Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/45705/patarimai-kaip-saugiai-organizuoti-atostogas/spausdinti/

Patarimai, kaip saugiai organizuoti atostogas

Publikuota: 2014-07-15 11:15
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Patarimai, kaip saugiai organizuoti atostogasPasitelkiant internetą organizuoti atostogas tapo žymiai lengviau ir patogiau. Tačiau apgavikų, norinčių pasipelnyti iš žmonių noro gerai pailsėti, skaičius nuolat didėja. Vienas iš populiariausių apgavikų taikomų būdų – masinis tariamai oficialių pasiūlymų siuntimas, užmaskuotas kaip skrydžius vykdančių bendrovių, turizmo firmų ar rezervavimo paslaugas teikiančių bendrovių pasiūlymai. Atsižvelgiant į paprastus „Kaspersky Lab“ ekspertų patarimus galima apsisaugoti nuo „atostogų“ apgavikų.

Paprastai apgavikai siekia vieno iš šių tikslų: pasisavinti vartotojo pinigus parduodant neegzistuojančius viešbučio kambarius ar netikrus lėktuvo bilietus su neva didelėmis nuolaidomis; pavogti sukauptus skrydžių lojalumo taškus (mylias) ar banko duomenis ir kitą vertingą informaciją taikant „Trojos“ virusų programas.

Pirmasis apgavystės būdas gana paprastas. Sukurti padirbtą turistinės agentūros tinklalapį arba populiarios paslaugos kloną (pavyzdžiui, booking.com) nesudėtinga. Tinklalapis gali atrodyti beveik toks pat kaip originalus resursas. Skirtumas tik tas, kad tokiame tinklalapyje atliekant finansinę operaciją pinigai pateks į apgavikų sąskaitą.

Norėdami pasisavinti keliautojo sukauptus taškus, apgavikai naudoja netikrus laiškus su neegzistuojančiu pasiūlymu, kuriuo pasinaudoti galima tik prisiregistravus. Tokiu būdu apgavikas gauna visą aukos sąskaitos informaciją ir vėliau taškus gali naudoti savo nuožiūra.

Laikydamiesi tam tikrų taisyklių vartotojai gali išvengti rizikos būti apgauti prieš ilgai lauktas atostogas.

  1. Naudokitės tik žinomomis ir patikrintomis paslaugomis. Sulaukus patrauklaus pasiūlymo iš nežinomos turistinės firmos būtina patikrinti informaciją ir atsiliepimus, taip pat apsilankyti jos svetainėje ir įsitikinti, kad rekvizitai teisingi ir organizacija turi fizinį adresą.
  2. Naudokitės saugaus mokėjimo paslauga, kurią siūlo šiuolaikiniai bankai. Nemokėkite tiesiogiai savininkams, pavyzdžiui, nedarykite banko perlaidos. Naudokitės gerai žinomų firmų paslaugomis, kai ketinate išsinuomoti gyvenamąjį plotą ir apartamentus.
  3. Dar kartą patikrinkite atsiųstus patvirtinimus! Jei dar nieko neužsisakėte, bet jau gavote patvirtinantį laišką, greičiausiai tai netikras laiškas. Neverta atidaryti laiškuose esančių nuorodų ir priedų: solidžios turistinės agentūros, kaip ir viešbučiai bei skrydžių paslaugas siūlančios bendrovės, nesiųs pirkimo patvirtinimo pridėtuose failuose. Bet kokiu atveju iš pradžių reikia patikrinti šaltinio tikrumą.
  4. Būkite budrūs iš skrydžių bendrovių gavę laišką, siūlantį dar kartą patikrinti arba iš naujo patvirtinti Jūsų sąskaitos duomenis su lojalumo taškais (myliomis). Jei abejojate, geriau savarankiškai apsilankykite oro bendrovės tinklalapyje, atidarykite savo sąskaitą ir ten patikrinkite duomenų patvirtinimo būtinumą.
  5. Naudokite pilną jūsų kompiuterio apsaugą, kad maksimaliai apsisaugotumėte nuo kenkėjiškų tinklalapių ir priedų. Produktas „Kaspersky Internet Security 2014 įvairiems įrenginiams“ sukurtas tiems, kam reikia pilnos savo kompiuterio ir elektroninėje laikmenoje saugomų duomenų saugumo kontrolės.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!