Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/26119/kaip-nepasiklysti-siekiant-aukstojo-mokslo-jungtineje-karalysteje/spausdinti/

Kaip nepasiklysti siekiant aukštojo mokslo Jungtinėje Karalystėje

Publikuota: 2010-11-16 15:11
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Eurodesk Lietuva

Ar žinojai, kad Jungtinės Karalystės gyventojai yra daugiausiai arbatos per savo gyvenimą išgeriantys žmonės? O garsusis Big Benas visai ne laikrodis – taip vadinasi 13 tonų sveriantis varpas, pats bokštas iš tikrųjų pavadintas šv. Stepono vardu. Seniausios karališkos rezidencijos šalis garsi ir savo mokslo kokybe, šitai tikrai žinojai, tiesa? Netgi 25 % Londono gyventojų yra gimę ne Jungtinėje Karalystėje! Kasmet vis daugiau lietuvaičių iškeliauja ten ne braškių skinti ir avelių ganyti, tačiau siekti aukštojo mokslo diplomo. Jungtinėje Karalystėje sukurta vieninga ir aiški stojimo į aukštąsias mokyklas sistema, kurios etapus ir apžvelgsime.

Noriu stoti! Ką daryti?

Kokias sąlygas turi atitikti stodamas į Jungtinės Karalystės universitetus labai priklauso nuo pasirinktos aukštosios mokyklos bei studijų programos. Pats puikiausias dalykas yra tas, kad net jeigu neatitinki reikalavimų vienai studijų programai, gali stoti į kitą, taip pat pasirinkti klausyti norimą dalyką žemesniu lygmeniu ir taip mokydamasis pasieksi tai, ko nori.

Kaip ir daugelyje kitų šalių – be brandos atestato apie aukštojo mokslo studijas nesvajok! Taip pat turi įrodyti, kad moki anglų kalbą, gebi suprasti tiek rašytinius, tiek žodinius šaltinius bei sklandžiai reikšti savo mintis ir idėjas. Tam reikalingas International English Language Testing System (IELTS) egzaminas, kurio standartinis reikalavimas norintiems studijuoti užsieniečiams yra 6–6,5 balo. Išsamią informaciją, kaip užsiregistruoti IELTS egzaminui Lietuvoje, gali rasti http://bit.ly/9TrqQT.

Viskas atrodo taip lengva ir paprasta, kai žinai, kad visi dokumentai, prašymai, pageidavimai, testų rezultatai pateikiami per UCAS sistemą. Tai Jungtinės Karalystės universitetų ir kolegijų priėmimo tarnyba (Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) atitikmuo), skirta centralizuotam stojimo procedūros visoje šalyje vykdymui paprastu ir kiekvienam suprantamu būdu. Visos aukštosios mokyklos, kurias gali rinktis stodamas, yra pripažįstamos Jungtinės Karalystės vyriausybės arba jų siūlomi kursai yra patvirtinti šalies vyriausybės pripažintų universitetų.

Teikdamas prašymą per UCAS sistemą, Tu gali:

  • Pateikti iki 5 pageidavimų į šalies universitetų studijų programas;
  • Pretenduoti į skirtingas specialybes skirtinguose universitetuose;
  • Teikti prašymą internetu;
  • Stebėti savo paraiškos kelią.

Be to, visi tarptautiniai studentai yra lygiaverčiai Jungtinės Karalystės gyventojams, jiems taikomos tokios pačios taisyklės ir procedūros.

Kaip parengti UCAS paraišką

Dabar taikomas paraiškos mokestis yra 9 svarai sterlingų už vieną pasirinkimą arba 19 svarų sterlingų, jei pasirinkta nuo 2 iki 5 studijų programų. Vieno paraiškų teikimo etapo metu galima pateikti tik vieną UCAS paraišką, tačiau ji gali būti papildoma pageidavimais iki tol, kol neišnaudotos visos pasirinkimo galimybės ar kol nepriėmei Tau pasiūlytos konkrečios studijų vietos.

Visi stojimo žingsniai parodyti filmukuose drauge su UCAS sistemos paraiškos formos skyrių paaiškinimais. Išskiriamos trys svarbios datos UCAS paraiškoms:

Spalis. Tai mėnuo, kurio viduryje baigiasi prašymų priėmimas į medicinos, odontologijos ir veterinarijos studijų programas bei į visas studijų programas Oksfordo ir Kembridžo universitetuose.

Sausis. Sausio 15 dieną baigiasi prašymų priėmimas į kitas specialybes ir nors kitų etapų metu galima teikti prašymus ir vėliau, bet populiariausios specialybės tuomet dažniausiai jau nebeturi laisvų vietų.

Kovas. Jo pabaigoje paaiškėja aukštųjų mokyklų sprendimai, kokius pasiūlymus – sąlyginius ar nesąlyginius – jos suteikia. Tai reiškia, kad aukštoji mokykla nusprendžia, ar turi išpildyti tam tikras sąlygas, norėdamas įstoti į tam tikrą studijų programą, ar mokydamasis vidurinėje mokykloje jau pasiekei viską, ko reikia.

Kaip išsirinkti studijų programą?

Visgi, ką daryti, jei Tavo draugai lieka Lietuvoje, o Tu manai, kad norėtum studijuoti užsienyje? Galbūt gimtinė nesiūlo tokios studijų programos, apie kurią svajoji dar nuo smėlio dėžės laikų? Renkantis studijų programą svarbu pagalvoti ir apie universitetą ar kolegiją, jų vietą šalies reitinguose, taip pat, ar jie siūlo Tavo trokštamą dalyką, kokių akademinių pasiekimų reikia, norint ten įstoti... Atsakymus į visus klausimus gali rasti Ucas.com interneto tinklalapyje.

Neturiu pinigų!

Niekam ne paslaptis, kad aukštasis mokslas Jungtinėje Karalystėje yra mokamas. Vidutiniškai jo kaina metams yra nuo 3000 iki 25000 svarų sterlingų per metus, priklausomai nuo studijų programos, universiteto. Žinoma, už šituos pinigus gausi ne tik paskaitas, seminarus ir praktinius užsiėmimus. Tai taip pat garantuoja priėjimą prie bibliotekų ir duomenų archyvų, įrangos tyrimams, laboratorijų, fantastiškų sporto centrų, asmeninių kuratorių bei patyrusių profesionalų pagalbos, muzikos, filmų ir teatro studijų ir pan.

Nors mokslas Jungtinėje Karalystėje mokamas, tačiau šalis suteikia ir nemažai naudos. Kaip jie patys sako – parama ir pagalba visąlaik prieinama. Tai ne tik geresnė anglų kalba, darbo patirtis, karjerai reikalingi įgūdžiai, gyvenimas kultūriškai įvairioje visuomenėje bei nauji draugai ir kontaktai. Taip, tai unikali ir neįkainojama patirtis, tačiau ką daryti, kai pritrūksta lėšų? Jungtinė Karalystė siūlo paskolas bakalauro studijų programoms.

Prašymas skirti paskolą teikiamas Student Finance Services European Team, jiems gavus paraišką, atsiunčiamas patvirtinimas, kad forma gauta, tikrinami duomenys, kokio dydžio finansinė parama gali būti skiriama priklausomai nuo materialinės padėties, vėliau patvirtinama, ar paskola skiriama ir kokia suma gali būti suteikta. Kad pinigai būtų panaudojami tam, kam iš tikrųjų ir yra skirti, jie pervedami tiesiai į kolegijos arba universiteto sąskaitą.

Daugiau informacijos apie paskolų sistemą, galutinius prašymų pateikimo terminus, paraiškos formas ir paaiškinimus gali rasti http://bit.ly/dzbarY. Taip pat čia rasi nuorodas, kur kreiptis, jei nori studijuoti Škotijoje – ten kitokie finansiniai reikalavimai, taip pat paskolas tvarko kita institucija. Plačiau sužinoti apie paskolų sistemą, kokią paramą gali gauti ir kaip jos prašyti skaityk http://bit.ly/allmdZ.

Studentų paskolų grąžinimas yra tiesiogiai susijęs su gaunamomis pajamomis. Nors paskolos grąžinimo laikotarpis prasideda kitą pavasarį po bakalauro studijų baigimo arba nutraukus studijas, tačiau kol Tavo pajamų lygis mažesnis nei nustatyta norma, nereikia nieko grąžinti. Kai pasiekiamas nustatytas pajamų lygis, kas mėnesį prašoma grąžinti atitinkamą procentą paskolos. Kiek visgi turi uždirbti, kad pradėtum grąžinti paskolą? Tai yra 15 000 svarų sterlingų per metus, t. y. 1250 per mėnesį arba 288 per savaitę. Daugiau informacijos http://bit.ly/a960yX.

Institucijos Lietuvoje, kurios mielai padės

Jeigu turėtum daugiau klausimų, susijusių su stojimo procedūra į Jungtinės Karalystės aukštąsias mokyklas, norėtum viską detaliai išsiaiškinti dėl reikalingų dokumentų – drąsiai kreipkis į Eurodesk Lietuva darbuotojus, kurie mielai atsakys į visus kylančius klausimus, o jeigu reikės, perduos juos Eurodesk tinklo partneriams Jungtinėje Karalystėje. Susisiekti gali elektroniniu paštu: eurodesk@eurodesk.lt

Besiruošiantys laikyti anglų kalbos egzaminą kreipkitės į Britų tarybą Lietuvoje. Nors jie neteikia konsultacijų apie dokumentų pildymą ir nerengia atskirų kursų, skirtų pasiruošti egzamino laikymui, tačiau suteikia prieigas prie duomenų bazių ir administruoja patį egzaminą. Patartina užsukti į jų interneto svetainę arba susisiekti elektroniniu paštu: mail@britishcouncil.lt.

Ne mažiau svarbu yra tinkamai pasiruošti gyventi svečioje šalyje. Naudingų patarimų šiuo klausimu rasi leidinyje „Susipažink. Įvertink. Važiuok.“. Jame pateikta informacija padės nepasimesti ruošiantis išvykti, būnant užsienyje ar sugrįžus.

Linkėjimai tiesiai iš Jungtinės Karalystės!

Pabaigai – keli patarimai, kuriuos Greta, šiemet baigusi Royal Holloway, University of London, galėtų duoti iš asmeninės patirties:

  1. Pirmais metais pernelyg dėl nieko nesijaudink, mokykis, kad rezultatai būtų normalūs, bet tikrai nesigraužk ir nesėdėk per naktis prie mokslų. Studentai britai pirmus metus dažniausiai praleidžia vakarėliuose ir susipažindami. Labiausiai tikėtina, kad tie draugai, kuriuos surasi per pirmuosius metus, liks, kol baigsi universitetą.
  2. Jei tik įmanoma, patariu gyventi bendrabučiuose, nes būtent čia susirasi daug draugų. Universitete gali ir nepavykti to padaryti – visgi paskaitos ir seminarai išmėtyti, būna dienų, kai paskaitų nėra. Be to, garantuoju, kad bendrabučių kokybė gera!
  3. Kalbant apie „Britiškus ypatumus“ – jie mėgsta jungtis į įvairias bendruomenes, per kurias irgi gali susirasti bendraminčių. Gal ir skamba keistai, bet praktiškai kiekvienas studentas priklauso kokiai nors bendruomenei (gospelams, šokių bendruomenei, vyno ir sūrio mėgėjų klubui ir pan.)
  4. Na, o galiausiai, svarbu gerai peržiūrėti studijų programas ir modulius, kad žinotum, ko gali tikėtis besimokydamas. Ne taip, kaip Lietuvoje, antrais ir trečiais studijų metais didžioji dalis dalykų yra pasirenkamieji, tačiau jie būna glaudžiai susiję su studijomis ar pasirinkta jų kryptimi.

Eurodesk Lietuva.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!