Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/28759/kaip-racionaliai-vartoti-elektros-energija-buityje/spausdinti/

Kaip racionaliai vartoti elektros energiją buityje

Publikuota: 2011-04-17 12:11
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: LESTO, AB

Iš daugiau kaip 300 įvairiausių elektros taupymo patarimų, kuriuos pateikė gyventojai, atrinktos pačios racionaliausios, aktualiausios ir lengviausiai buityje pritaikomos idėjos.

Buities technika

  • Nakčiai ar prieš išeidami iš namų iš elektros lizdų išjunkite tokius prietaisus kaip televizorius, mobiliojo telefono įkroviklis, muzikinis centras. Taip sutaupysite apie 40 proc. jų naudojamos elektros energijos.
  • Skalbinius skalbkite 30 laipsnių šilumos vandenyje – sunaudosite žymiai mažiau elektros nei skalbdami aukštesnės temperatūros vandenyje.
  • Seni elektros ir buities prietaisai sunaudoja nuo 2 iki 5 kartų daugiau elektros nei nauji. Pavyzdžiui, senas lempinis televizorius suvartoja iki 300 W, o naujasis – tik apie 80 W.
  • Rūpinkitės savo šaldytuvo gerove reguliariai: jį būtina atšildyti ir valyti! Apledėjusi kamera bei šaldiklis neleidžia šaldytuvui ramiai dirbti savo darbo ir nešvaistyti elektros energijos. Taip pat nevarginkite šaldytuvo nustatydami per didelį šaldymo režimą ir laikydami per ilgai atidarytas dureles, kadangi kiekvieną kartą jums atidarius šaldytuvą, prarandama 30 % viduje esančio šalčio.
  • Vieta, kurioje stovi Jūsų šaldytuvas, gali būti LABAI svarbi, kai kalbame apie suvartojamą elektros energijos kiekį Jūsų namuose. Du esminiai dalykai: siūlau šaldytuvą statyti ten, kur jo nepasiektų tiesioginiai saulės spinduliai ir viryklės karštis. Šie du faktoriai verčia šaldytuvą prakaituoti ir naudoti daugiau elektros energijos.

Patalpų apšvietimas

  • Bendro naudojimo patalpose – koridoriuose, laiptinėse, rūsiuose rekomenduoju naudoti mažesnio galingumo lemputes.Paprastas lemputes siūlau pakeisti elektrą taupančiomis, kurios sunaudoja penkiskart mažiau energijos negu tradicinės lemputės.
  • Reguliariai valant dulkes nuo lempučių, apšvietimas pagerėja net iki 40 %. Naudoti vietinio apšvietimo šviestuvus yra taupiau nei apšviesti visą patalpą.
  • Kaitriąją 100 W lemputę pakeisdami taupiąja 20 W lempute, per 10000 val. (tiek vidutiniškai šviečia taupioji lemputė) gilte sutaupyti 290 litų per metus.

Racionalumas gaminant maistą

  • Gamindami maistą greitpuodžiuose galite sutaupyti net 70 proc. elektros energijos, kurią sunaudoja elektros viryklė.
  • Išjungta elektrinė viryklė, likus kelioms minutėms iki maisto ruošimo pabaigos, išliks pakankamai karšta ir maistas baigs virti nenaudodamas elektros energijos.
  • Norėdami puodelio kavos, neužvirkite pilno arbatinuko vandens. Virkite tik tiek vandens, kiek Jums reikia.
  • Jei norite greitai atšaldyti karštą maistą šaldytuve, geriau to nedarykite... Jūsų šaldytuvui šis procesas tampa kančia, nes jis eikvoja energiją tam, kad palaikytų vienodą temperatūrą viduje. Tai kodėl Jums neatvėsinus maisto naudojantis ledukais ir šaltu vandeniu? Šaldytuvas skirtas jūsų maisto produktų šviežumui palaikyti, tad ir naudokime jį pagal paskirtį.
  • Visada naudokite tinkamo dydžio puodus bei keptuves. Per maži netinka, nes maistui gali tapti per ankšta. Taip pat, virdami porą kiaušinių, neimkite didžiausio puodo, nes tokiu būdu yra švaistoma elektros energija vandeniui užvirti, o ir kiaušiniams nesmagu dideliame puode.

Tiek, kiek reikia
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!