Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/elektronika/81938/naudojate-kavos-aparata-nepamirskite-jo-nukalkinti-taip-isvengsite-remonto/spausdinti/

Naudojate kavos aparatą? Nepamirškite jo nukalkinti, taip išvengsite remonto

Publikuota: 2022-02-22 18:03
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Paulius Simonavičius
Aut. teisės: ©Paulius Simonavičius
Inf. šaltinis: Paulius Simonavičius
Naudojate kavos aparatą? Nepamirškite jo nukalkinti, taip išvengsite remonto

Kavos aparatas tampa vis labiau neatsiejama dalis kiekvieno iš mūsų virtuvėje. Kaisti vandenį ir gerti užpilamą kavą su tirščiais jau tampa senamadišku ir atgyvenusiu reikalu. Kadangi mėgstate švarą ir tvarką, dažnai nuvalote kavos aparato išorę. Taip jis išlieka blizgus ir tarsi naujas. Tačiau ar susimąstėte, kad kavos aparato ruošiamos kavos kokybė priklauso nuo švaros ir tvarkos jo viduje? Norint išvengti kavos aparato remonto ir mėgautis skania kava, būtina rūpintis ne tik jo išorės, bet ir vidaus švara. Kada paskutinį kartą atlikote kavos aparato nukalkinimą?

Kas gadina kavos aparatą ir iš kur patenka „kalkės“?

Nors vanduo yra būtinas norint paruošti tobulą kavos puodelį, tačiau su juo į kavos aparatą patenka įvairios jam kenksmingos medžiagos. Jei kavos aparate naudojamas ne tik išgrynintas vanduo, bet ir kitų formų vanduo (pvz. filtruotas, vandentiekio, mineralinis, išpilstytas į butelius), didelė tikimybė, kad kavos aparato vidų reikės valyti, ir to nepadarius greitai reikės kavos aparatą remontuoti. Taip atsitinka dėl mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir magnio, kurios kaupiasi apie kavos aparato kaitinimo elementus. Kalkių šalinimas yra metalo valymo procesas, kurio metu pašalinamos susikaupusios kalkių nuosėdos – kietos, balkšvos, kreidinės nuosėdos, kurios gali pabloginti įvairių vidaus komponentų veikimą. Esant karščiui, ant metalo susidaro stori oksido sluoksniai, todėl kavos aparato boilerio skyriuje atsiranda kalkių nuosėdų.

Kas atsitiks, jei apnašos nebus pašalintos?

Nors kalcis ir kalkių nuosėdos nėra toksiškos, tačiau gali nukentėti kavos kokybė. Pirma, kalkių nuosėdų sluoksniai gali atskirti vandenį nuo šilumos šaltinio. Jei vanduo negali pasiekti optimalios kavos ruošimo temperatūros, išgauti visą kavos pupelių aromatą bus neįmanoma. Antra, jūsų kava nebus pakankamai karšta. Be to, sumažėjus boilerio kaitinimo pajėgumui, kavos aparatas bus priverstas dirbti intensyviau, todėl padidės elektros energijos sąnaudos. Kavos aparatas pradės girgždėti, kavos gaminimo laikas pailgės, nes dėl susikaupusių kalkių gali sutrikti vandens tiekimas. Dėl šių kaitinimo, užsikimšimo ir aromato pašalinimo problemų prastėja kavos virimo kokybė ir galiausiai kavos aparatas gali visai sugesti. Tokiu atveju kavos aparato remontas galės būti atliktas tik specializuoto remonto centro.

Kaip atlikti kavos aparato remontą pačiam ir jį nukalkinti?

Jei nuo paskutinio kavos aparato vidaus valymo ir kalkių šalinimo praėjo nemažai laiko (arba tiesiog supratote, kad tai būtina padaryti ir to niekada nedarėte), pateikiame keletą patarimų. Tačiau jei nenorite delsite, galite jau dabar pasigaminti tirpalą ir atlikti nukalkinimą patys. Kitu atveju, teks susirasti ir įsigyti specializuotą tirpalą.

  • „Pasidaryk pats“ nukalkinintojas

Galima naudoti „pasidaryk pats“ tirpalą. Jam pasidaryti reikės naudoti citrinos rūgštį, ji yra stipri priemonė kalkių nuosėdoms skaidyti. Tiesiog pripildykite kavos aparato vandens rezervuarą šiuo rūgšties ir vandens tirpalu, santykiu: 2 arbatiniai šaukšteliai citrinos rūgšties 4 puodeliams vandens. Tada bent du kartus atlikite kavos aparato praplovimo procedūrą, kad pašalintumėte kalkių likučius. Nors kai kuriuose šaltiniuose siūloma naudoti actą, primygtinai nerekomenduojame to daryti. Acto sudėtyje yra daug acto rūgšties, kuri yra agresyvi cheminė medžiaga, galinti sukelti koroziją. Be to, acto kvapas ir skonis išliks, jei nebus tinkamai išplautas.

  • Gamintojo nukalkintojas

Dauguma kavos aparatų gamintojų parduoda savo firminius nukalkintojus arba rekomenduoja konkretų jūsų kavos aparatui tinkantį nukalkintoją. Dažnai šios kalkių šalinimo priemonės būna skystos arba tablečių pavidalo. Gamintojai dažnai pataria nenaudoti trečiųjų šalių prekės ženklų ar savos gamybos kalkių šalinimo priemonių, ypač galiojančiu kavos aparato garantinio remonto laikotarpiu. Naudojant rekomenduojamą kalkių šalinimo priemonę sumažėja tikimybė, kad į mašiną pateks kenksmingų rūgščių, galinčių sukelti koroziją ar prarasti garantiją. Be to, visada įsitikinkite, kad jūsų kalkių šalintojas yra netoksiškas ir nepaliekantis nuosėdų.

  • Natūralus nukalkintojas

Jeigu nerandate gamintojo rekomenduojamo nukalkintojo ar gamintojas tokio nerekomenduoja, bandykite surasti natūralaus pagrindo nukalkinimo mišinį prekybos centruose, parduotuvėse ar internetu. Nesvarbu, ar jūsų kavos aparatas yra „DeLonghi“, „Jura“ ar „Saeco“, naturalus kalkių tirpalas tiks jūsų kavos aparatui.

Kiekvienam kavos aparatui kalkių šalinimo procesas skiriasi. Visada vadovaukitės gamintojo pateiktame vadove pateiktomis instrukcijomis. Valymo procesą kartokite kas 3-4 mėnesius, kad išvengtumėte nuosėdų ir jūsų kava būtu skani ir aromatinga ir taip išvenkite kavos aparato remonto.

Elektronika.lt redakcijos pastaba: pranešime yra reklaminė nuoroda.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!