Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/71216/kaip-apsaugoti-paaugli-nuo-blogos-itakos-socialiniuose-tinkluose-10-psichologo-patarimu/spausdinti/

Kaip apsaugoti paauglį nuo blogos įtakos socialiniuose tinkluose? 10 psichologo patarimų

Publikuota: 2020-01-10 11:13
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Socialiniuose tinkluose susikuria daug grupių, kurios kelia paaugliams realią grėsmę. Paauglystės krizės pikas būna apie 13–16 metus, kai vaikai atitolsta nuo tėvų ir patenka į rizikos zoną.

Tik 15 proc. jų būna pasitikintys savimi ir nepriklausomi, o 85 proc. lengvai pasiduoda svetimai įtakai. Kaip apsaugoti vaikus nuo žalingos įtakos, atskleidė rašytoja, psichologė Larisa Surkova.

Kaip apsaugoti paauglį nuo blogos įtakos socialiniuose tinkluose? 10 psichologo patarimų
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Kodėl lengva manipuliuoti paaugliais?

Šiuo periodu paaugliui būna svarbiausia bendraamžių, draugų nuomonė. Jie juk jaučiasi jau suaugę, mano, kad artimieji jų nesupranta, todėl seka autoritetingu draugu ar drauge. Dažniausiai beprotiškus veiksmus atlieka dėl kompanijos.

Jungimasis į grupes būdingas šiam amžiui. Paaugliai ieško sau bendraminčių. Sekdami ir žavėdamiesi savo dievaičiais, jie skausmingai ieško savęs. Todėl tėvams reikia stebėti, kad jie nebū9tų įtraukti į pavojingą grupę ar sektą.

Paaugliškas maksimalizmas gali iškrėsti piktą pokštą. 12–16 metų jaunuoliais galima manipuliuoti per jų „silpną“ vietą. Jeigu draugai tokį pavadins bailiu, jis gali padaryti nusikaltimą, kad įrodytų, jog toks nėra. Tie, kurie manipuliuoja paaugliais socialiniuose tinkluose, veikia šaltakraujiškai ir gudriai.

Dažniausiai paaugliai rimtai nesiruošia mirti. Jų supratimas apie gyvenimą ir mirtį dar tebėra vaikiškas. Jie nesuvokia, kad gyvenimas yra baigtinis. Todėl gali kilti tokios mintys: „Aš toks nelaimingas. Gyvenimas mane skriaudžia, tai tegul ir kitiems būna blogai. Nušoksiu nuo stogo ir tapsiu didvyriu, visi kalbės apie mane, graušis“. Jis negalvoja apie priežastis, kodėl jaučiasi nelaimingas, mano, kad kiti dėl to kalti. Tėvai turi išaiškinti savo vaikui, kad gyvenimas – tai neįkainojama dovana, o mirtis – amžina.

Kaip apsaugoti vaikus?

1. Svarbiausia, neprarasti kontakto su savo atžala. Net jei paauglys šalinasi, užsisklendžia savyje, užtrenkia duris, būkite kantrūs ir atkaklūs. Stenkitės kalbėtis su juo apie viską, svarstyti įvairiausias temas. Kalbėkite kaip lygūs su lygiu, be auklėjamojo tono. Pasakokite apie savo patirtį, siūlykite jam kartu spręsti problemas.

2. Pabrėžkite jo unikalumą, ypač proto, intelekto atžvilgiu. Dažniau nusileiskite. Žydri plaukai, tatuiruotės, įverti žiedeliai – laikinas dalykas. Brendimo amžius praeis, ir žmogus būtinai sugrįš prie tikrų vertybių.

3. Papasakokite jam, kas būna, kai jo bendraamžiai patenka į abejotinų socialinių grupių įtaką. Internete tokios informacijos pasitaiko nemažai. Atkreipkite jo dėmesį, kalbėkitės apie tai. Pasakykite atvirai, kad nerimaujate dėl jo. Paprašykite, kad nepasitikėtų nepažįstamais žmonėmis.

4. Paprašykite vaiko parodyti socialinių tinklų grupes, kurioms jis priklauso. Sakykite, kad labai jaudinatės dėl jo ir norite įsitikinti, jog jam niekas negresia. Tik nedarykite to slapta – vaikas jums to niekada neatleis.

5. Socialiniai tinklai – neatskiriama šiuolaikinių paauglių gyvenimo dalis. Vis dėlto jiems skiriamas laikas turi būti ribojamas, kad neužimtų visos dienos, kad vaikas galėtų mokytis ir užsiimti hobiais.

6. Jeigu paaugliui netrūks adrenalino realiame gyvenime, tai jis neieškos jo socialiniuose tinkluose. Sudarykite sąlygas jo užklasinei veiklai.

7. Stenkitės kartu leisti laisvalaikį. Eikite į jo mėgstamos grupės koncertus. Palaikykite jo interesus net tada, kai jums jie atrodo neįdomūs. Kvieskite jį nueiti su jumis į teatrą, kiną ar parodą.

8. Domėkitės apie jo gyvenimą, apie mokyklą, jo santykius su mokytojais ir mokiniais. Turite žinoti, kas yra jo draugai, kokie jo pomėgiai, įsitikinimai.

9. Puiku, jeigu šeimoje yra tradicijos, ritualai, kurie jungtų visus jos narius – bendros savaitgalio vakarienės, žaidimai, užsiėmimai.

10. Pagal statistiką, tik 2–3 proc. paauglių nerimauja dėl tėvų, kiti – šaltakraujai, tėvų jausmai jiems nerūpi. Neabejingumą tėvams reikia kultivuoti nuo mažumės. Tikra šeima būna tada, kai visi venas kitu rūpinasi, kai vaikai padeda motinai. Vaikas būtinai turi turėti savo pareigų namuose, savo atsakomybės zoną.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!