, kurie pirmadienio rytą pradės „eiti“ į virtualias mokyklas. Todėl tikėtina, kad apkrova vaizdo skambučių sistemų (tokių kaip „Zoom“, „Moodle“, „Teams“ ir panašių) serveriuose bus didesnė nei įprastai.

Nenustebkite, jei sistemos imtų veikti lėčiau arba pasitaikytų trikdžių. Tokiu atveju tiesiog reikia kantriai palaukti, kol sistema atsigaus, o blogiausiu atveju gali tekti perkrauti modemą, programėlę arba įrenginį.

4. Neapkraukite belaidžio ryšio. Jei vaiko pamokoms skirti įrenginiai naudoja belaidį ar mobilųjį internetą, tuomet namiškiai turėtų būti supratingi ir ryšio pamokų metu neapkrauti. Dirbti ar kolegoms laiškus atrašyti ir toliau galima, tačiau tokios svetainės kaip „Youtube“, „Netflix“ ar internetinė televizija apkraus tinklą ir suprastės ryšio, o tuo pačiu ir pamokų kokybė.

5. Tarp pamokų – poilsis akims. Nuotolinis mokymasis tuo pačiu reiškia, kad vaikai daugiau laiko praleis žiūrėdami į išmaniuosius įrenginius. Todėl labai svarbu per pertraukas tarp pamokų atitraukti vaiką nuo kompiuterio ar planšetės ir prižiūrėti, kad jis bent šiek tiek prasimankštintų. Tai bus sveika akims ir nugarai, naudinga laikysenai.

6. Vaikams reikia susikaupti. Svarbu net tik paruošti erdvę mokslui, bet ir patiems tėvams stengtis kuo mažiau trukdyti – nebildėti, netvarkyti namų, garsiai nekalbėti telefonu. Visus šiuos darbus galima atlikti per pertraukas arba po pamokų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!