Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/5533/apie-rinkmenu-mainus-file-sharing/spausdinti/

Apie rinkmenų mainus (File sharing)

Publikuota: 2006-09-29 15:54
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Programa „Saugesnis internetas“

Šiandien naujos technologijos leidžia mums daryti daug šaunių dalykų. Dalykai, kuriuos mes suvokiame kaip savaime suprantamus (pavyzdžiui, MP3 grotuvai ar dainų parsisiuntimas ir individualių grojaraščių bei mišrių kompaktinių diskų sudarymas), dar prieš penkerius metus nebūtų buvę įmanomi. Tai nuostabu! Ir turėdama visus šiuos šaunius dalykėlius mūsų karta turi elgtis kaip niekad atsakingai.

Pagalvok apie tai. Tavo tėvai, tetos, dėdės ir galbūt vyresni broliai ir seserys niekada neturėjo jaudintis dėl intelektinės nuosavybės. Tik pamanyk, jie klausydavosi muzikos, įrašytos į „8-track’us“ ir kasetes! Šiandien muzika keistis daug lengviau.

Kodėl tu to negalėtum? Pirmiausia, dėl svarios priežasties - tai neteisėta. Ji priklauso žmonėms, kurie kuria filmus ir muziką. Be to, pirkdamas legalius įrašus tu remi žmones, kurių dėka visa tai atsiranda, pavyzdžiui, muzikantus, prodiuserius, rašytojus ir kitus operatorius (nesvarbu, kas jie tokie). Jeigu mes negintume žmonių, kurie kuria mums patinkančius dalykus, tokius kaip knygos, filmai ir muzika, mes jų ir neturėtume. Ir tai užimtų daug laiko, nes nemokėtum gyventi pasaulyje, kuriame neturėčiau priėjimo prie savo mėgiamų svetainių. Dar blogiau būtų pasaulyje, pilname „8 track‘ų“, kasečių ir vinilinių plokštelių. Taigi gerbk atlikėjus. Gerbk savo pareigą ir prisiimk socialinę atsakomybę. Jeigu nori įsigyti filmų ir muzikos – pirk, bet legaliai.

Kai norėsi pasiklausyti savo mėgstamos muzikos, naudokis legaliom parsisiuntimo svetainėmis. Nenaudok rinkmenų mainų programos tam, kad galėtum vogti muziką. Dabar yra gana paprasta ir pigu pasielgti tinkamai ir patinkančios muzikos tiesiog nusipirkti. Taip paremsi atlikėjus ir galėsi klausytis muzikos, kuri tau patinka.

Ir dar.. SAUGUMAS

Rinkmenų mainai tavo kompiuteryje atveria „duris“, tai gali kelti pavojų tavo privatumui ir saugumui.

Spyware

Didžiausi kenkėjai yra „spyware“ – mažos programėlės, parsisiunčiamos kartu su daugialypės terpės rinkmenomis arba „surišamos“ su rinkmenų mainų programine įranga. Kai kurios „spyware“ programos netgi registruoja klavišų paspaudimus ir leidžia jas valdančiam asmeniui sužinoti slaptažodžius, kreditinių kortelių numerius ir kitą kompiuteryje saugomą konfidencialią informaciją.

Privatumas

Patys to nenorėdami, kitiems rinkmenų mainų sistemos vartotojams galite patikėti daugiau kompiuteryje esančių rinkmenų, negu norėtumėte. Tyrimų duomenimis, tai gali būti tokia konfidenciali informacija kaip asmeniniai ir finansiniai duomenys.

Virusai

Rinkmenų mainų sistemos vartotojų kompiuteriai yra neatsparūs virusams, užkrečiantiems kitus P2P tinkluose veikiančius kompiuterius, asmenims, bandantiems valdyti kompiuterius nuotoliniu būdu, bei internetinių „šiukšlių“ siuntėjams, norintiems užsidirbti pinigų į tūkstančius kompiuterių „zombių“ siuntinėjant bereikšmius laiškus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!