Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/ivairus/16456/elektronine-komercija-lietuvoje/spausdinti/

Elektroninė komercija Lietuvoje

Publikuota: 2009-04-14 08:44
Tematika: Kitos protingos mintys
Autorius: Kęstutis Bagdonavičius
Aut. teisės: ©IT žinios.lt
Inf. šaltinis: IT žinios.lt

Pirkimas ir pardavimas internetu šiandien ir Lietuvoje jau ne naujiena: žmonės taip užsisako paslaugas, perkasi maistą, o kartais net ir butinę techniką. Tai labai sutaupo ir laiką, ir pinigus - abipusė nauda tiek pirkėjui, tiek ir pardavėjui. Tačiau ar internetinė prekyba yra saugi?

Žinoma, jei žmogus apmoka paslaugą Lietuvos banke per vadinamąją „Bank-link“ sistemą, šiokia tokia garantija yra, nes, mano žiniomis, tokios sistemos teikiamos TIK juridiniams asmenims ir tik po to, kai bankas patikrina juos „pro visus galus“. Tačiau laikui bėgant populiarėja kitokie apmokėjimo būdai, per kuriuos atrast „galus“ yra ne taip jau lengva. Kad ir „PayPal“. Padarysi pavedimą žmogui, kurio duomenų tikrumą ne kiekvienas sugebės patikrinti, ir po pavedimo - nei prekės, nei pinigų. Principingas asmuo eis į policiją. Ten jam duos baltą lapą popieriaus, kuriame lieps aprašyti visą situaciją. Na, nemanau, kad ten sėdintys tyrėjai dažnai susiduria su tokiomis situacijomis, todėl Jūsų lapas keliaus į elektroninių tyrimų tarnybą. Šis „keliavimas“ vidutiniškai trunka nuo mėnesio iki dviejų. Paskaitę pareiškimą vadinamieji „elektronšikai“ pamanys, kad žmogus yra kvailas, nes perveda pinigus bet kam, ir galiausiai nebus kaip įrodyti, jog tu kažką pirkai. Dėl to patariu nedaryti pavedimo į nelietuviškus bankus.

Visai kita situacija, kai žmogus net nesupranta, jog jį apgavo. Visi Lietuvoje nors karta yra matę tokį reiškinį kaip „internetiniai aukcionai“. Argi niekas niekad nesusimastė, kokiu principu jis veikia ir ar tikrai ten prekės po kelis centus parduodamos? Kas nežino, principas toks, jog nuo pradinės sumos, kuri yra 00,01 Lt, tu gali pakelti kainą tik vienu centu, o viena kainos pakėlimo galimybė kainuoja vidutiniškai apie tris litus. Šalia rodomas 8Gb atminties „iPod“, parduotas tik už 15Lt. Manau, retas nenorėtų jo įsigyti už tokią kainą, bet ar jis tikrai kainuoja tik 15 Lt? Vidutinė tokio „iPod“ kaina yra apie 900 – 1000 Lt. Paskaičiuokime realią aukcione parduoto grotuvo kainą: 15 Lt = 1500 centų, o dabar kiekvieną centą padauginkime iš pakėlimo kainos – bendra suma lygi 4500 Lt. Tačiau svarbiausia, kad nei viena aukciono sistema neleis parduoti prekės žmogui, jei ji neatsiperka. Jeigu kaina yra tokia, kuri neatperka vertės, paskutinę sekundę sistema parduoda tą prekę pati sau. Nesiginčiju, jei tinkamu metu atsirandi tinkamoje vietoje, iš tikrųjų gali už 3 Lt nusipirkti gerą prekę, tačiau tai mažai tikėtina ir skirta tik labai naiviems žmonėms.

Taigi, Lietuva dar nepasitiki elektronine komercija, tačiau, kad ir kaip tai banaliai skambėtų, jei nenorite būti apgauti, naudokitės tik tų organizacijų paslaugomis, kurios laiku užsitarnavo pasitikėjimą.


IT ŽINIOS.LT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!