Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/71989/ant-telefono-ekrano-virusai-gali-islikti-iki-96-valandu-kaip-teisingai-valyti-irenginius/spausdinti/

Ant telefono ekrano virusai gali išlikti iki 96 valandų: kaip teisingai valyti įrenginius

Publikuota: 2020-03-06 10:10
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: LRT.lt

Telefonas arba kompiuteris gali būti tikras bakterijų ir virusų magnetas. Kaip saugiai dezinfekuoti įrenginius, kuriuos naudojame kasdien, skelbia „Wired“.

Ant telefono ekrano virusai gali išlikti iki 96 valandų: kaip teisingai valyti įrenginius
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Plauti ne tik rankas

Visada svarbu palaikyti gerą higieną, tačiau ypač tai svarbu plintant naujiems virusams. Daugybė žmonių dažniau plauna rankas, tačiau pamiršta telefonus ir kompiuterius, kurie gali tapti puikia terpe patogenams kauptis.

Mokslininkai įrodė, kad bakterijos sėkmingai veisiasi kompiuterių klaviatūrose ir išmaniųjų telefonų ekranuose, ypač kai jas naudoja daugiau nei vienas asmuo. Virusai gali prilipti prie stiklinių paviršių iki ten išsilaikyti iki 96 valandų. Taigi, jei norite sumažinti virusinės ar bakterinės infekcijos riziką, patariama reguliariai įrenginius valyti.

Kai kurie iš pavojingiausių patogenų buvo rasti ant išmaniųjų telefonų plastikinių ir stiklinių paviršių. Iš ten jie gali patekti į žmogaus pirštus, veidą, stalą ir visas kitas vietas, kur padėsime telefoną.

Gera žinia yra ta, kad norint dezinfekuoti telefoną ir kitus elektroninius prietaisus nereikia pramoninių chemikalų ar apsauginių kostiumų. Be to, nebūtina valyti telefono kiekvieną kartą išeinant - iš tikrųjų turbūt blogai, jei jį taip dažnai šveičiate ir šluostote, tačiau verta greitai nuvalyti, kai jūs keliaujate ar po kiti žmonės juo naudojosi ar bent jau kas savaitę ar panašiai.

Kai reikia išvalyti išmanųjį telefoną, svarbiausia yra švelnumas. Tai brangūs ir subtilūs elektronikos elementai, todėl netikslinga rinktis abrazyvinius valymo sprendimus ir medžiagas. Jos gali sugadinti oleofobinę dangą, kuri neleidžia pirštų atspaudams sutepti ekrano. Įprastos valymo priemonės yra viskas, ko reikia, kad telefone neliktų patogenų.

Nuo oro srauto iki ultravioletinių spindulių

Prieš pradėdami valyti išjunkite įrenginį, išimkite dėklus ir atjunkite visus priedus. Pagrindinis jūsų valymo įrankis turėtų būti mikropluošto šluostė. Ji minkšta ir nesubraižys telefono, nors, pavyzdžiui, „Apple“, rekomenduoja naudoti fotoaparato objektyvui valyti skirtą audinį.

Patartina pradėti valyti be jokių skysčių, tačiau medžiagą galima sudrėkinti šiltu ir muilintu vandeniu. Tiesa, reiktų vengti perteklinės drėgmės aplink jungtis ir mygtukus.

Valant telefonus nerekomenduojama naudoti suslėgto oro, nors tai gali padėti išvalyti klaviatūrą. Oro srautas gali pekenkti telefonui. Jei pastebėsite, kad jūsų telefono prievadai buvo užteršti šiukšlėmis, pabandykite naudoti medvilninius tamponus ar dantų krapštukus, kad juos išvalytumėte.

Jei jūsų telefono hidroizoliacija yra įvertinta pagal IP68 klasę, tada telefoną kelioms minutėms galite įdėti į švaraus vandens dubenį.

„Google“ teigia, kad „Pixel“ telefonus valyti servetėlėmis yra gerai, tačiau jas reikėtų atsargiau naudoti prie prievadų ir mygtukų.

Dar vienas variantas yra ultravioletinių spindulių valymo įrenginys. Tai puikus pasirinkimas, tačiau nėra garantijos, kad sunaikinsite bakterijas kiekviename telefono plyšyje.

Klaviatūra ir pelė

Kai reikia valyti klaviatūrą ar pelę, galioja panašios taisyklės. Šie įrenginiai yra šiek tiek patvaresni nei išmanusis telefonas, todėl galima panaudoti ir suspausto oro valymo įrenginius.

Pradėkite purtydami, kad iškristų didesnės šiukšlės, ir pereikite prie dezinfekuojančių servetėlių. Venkite valymo chemikalų ar bet kokio tipo baliklio, nes galite sugadinti paviršius. Klaviatūros ir pelės įprastai nėra hidroizoliacinės kaip telefonai, todėl venkite per didelio vandens kiekio.

Viena įdomių tendencijų, kuri pastebima pastaraisiais metais, yra klaviatūros valymo geliai. Perbraukite geliu per klaviatūrą ir jis surinks visus nešvarumus bei mikrobus.

Anot „Dell“, jų kompiuterių ekranams valyti galima naudoti 50:50 izopropilo alkoholio ir vandens mišinį ir drėgną skudurėlį.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!