Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/25821/ekspertai-pataria-kaip-sutaupyti-elektros/spausdinti/

Ekspertai pataria, kaip sutaupyti elektros

Publikuota: 2010-10-25 20:22
Tematika: Kitos protingos mintys
Inf. šaltinis: Pinigukarta.lt

Jeigu jums atrodo, kad elektros energijos sunaudojate tik tiek, kiek jums būtinai reikia, paklausykite ekspertų patarimų. Ko gero ne vienas nustebs suvokęs, kaip lengvai galima sumažinti šias sąnaudas, visiškai nevaržant savo poreikių.

Skaičiuojama, kad daugiausia elektros energijos sunaudoja džiovyklės, elektrinės viryklės, virduliai, lygintuvai, šildytuvai, skalbyklės ir visi kiti prietaisai, kurie atlieka kaitinimo funkciją. Specialistai pataria šiuos prietaisus visą laiką laikyti išjungus iš elektros lizdo, nes jie elektros energiją eikvoja ir nenaudojami.

Ekspertai pataria, kaip sutaupyti elektros Ekspertai sako, kad reikėtų įprasti iš elektros lizdų išjungti ir visus kasdienio naudojimo elektros prietaisus (televizorių, kompiuterį, radijo imtuvus), kai išeinate iš namų. Esą vien taip galima sutaupyti apie 5 procentus elektros energijos (Kasdien išjungdami televizorių iš elektros lizdo, per parą sutaupote 0,02 Lt, per mėnesį sutaupote 0,64 Lt, per metus – 7,71 Lt)*. Nes daugelis prietaisų, dažnai veikia miegojimo režimu ir elektros energiją vis tiek naudoja. Pavyzdžiui, paskaičiuota, kad 5 elektros prietaisai budėjimo režimu per tą patį laiką suvartoja tiek pat energijos, kiek įjungta 60 W lemputė. Elektrą naudoja ir elektros lizde palikti mobiliųjų telefonų krovikliai, nors telefonas jau būna pakrautas. Kompiuterį taip pat rekomenduojama išjungti, o ne palikti budėjimo režime (Nešiojamas kompiuteris suvartoja iki 90 proc. mažiau energijos, nei stacionarus).

Kaitrines lempute patariama pakeisti fluorescencinėmis, arba dar kitaip vadinamomis, taupiosiomis lemputėmis. Nors jos yra brangesnės už paprastas lemputes, įrodyta, kad atsiperka jau po 500 degimo valandų. Taupiosios lemputės sunaudoja 4 kartus mažiau elektros energijos už paprastas kaitriąsias. O viena taupioji lemputė, lyginant su kaitriosiomis, per visą savo degimo laiką gali sutaupyti apie 60 litų. Fluorescencinių lempučių degimo laikas yra apie 8000 valandų, kai tu metu paprastos kaitrinės lemputės dega nuo 500 iki 2000 valandų.

Taupiąsias elektros lemputes patariama įsukti tose vietose, kur elektra naudojama ilgiau negu 5 minutes. Nes dažnas fluoriscencinių lempučių junginėjimas sutrumpina jos degimo laiką.

Ekspertai skaičiuoja, kad išjungę 5 lemputes, kai jų šviesa nebūtina, per metus galite sutaupyti net apie 200 litų.

*- Skaičiavimus atliko eko karta.


Pinigukarta.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!