Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/83132/eksperte-pataria-kaip-pasirinkti-elektros-tiekeja/spausdinti/

Ekspertė pataria: kaip pasirinkti elektros tiekėją?

Publikuota: 2022-06-06 14:14
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Didelė dalis elektros energijos vartotojų iki šiol nėra pasirinkę elektros tiekėjo. Tai galima padaryti iki birželio 18 d. Laiku nepasirinkus tiekėjo, vartotojams bus taikomas garantinis tiekimas, kuris gali būti brangesnis nei šiuo metu tiekėjų siūlomi variantai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Ekspertė pataria: kaip pasirinkti elektros tiekėją?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) profesorė dr. Sonata Tolvaišienė teigia, kad didelė dalis vartotojų nepasirinko tiekėjo dėl to, kad tiesiog nežino, kaip tai reikia daryti.

„Ilgą laiką už mus tai darė valstybė, dabar tai reikia daryti patiems. Bet visuomenei nebuvo išsamiai paaiškinta į ką atkreipti dėmesį pasirašant sutartį su tiekėju“, – teigia profesorė.

Pasak S. Tolvaišienės, vienas pirmųjų ir svarbiausių žingsnių – susiskaičiuoti, kiek elektros energijos suvartojama per metus. Pagal tai reikėtų rinktis tiekėją ir siūlomą planą. Renkantis planą svarbu įvertinti ir tarifą – vienos laiko zonos ar dviejų laiko zonų. Reikėtų pasiskaičiuoti – jeigu elektros suvartojama daugiau dieną, o ne naktį, tuomet verta rinktis vienos laiko zonos tarifą.

Dar vienas svarbus kriterijus renkantis tiekėją yra sutarties laikotarpis. Galima rinktis trumpalaikę ar ilgalaikę, terminuotą ar neterminuotą sutartį. „Kadangi įmonės nori turėti ilgalaikius klientus, tad siūlo geresnę kainą už ilgalaikę sutartį“, – paaiškino profesorė.

Svarbu ne tik kaina, bet ir žaliasis kursas

Vis dėlto ne visi vartotojai renkasi sutartį pagal kainą, šiandien itin aktualus ir žaliasis kursas.

„Yra dvi kategorijos vartotojų – vienai svarbu kaina, kitai – žalioji energetika. Svarbu įvertinti ar tiekėjas turi patirties žaliosios arba atsinaujinančios energijos srityse. Kitas, ne ką mažiau svarbus dalykas, žinoti iš kokių atsinaujinančios energijos šaltinių bus tiekiama elektra – iš hidroelektrinės, iš vėjo parkų ar iš saulės elektrinių. Nuo to priklauso ir kainų skirtumas“, – dėmesį atkreipia „Vilnius Tech“ ekspertė.

Renkantis žaliosios energijos planą reikėtų pasižiūrėti, koks sutartyje numatytas rezervacijos mokestis – vartotojas privalo rezervuoti sau tam tikrą elektros energijos kiekį. Dalis įmonių leidžia sudaryti neterminuotas sutartis, kurias vartotojas gali nutraukti sumokėjęs netesybas arba padengęs rezervacijos mokestį.

Kainą biržoje lemia daugybė veiksnių

„Vilnius Tech“ ekspertė taip pat pataria nesirinkti nuo biržos priklausančio plano.

„Elektros energijos kaina biržoje kyla, ji niekada nesiūlo mažiausios kainos – konkrečios dienos kaina nustatoma pagal maksimalų tarifą duodantį tiekėją. Tie, kurie renkasi nuo biržos priklausančią kainą, dažniausiai pralaimi. Žmonės žiūri į ilgalaikę perspektyvą ir tikisi, kad kaina kris, bet, deja, kaina už elektros energiją biržoje išlieka aukšta. Aukštą kainą lemia daugybė įvairių veiksnių, tarp jų ir elektros energijos atsisakymas iš Rusijos“, – tvirtina S. Tolvaišienė.

Pilnai atsisakydama energijos iš Rusijos, šalis gali patenkinti savo energijos poreikius iš elektros jungčių su Europos Sąjungos (ES) šalimis. Tačiau, profesorės teigimu, labai svarbu, kad šalis elektros energiją pasigamintų pati.

„2050 m. mes turime tapti šalimi gamintoja ir taip užsitikrinti energetinę nepriklausomybę. Iki 2030 m. 50 proc. elektros energijos mes turime pasigaminti patys. Galvodami apie energetinę nepriklausomybę, mes turėtume ieškoti sprendimų atsinaujinančios energetikos srityje“, – sako ekspertė.

Kai rinkoje atsiras daugiau elektros gamintojų, kurie konkuruos tarpusavyje, pasak profesorės, elektros kaina turėtų kristi.

„Vilnius Tech“ ekspertė taip pat pažymi, kad labai svarbu šviesti visuomenę apie elektros energijos rinką. Universitetas vykdo Elektros energetikos inžinerijos studijų programą ir ruošia būsimus srities specialistus, kurie prisideda prie visuomenės švietimo.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!