Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/63111/ilgasis-savaitgalis-isvykus-kodel-nevertetu-tuo-girtis-socialineje-erdveje/spausdinti/

Ilgasis savaitgalis išvykus: kodėl nevertėtų tuo girtis socialinėje erdvėje?

Publikuota: 2018-03-30 12:13
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Artėjantis ilgasis Velykų savaitgalis gali tapti ne tik švente pavasario išsiilgusiems, bet ir galimybe ilgapirščiams. Ekspertai dalija patarimus, kaip savaitgalį leidžiant ne namuose juos palikti saugiai: patikrinti duris bei langus. Vis dėlto šalia šių tradicinių priemonių reikėtų nepamiršti ir socialinių tinklų – smagi išvykos nuotrauka gali tapti masalu ilgapirščiams.

Laikas ilgapirščiams ir eismo įvykiams

„Per ilguosius savaitgalius dažniausiai įvyksta vagystės ir eismo įvykiai. Palyginus su paprastomis dienomis, per šventes ilgapirščių veiklų ir avarijų fiksuojama apie 10 proc. daugiau“, – sako „Compensa Vienna Insurance Group“ Žalų departamento vadovas Mindaugas Balinskas. Pasitaiko ir nelaimingų atsitikimų bei traumų, ypač geru oru per pavasario ir vasaros šventes. Tuomet žmonės stengiasi daugiau laiko praleisti gamtoje – iš sandėliukų ištraukia riedučius, dviračius, kitais aktyviais būdais leidžia laisvalaikį.

Ilgasis savaitgalis išvykus: kodėl nevertėtų tuo girtis socialinėje erdvėje?

Draudikų duomenimis, atsižvelgiant į įvykio tipą, žalos gali svyruoti nuo keliasdešimties iki kelių dešimčių tūkstančių eurų. Didesnės žalos fiksuojamos jeigu įvyksta didelės vagystės ar rimti eismo įvykiai. Įsilaužimo atveju didesnis pavojus kyla brangiems ir nedideliems daiktams, kuriuos lengva išnešti ir parduoti. Tai gali būti nešiojamieji kompiuteriai, mobilieji telefonai, fotoaparatai, papuošalai, pinigai ir kartais net brangesni rūbai.

Ilgaisiais savaitgaliais ir šventinėmis dienomis eismo įvykių skaičius išauga dėl kelių priežasčių. Visų pirma, žmonės neįvertina savo galimybių ir greitai pakilę nuo vaišių stalo skuba sėsti į automobilį ir važiuoti kitur: šiuo atveju koją pakišti gali skubėjimas. Antra, ilgos kelionės ir intensyvios dienos nuovargis bei apsnūdimas taip pat tampa viena iš eismo įvykių priežasčių.

Saugiausia – planuoti ir įvertinti galimybes

Siekiant išvengti vagysčių ekspertai pataria apie savo išvykimą neskelbti socialiniuose tinkluose: „Žmonės mėgsta dalintis įspūdžiais ir dienos veiklomis socialinėje erdvėje, tačiau kartais tokie įrašai ilgapirščių yra skaitomi kiek kitaip. Jeigu jūsų nėra namuose, vagims tai gali būti ženklu veikti“, – aiškina M. Balinskas. Jeigu gerai sutariate su kaimynais, patariama juos informuoti apie išvyką, paprašyti, kad užmestų akį į jūsų duris, langus. Žinoma, svarbu nepamiršti užrakinti visas durų spynas, gerai uždaryti langus.

Norint išvengti ir spūsčių, ir galimo eismo įvykio, reikėtų planuotis kelionės maršrutą ir laiką taip, kad nereikėtų skubėti. Skuba neretai tampa viena iš priežasčių, kodėl ilgųjų savaitgalių metu padaugėja eismo įvykių. „Patarčiau įsivertinti atstumą, kada bus didesni automobilių srautai, bei tai, kad nors ir Velykos, žiema dar nepasitraukė, tad rytais keliai vis dar gali būti slidžiais“, – sako M. Balinskas.

Galiausiai, jeigu per ilgąjį savaitgalį orai vis dėlto palepins, reikėtų nepamiršti, kad po žiemos organizmas ir kūnas gali būti kiek atpratę nuo aktyvesnio laiko leidimo lauke. Norint išvengti traumų, prieš šokant ant dviračio ar į riedučius, vertėtų įsivertinti savo kūno galimybes ir prie aktyvaus laisvalaikio grįžti ne staiga, o pamažu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!