Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/83223/ka-daryti-jeigu-visiskai-issikrove-automobilio-akumuliatorius/spausdinti/

Ką daryti, jeigu visiškai išsikrovė automobilio akumuliatorius?

Publikuota: 2022-06-13 12:32
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai (reklama)

Jeigu vieną rytą įsėdę į automobilį pastebėjote, kad pasukus raktelį niekas nevyksta – gali būti, kad išsikrovė akumuliatorius. Kartais pakanka palikti įjungtą salono apšvietimą arba magnetolą ir per naktį automobilio akumuliatorius visiškai išseks.

Ką daryti, jeigu visiškai išsikrovė automobilio akumuliatorius?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Išsikrovęs akumuliatorius ne tik sukelia nepatogumų kai automobilio nebegalite užvesti kieme, darbovietėje ar kelionėje, bet stiprios iškrovos dar ir kenkia pačiam akumuliatoriui. Taigi, ką daryti kai automobilio akumuliatorius visiškai išsikrauna?

Ties kokia įkrova akumuliatorius yra išsikrovęs?

Įprastai automobiliuose yra naudojamos 12 voltų sistemos, bet tai nereiškia, kad akumuliatoriaus įtampa irgi turi būti lygiai 12 voltų. Jeigu įtampa yra mažesnė nei 12V, tai akumuliatorius jau dažniausiai yra išsikrovęs. Įprastai pilnai įkrauto akumuliatoriaus įtampa turėtų svyruoti tarp 12,4 ir 12,7 voltų.

Kai kuriuos automobilius galima užvesti ir su mažesne nei 12V įtampa, bet dažniausiai tai įmanoma tik su mažalitražiais benzininiais varikliais.

Akumuliatorių reikia krauti kuo lėčiau

Šiuo metu vairuotojai dažnai naudoja išmanius pakrovėjus, kurie automatiškai nustato optimalią krovimo srovę. Tačiau, jeigu jūsų pakrovėjas turi keletą nustatymų, tai geriausias būdas įkrauti akumuliatorių yra pasirenkant kuo mažesnę srovę ir kraunant jį kuo ilgiau. Nors krovimo srovė priklauso nuo akumuliatoriaus talpos, nerekomenduojama viršyti 10 amperų. Tad stenkitės be reikalo nenaudoti startinės funkcijos, kadangi ji, priklausomai nuo pakrovėjo, gali suteikti 40, 50 ir dar daugiau amperų.

Patikrinkite elektrolitų lygį

Daugelis akumuliatorių yra užpildyti specialiu skysčiu, kuris yra būtinas elektros energijai kurti ir kaupti. Laikui bėgant šis skystis išgaruoja, todėl gali tekti jį papildyti. Atidarykite dangtelius ir pažvelkite į vidų – švininės plokštelės privalo būti apsemtos. Priešingu atveju, skystį reikia papildyti.

Visada stenkitės atsiminti ir išjungti visus elektros prietaisus palikdami automobilį. O jeigu reikia naujo akumuliatoriaus, apsilankykite internetinėje parduotuvėje Autoera.lt.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!