Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/32626/kaip-sumazinti-saskaita-uz-elektra/spausdinti/

Kaip sumažinti sąskaitą už elektrą

Publikuota: 2012-01-26 15:39
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pinigukarta.lt

Kiekvieną mėnesį gauname mažą laišką, kuris mūsų veide pakeičia veido išraišką. Tai mėnesinė sąskaita už elektrą. Kaip ir už šildymo ar komunalines išlaidas sumokėti reikia nemažai, bet galima atrasti alternatyvių būdų, kaip kontroliuoti savo elektros išlaidas.

  1. Išjunkite pakrovėjus, kai jų nenaudojate. Nors tai gali ir atrodyti lašas jūroje, bet tyrimai rodo, kai mobiliojo telefono kroviklis yra įjungtas į elektros lizdą, jis ir toliau traukia elektros energiją.
  2. Elektros technika namuose suvartojama apie 75 proc. energijos. Tokie prietaisai kaip: televizoriai, grotuvai, kompiuteriai ir daug virtuvės prietaisų. Paprastas sprendimas – prijunkite visus šiuos prietaisus prie ilgintuvų ir prieš išeinant iš namų bus paprasta išjungti.
  3. Patartina išjungti kompiuterio ekraną, jei juo nesinaudojate bent 20 minučių. Beje, nešiojamasis kompiuteris suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos nei stacionarus, todėl pagalvokite, ką renkatės.
  4. Šaldytuvai ir šaldikliai suvartoja apie 25 proc. visos namų ūkio energijos, tad atkreipkite dėmesį, kaip jais naudojatės. Labai svarbu šaldytuvą laikyti atokiau nuo viryklės ar šildymo prietaisų ir stebėti, ką į jį dedate. Nedėkite šilto maisto. Be to, jei pastebėjote, kad šaldiklyje susidarė šerkšnas, atitirpinkite – šerkšnas padidina šaldytuvo suvartojamos energijos kiekį 30 proc.
  5. Apsvarstykite galimybę įdiegti laikmačius namuose. Daugelis apsilankę duše pamiršta išjungti šviesą, todėl įdiegus laikmatį šviesa išsijungs automatiškai.
  6. Lemputes pakeiskite taupiomis. Jos kainuoja brangiau nei įprastos, tačiau veikia ilgiau. Tad vietoj 100 W senos lemputės pakaktų 20–25 W taupančios energiją.
  7. Reguliariai valykite dulkes. Išvalykite dulkes po šaldytuvu ir nuo jo. Sukauptos dulkės sumažina šaldytuvo efektyvumą iki 25 proc. Dėl to daugiau prikapsi į elektros sąskaitą. Be to, nepamirškite ir elektros lempučių bei šviestuvų. Apskaičiuota, kad nešvarumai iki 40 proc. sumažina šviesos pralaidumą.
  8. Skalbimo mašina sunaudoja apie 80–90 proc. elektros energijos suvartoja vien vandeniui pašildyti. Nemažai elektros sutaupyti galima nustačius žemesnę vandens temperatūrą.
  9. Indaplovė elektros sąnaudų taip pat suryja nemažai. Išjungti „šildomos sausas“ ciklą ir leisti indams išdžiūti. Išjungę džiovinimo ciklą rankiniu būdu galima sutaupyti 20 proc. jūsų indaplovės suvartojamos elektros energijos.
  10. Jei ketinate atnaujinti savo buitinę techniką, atkreipkite dėmesį, ką perkate. Prietaisai, pažymėti A+ arba A++ yra ekonomiškiausi ir suvartoja iki 60 proc. mažiau energijos.
  11. Stenkitės lyginti daugiau skalbinių, nes lygintuvas daugiausia elektros suvartoja kaisdamas.
  12. Naudokite mikrobangų krosnelę šildyti maistą mažomis porcijomis. Nors mikrobangų krosnelė naudoja daug energijos, ji tai daro per labai trumpą laiką ir taip taupo energiją apskritai.
  13. Užvirinkite vandenį virdulyje, o ne ant viryklės – taip sutaupysite 50–70 proc. elektros energijos, o vanduo užvirs greičiau.
  14. Išjunkite savo viryklę ar orkaitę anksčiau, nei yra paruoštas maistas – įšilęs prietaisas dar turi savyje sukaupęs nemažai šilumos, todėl maistą galėsite dar kurį laiką gaminti jam nebeveikiant.
  15. Įsidiekite vandens šildytuvo laikmatį virtuvėje. Virdami maistą galbūt ne visada prisimenate, kad kažką uždėjote virtuvėje ant viryklės. Įdiegtas laikmatis padės 5–12 proc. sumažinti energijos sąnaudas.

Pinigukarta.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!