Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/84631/silumos-taupymo-patarimai-ir-mitai-dalis-gudrybiu-veikia-priesingai/spausdinti/

Šilumos taupymo patarimai ir mitai – dalis „gudrybių“ veikia priešingai

Publikuota: 2022-10-13 12:28
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Specialistai teigia, jog imtis priemonių, kad sąskaitos už šildymą būtų mažesnės gali kiekvienas mūsų. Kai kurie būdai itin paprasti, o kartais sutapyti padės vien suvokimas, jog naudoti „liaudiški“ metodai gali net padidinti šilumos sąnaudas.

Šildymo metu labai svarbu neuždengti termostato, nes jis negalės nustatyti temperatūros/ „Danfoss“ nuotr.
Šildymo metu labai svarbu neuždengti termostato, nes jis negalės nustatyti temperatūros
„Danfoss“ nuotr.

Taupyti verta visur

Šį šildymo sezoną šilumos taupymas kaip niekada aktualus tiek dėl bendro Europos Sąjungos tikslo sunaudoti kuo mažiau dujų, tiek dėl neregėtai pabrangusio šildymo, kas skaudžiai atsiliepia piniginei.

„Žinoma, jei gyvenate name, kuriame nesutvarkyta šildymo sistema, geriausio rezultato pasieksite atlikę bent jau mažąją renovaciją ir sutvarkę šilumos sistemą. Tačiau net palyginti paprasti būdai kartais padeda sutaupyti pastebimą kiekį šilumos. Pavyzdžiui, sumažinę šilumą namuose vienu laipsniu sąskaitą galite sumažinti net 5 proc. Bet, jei nuspręsite šildymą sumažinti tik nakčiai ir tai darysite netinkamai, sąskaita gali net išaugti“, – pasakoja „Danfoss“ projektų vadovas Andrius Timofejevas.

Taupyti verta ir tuose daugiabučiuose, kur nėra individualios apskaitos. Nors juose skaičiuojama bendrai namo suvartota šiluma, kuri proporcingai išdalinama butams, jei visi ar dauguma imtųsi taupymo priemonių, tai pajustų visas namas.

„Danfoss“ parengė patarimų sąrašą, kaip galime taupyti šilumą ir štai 7 svarbiausi punktai:

1. Vienas laipsnis – 5 proc. sąnaudų

Padidinus arba sumažinus patalpų temperatūrą 1 laipsniu, šildymo sąnaudas padidinsite arba sumažinsite maždaug 5 proc. 2 laipsniai – jau 10 procentų.

Sveikatos specialistai rekomenduoja dieną patalpose palaikyti apie 21 laipsnį šilumos, o miegui idealiai tinka apie 17 laipsnių šilumos.

2. Saikingas miego režimas

Turintys programuojamą šildymo sistemą nakčiai dažnai būste sumažina šilumą, nes žemesnėje temperatūroje geriau išsimiegama. Kai kas temperatūrą sumažina ir darbo bei kituose kambariuose, kur naktį tiesiog nebūnama.

Siekiant taupyti specialistai rekomenduoja, kad dienos ir nakties režimo temperatūros nesiskirtų daugiau kaip 3 laipsniais. Priešingu atveju šildymo sistema norėdama padidinti temperatūrą iki dieninio režimo gali sunaudoti daugiau energijos, nei jos buvo sutaupyta per naktį.

3. Nenaudojamos patalpos nereiškia nešildomos

Didesniuose namuose ar butuose retai naudojamose arba nenaudojamose patalpose dažnai taupymo sumetimais atjungiamas šildymas. Kadangi būsto vidaus pertvaros neapšiltintos, šios patalpos vis tiek išlieka šildomos per sienas, tad daugiau energijos sunaudojama greta esančių patalpų šildymui. Siekiant šildytis ekonomiškai, rekomenduojama, kad nenaudojamose patalpose būtų palaikoma ne žemesnė kaip 14 laipsnių temperatūra.

Per didelis temperatūrų skirtumas tarp vidaus kambarių ne tik nepadės sutaupyti, bet dėl jo gali atsirasti kondensatas, pelėsis ar sienų deformacijos.

4. Palaikykite optimalią drėgmę

Specialistai rekomenduoja, kad patalpose santykinis oro drėgnumas būtų apie 40-50 proc. Toks oro drėgnumas palankiausias mūsų sveikatai. Jei oras bute drėgnesnis, kambariuose norėsis pakelti temperatūrą, nes kol oro temperatūra nesiekia kūno temperatūros – kuo didesnė drėgmė, tuo žmogui oras atrodo šaltesnis, nors temperatūra nekinta.

5. Išjunkite šildymą vėdindami

Išmanios šildymo sistemos, kaip „Danfoss Ally“ ar „Danfoss Icon“ gali pačios tinkamai reaguoti į kambarių vėdinimą. Jei jūsų būste įrengti paprasti termostatai, vėdinimo metu juos išjunkite. Priešingu atveju vėdinimo metu jie pradės kambarius šildyti daugiau, bet ši šiluma išeis į lauką.

Specialistai rekomenduoja vėdinti atveriant kelis langus taip, kad namuose susidarytų skersvėjis ir greitai pasikeistų visas oras. Tai turi trukti ne ilgiau 5-6 min., kad nespėtų pradėti šalti vidinės būsto sienos.

6. Neuždenkite radiatorių

Labai svarbu neuždengti radiatorių, kad šiltas oras galėtų laisvai judėti po patalpą. Dar svarbiau neuždengti termostatų, kad jie galėtų tiksliai įvertinti kokia temperatūra šiuo metu kambaryje yra.

7. Naudokite visus kambario radiatorius

Jei kambaryje yra keli radiatoriai, kai kas tikisi sutaupyti dalį jų išjungdami. Tačiau tai jokio efekto neduos, greičiau atvirkščiai, nes vienas radiatorius turės šildyti tiek, kad pasiektų nustatytą temperatūrą visame kambaryje. Be to šilumos srautas patalpoje pasiskirstys netolygiai, tad prarasite dalį komforto.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!