Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/64060/gyvunai-skaitmeniniame-amziuje-ka-mes-galime-padaryti-kad-apsaugotume-savo-augintinius/spausdinti/

Gyvūnai skaitmeniniame amžiuje: ką mes galime padaryti, kad apsaugotume savo augintinius

Publikuota: 2018-06-20 13:13
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

„Kaspersky Lab“ kartu su tyrimų agentūra „Opeepl“ apklausė 7740 naminių gyvūnėlių savininkų iš 15 pasaulio šalių*, kad sužinotų, kaip modernios technologijos veikia jų augintinių saugumą. Pasirodo, kas penktas savininkas naudoja tam tikros rūšies skaitmeninį įrenginį, skirtą savo gyvūnėliams stebėti ar saugoti, o net 39 % tokių prietaisų galėjo sukelti pavojų naminiams gyvūnėliams ar jų savininkams.

Gegužės pabaigoje „Kaspersky Lab“ paskelbė ataskaitą apie kačių ir šunų sekimo prietaisų pažeidžiamumus, kurie leidžia užpuolikams manipuliuoti informacija apie gyvūno buvimo vietą ar netgi pavogti jo savininko asmens duomenis. Naujausio tyrimo metu buvo nustatyta, kad technologijų ir skaitmeninių prietaisų įtraukimas į naminių gyvūnėlių kasdienį gyvenimą neapsiriboja vien tik sekimo prietaisais. Tarp populiarių respondentų cituojamų įrenginių buvo interneto kameros, skirtos stebėti gyvūnus, išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai su žaidimais, skirtais naminiams gyvūnėliams, skaitmeniniai žaislai, automatiniai maisto/vandens dozatoriai ir daug daugiau.

Tačiau ar gali būti kokių nors garantijų, kad temperatūros reguliatorius, kurio veikimas sutrikęs, nesužalos žuvyčių, o neveikiantis automatinis dozatorius nepaliks katės numirti iš bado? Tokie atvejai gali kelti nerimą tiek naminiams gyvūnėliams, tiek tiems, kurie jais rūpinasi. Pvz., apklausoje teigiama, kad pusė gyvūnams skirtų prietaisų turi prieigą prie interneto, todėl juos gali pažeisti kibernetinės atakos. 14 % apklaustų naminių gyvūnėlių savininkų pranešė, kad bent vienas iš skaitmeninių prietaisų, kuriuos jie naudoja savo augintiniams, buvo „nulaužtas“. Kitos problemos, apie kurias pranešė respondentai, buvo tai, kad įrenginys nustojo veikti arba pradėjo veikti netinkamai. Daugeliu atvejų tai sukėlė pavojų gyvūnėlio gyvybei (32 %), jo sveikatai (32 %), jo emocinei gerovei (23 %) ir net jo savininkų emocinei gerovei (19 %).

„Technologijos palengvina gyvenimą ne tik žmonėms, bet ir mūsų pūkuotiems draugams. Naudodami technologijas galime apsaugoti savo augintinius, rūpintis jais ir suteikti jiems komfortą. Tačiau, kaip ir naudojant bet kokią kitą skaitmeninę įrangą, svarbu prisiminti riziką: bet kokį įrenginį gali sugadinti ar pažeisti kibernetiniai nusikaltėliai. Siekiant išvengti nemalonių pasekmių, svarbu iš anksto įdiegti paprastas saugumo priemones ir turėti atsarginį planą įrenginio gedimo ar infekcijos atveju. Ir, žinoma, skaitmeninį įrenginį turėtumėte rinktis itin atidžiai, daugiausia dėmesio skirdami svarbiausiam dalykui – jūsų augintinio saugumui“, – sako David Emm, „Kaspersky Lab“ saugumo tyrėjas.

„Kaspersky Lab“ ekspertai siūlo šias paprastas taisykles, kurios užtikrins jūsų naminių gyvūnėlių saugumą:

  • Jei esate išmaniųjų namų savininkas, nustatykite ten gyvenančių augintinių saugos taisykles, pvz., šis „Kaspersky Lab“ darbuotojas turi naminiams gyvūnėliams pritaikytą išmanųjį namą (vaizdo įrašą galite pažiūrėti čia);
  • Prieš pirkdami išmaniuosius įrenginius visada atkreipkite dėmesį į saugumo problemas. Informacija apie esamus ir jau pataisytus pažeidžiamumus paprastai pateikiama internete ir ją dažnai lengva surasti. Tikėtina, kad prietaisą, kurį ketinate įsigyti, jau patikrino saugumo tyrėjai ir turėtų būti įmanoma sužinoti ar įrenginyje nustatytos problemos buvo ištaisytos. Geriausias pasirinkimas, tai pirkti produktus, kurie jau buvo patobulinti keliais programinės įrangos naujiniais;
  • Prieš pradėdami naudoti įrenginį, pakeiskite numatytąjį slaptažodį ir nustatykite patikimą naują slaptažodį;
  • Neleiskite prieigos prie įrenginio ne iš savo vietinio tinklo, nebent jis jums specialiai reikalingas naudojant įrenginį;
  • Išjunkite visas tinklo paslaugas, kurios nebūtinos naudoti jūsų įrenginyje;
  • Reguliariai atnaujinkite savo prietaiso programinę įrangą iki naujausios versijos (kai yra tokių atnaujinimų);
  • Kad išspręstų išmaniųjų prietaisų kibernetinio saugumo problemas „Kaspersky Lab“ išleido išmaniųjų namų ir „daiktų interneto“ skaitytuvą – „Kaspersky IoT“. Ši nemokama „Android“ platformai skirta programa nuskaito namų „Wi-Fi“ tinklą ir informuoja vartotoją apie prijungtus įrenginius ir jų saugumo lygį.

*Apklausti tik tie naminių gyvūnėlių savininkai, kurie naudojosi bent vienu išmaniuoju telefonu. Tyrimas vyko internete, 2018 m. gegužės - birželio mėn. Apklausoje dalyvavo šios šalys: Singapūras, Australija, Indija, Japonija, JAV, Brazilija, Meksika, Kolumbija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, Belgija, Turkija, OAE, Rusija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!