Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/67140/stop-internetinems-patycioms-kaip-pranesti-apie-netinkama-elgesi-socialiniuose-tinkluose/spausdinti/

Stop internetinėms patyčioms: kaip pranešti apie netinkamą elgesį socialiniuose tinkluose?

Publikuota: 2019-02-28 09:30
Tematika: Kitos protingos mintys
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Nepagarbus ir įžeidžiantis elgesys elektroninėje erdvėje – problema, su kuria susiduria visas pasaulis. Skirtingos šalys reaguoja į ją skirtingai: nuo nieko nedarančios Kinijos iki visą sistemą kovai su patyčiomis internete sukūrusios ir įgyvendinančios Suomijos. Lietuvoje kol kas dar tik ieškoma būdų, kaip reaguoti ir stabdyti netinkamą elgesį internete, tačiau kuo galime pasinaudoti jau dabar – galimybe apie netinkamą elgesį pranešti tiesiogiai socialiniams tinklams.

Raportuok © Organizatoriai
Raportuok © Organizatoriai

„Facebook“ platformoje pranešti apie patyčias galima keletu būdų. Čia galima raportuoti tiek apie nederamą įrašą ar nuotrauką, tiek apie visą paskyrą, tiek gavus grasinančią žinutę.

  • Norėdami pranešti apie netinkamą įrašą ar nuotrauką, paspauskite rodyklę dešiniajame kampe viršuje. Ją paspaudus, atsiras meniu, kuriame pasirinkite „Report photo“ arba „Report Post“.
  • Norėdami pranešti apie netinkamą asmens paskyrą, turite nueiti į tą paskyrą. Profilio nuotraukos dešiniajame kampe apačioje paspauskite ant trijų taškų. Atsiradusiame meniu spauskite „Report“.
  • Norėdami raportuoti apie grasinančią žinutę, užpildykite šią formą. „Facebook“ neatskleis jūsų tapatybės žmogui, iš kurio minėtą žinutę gavote.
  • Kaip pranešti apie įžeidžiančias reklamas, puslapius ar renginius, skaitykite „Facebook Help Centre“.

„Instagram“ pranešti apie netinkamą elgesį taip pat paprasta:

  • Pranešti apie netinkamą nuotrauką galite paspaudę ant nuotraukos dešiniajame kampe esančius tris taškus ir pasirinkę „Report“.
  • Norėdami pranešti apie konkretų asmenį, tuos pačius veiksmus reikia atlikti nuėjus į jo paskyrą.
  • Norėdami raportuoti konkretų komentarą, ant jo braukite kairėn – atsiras iššokantis langas, ant kurio spauskite „Report“.
  • Norėdami pranešti apie atsiųstą nederamą žinutę, paspauskite ir palaikykite ant žinutės, kol atsiras meniu su funkcija „Report“.

„YouTube“ platforma pati aktyviai ragina informuoti apie netinkamą turinį, mat sukontroliuoti tūkstančius vaizdo filmukų, kurie kas sekundę įkeliami, yra tiesiog neįmanoma.

  • Apie netinkamą vaizdo medžiagą pranešite vaido apačioje dešinėje paspaudę ant trijų taškų ir pasirinkę „Report“.
  • Norėdami pranešti apie įžeidžiantį komentarą, užeikite ant jo pele ir paspauskite ant trijų taškų, tuomet pasirinkite „Report“.

Sprendimas dėl turinio pašalinimo gali užtrukti iki keleto savaičių. Svarbu žinoti, jog tai, kad pranešate apie netinkamą elgesį socialiniame tinkle, dar nereiškia, jog komentaras ar paskyra automatiškai bus pašalinti. Paprastai jie ištrinami tuomet, kai pažeidžia socialinio tinklo naudojimosi taisykles, kurias visuomet verta perskaityti prieš raportuojant. Dauguma socialinių tinklų taiko panašius apribojimus – draudimus, susijusius su nuogybėmis, neapykantos skatinimu, žiaurumo rodymu ir propagavimu, patyčiomis ir pan.

Jei į situaciją su patyčiomis pateko Jūsų vaikas, atlikti minėtus veiksmus galite prisijungę prie jo socialinių tinklų paskyrų. Apsaugoti vaikus nuo internete tykančių pavojų padėtų ir prevencija – švietimas apie tai, kokios yra saugaus elgesio internete taisyklės.

Šiuo tikslu sukurtoje platformoje „Moki-Moku“ vaikams patrauklia forma pasakojama ne tik apie tai, kaip netapti patyčių objektu, bet ir apie pagarbaus bendravimo principus, savo slaptažodžio bei asmeninės informacijos apsaugą, netikras reklamas. Tokie išmanūs mokymai padeda vaikams įgyti žinių ir elektroninėje erdvėje elgtis saugiai ir atsakingai.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!