Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/85180/taupu-ir-saugu-koki-kaledu-apsvietima-rinktis/spausdinti/

Taupu ir saugu: kokį Kalėdų apšvietimą rinktis?

Publikuota: 2022-11-29 16:51
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Artėjant šventėms vienas iš aktualiausių klausimų – dovanos ir namų puošyba. Prekybos centruose gausu šventiniam laikotarpiui skirtų dekoro sprendimų, kurių vienas populiariausių – kalėdinės lemputės. Ekspertai akcentuoja, kad sprendimus šventiniam apšvietimui būtina rinktis atsakingai ir įvertinti galimas rizikas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, pernai vien per tris šventines dienas šalyje kilo 77 gaisrai, atlikti 73 gelbėjimo darbai. Ką būtina žinoti, renkantis kalėdinius apšvietimus, kad ne tik vaizdas džiugintų, bet būtų saugu ir dar pavyktų sutaupyti?

Taupu ir saugu: kokį Kalėdų apšvietimą rinktis?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Įvertinkite atsparumą oro sąlygoms

Renkantis apšvietimą, svarbu atkreipti dėmesį ne tik į dekoracijų grožį, bet ir nuspręsti, kokios paskirties kalėdinių lempučių ieškote, t. y., dekoruoti eksterjerui ar interjerui. Interjero dizainerė Rugilė Martinkėnaitė akcentuoja, kad viduje skirtos naudoti lemputės nėra tinkamos lauko dekoracijoms dėl galimo trumpojo jungimo. Be to, laukui skirtoms dekoracijoms yra taikoma ir žymiau daugiau reikalavimų – atsparumas šalčiui, drėgmei ar saulės spinduliams.

„Visą reikalingą informaciją gamintojas paprastai pateikia ant pakuotės, kur reikėtų ieškoti „IP“ rodiklio, nurodančio prekės atsparumą drėgmei: užrašas „IP20“ reiškia, kad dekoracija turi būti naudojama sausose patalpose, ji nėra atspari drėgmei, o „IP44“ nurodo, kad produktas tinkamas naudoti lauke, jis yra atsparus drėgmei ir oro pokyčiams, tačiau nėra skirtas panardinti į vandenį. Dekoracijos, kurias galima naudoti lauke ir kurios atsparios drėgmei bei vandeniui yra žymimos „IP67“ rodikliu“, – patarimais dalijasi dizaino specialistė.

Pasak R. Martinkėnaitės, elektros ilgintuvai ar šakotuvai taip pat turėtų būti atsparūs drėgmei ir šalčiui, tad ir juos renkantis reikėtų ieškoti „IP“ ženklinimo: „Verta prisiminti ir tai, kad baterijomis maitinamų lempučių girliandos paprastai yra skirtos naudoti tik patalpų viduje“.

Rinkitės originalias patikimų gamintojų lemputes

Renkantis lemputes, kurios bus skirtos šventiniam apšvietimui, patartina netaupyti – nors originalios patikimų gamintojų lemputės yra brangesnės, tačiau kartu jos yra ir žymiai saugesnės bei ekonomiškesnės, o tai ypač svarbu ne vienerius metus naudojamam šventiniam apšvietimui.

„Originalios patikimų gamintojų lemputės yra pagamintos iš itin aukštos kokybės kietojo stiklo. Tai užtikrina ne tik didesnį lempučių atsparumą dūžiams, bet ir geresnį temperatūros plėtimąsi, todėl galite būti tikri, kad staigiai pasikeitus temperatūrai, pavyzdžiui, kai ant įkaitusios lemputės nukris vandens lašas, lemputė nesprogs. Be to, aukštos kokybės stiklas palaiko didesnį dujų slėgį lemputės viduje, todėl ir kaitinimo siūlelis tarnaus ilgiau“, – teigia apšvietimo sprendimų gamintojo ir platintojo „Philips“ atstovė Violeta Pasionek, pridurdama, kad originalių lempučių kontaktai ne tik labai gerai pritvirtinti, bet ir gaminami iš geros kokybės metalo, taigi, būsite tikri, kad elektros srovė tekės nenutrūkstamai.

Atkreipti dėmesį svarbu ir į įpakavimą: „Dažnai pigių lempučių pakaitalų įpakavimui nėra skiriamas pakankamas dėmesys, o prastesnės pakuotės pasirinkimas netgi grindžiamas neva geriau atitinkančiais ekologijos reikalavimais. Visgi lemputės veikimui labai svarbi gera pakuotė ir tinkama pakavimo tvarka – jeigu pakavimas atliktas nesteriliomis sąlygomis, ant stiklinės lemputės gali atsirasti nešvarumų, dėl kurių lempučių tarnavimo laikas sutrumpėja“, – patarimais dalijasi „Philips“ atstovė.

Atsižvelkite į lemputės galingumą, ryškumą ir spalvą

Svarbu įvertinti, kur kalėdinės dekoracijos bus naudojamos, ir pagal tai rinktis lempučių ryškumą – objektų puošimui lauke tiks didesnės ir pakankamai ryškios lemputės, o puošiant eglutę namuose pakaks kiek švelnesnio ryškumo lygio bei vidutinio dydžio lempučių: „Originaliose lemputėse yra ne tik tiksliai apibrėžta spalvų temperatūra, bet ir nurodomas ryškumas bei numatomas tarnavimo laikas – to nerasite pigių pakaitalų atveju“, – pabrėžia V. Pasionek. Be to, svarbu pasirūpinti kalėdinių lempučių galia – ji neturi būti didesnė nei yra numatyta girliandos naudojamam elektros lizdui. Taip pat atkreipkite dėmesį ir į tai, ar girlianda turi žymėjimą „F“ – ši raidė nusako nedegumą.

Tinkamai pritvirtinkite

Apšvietimo sprendimų tarnavimo laikas priklauso ir nuo jų teisingo įrengimo, ypač lauke: „Montuojant girliandas įvertinkite visus galimus pavojus: ar dekoracijų nepasieks naminiai gyvūnai, ar skersvėjis neblaškys papuošimų, ar nekils pavojus, kad aštrūs kampai pažeis laidus, nes tai gali sukelti trumpąjį jungimą“, – įspėja R. Martinkėnaitė ir sako, kad dekoracijų tvirtinimui geriausia naudoti ne lipnią juostą, smeigtukus ar klijus, o patikimesnius elementus – kabliukus, plastmasines sąvaržas, statybines kabes, vinukus ar virveles.

Neužmirškite taupymo

„Philips“ atstovė pataria tiek švenčių metu, tiek ir kasdien visuomet rinktis LED lemputes, kurios nors ir brangesnės už kaitrines, tačiau skleidžia daugiau šviesos ir eikvoja daug mažiau elektros energijos: „LED lemputėmis džiaugsitės daugiau kaip 10 metų, o štai kaitrinės lemputės tarnaus tik iki 5 metų“. Pasak ekspertų, siekiant sutaupyti reikia rinktis lemputes su maitinimo kištuku, kurios turi nuotolinio valdymo pultelį ar laikmatį – pirmu atveju išjungti lemputes bus daug paprasčiau nei rankiniu būdu, o antruoju iš viso nereikės sukti galvos, ar neužmiršote lempučių išjungti naktį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!